Tonger: Engelilerin bariyeri aileler

Tonger: Engelilerin bariyeri aileler

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Okçuluk Branşı Sorumlusu Tunç Tonger, ailelerin engelli bireyin önünü kesen en büyük unsur olduğunu ileri sürdü.

Antalya Emniyet Müdürlünce engelli bilincinin geliştirilmesi ve engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara dikkati çekmek amacıyla, “Engelli mi, engellenen mi” konulu söyleşi düzenlendi. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Okçuluk Branşı Sorumlusu Tunç Tonger, yaptığı konuşmada, engellilerle yüz yüze çalışan emniyet mensuplarında farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

Türkiye’de engellilere yollarda, trafikte, okullarda başta olmak üzere birçok engel konulduğunu savunan Tonger, buna karşın Türkiye’nin, insanlarına büyük fırsatlar da yarattığını dikkati çekti. Üniversitede, geçirdiği trafik kazası sonrasında bacakları ve ellerini kullanamadığını anlatan Tonger, evinin salonunda kurduğu şirketinin engellilere yönelik ürünlerinin ABD ve 12 Avrupa ülkesine ihraç edildiğini kaydetti. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri bir arama konferansında engellilere yönelik şaşırtıcı sonuçlarla karşılaştıklarını belirten Tonger, “Engellinin önündeki en büyük bariyer ailesi çıktı. Aileler engelli bireyin önünü kesen en büyük unsur. Türk aile yapısı çok korumacı, bu yapı engellilerin toplumla kaynaşmasında sıkıntıya neden oluyor” dedi.
Polis memurlarından, yol kenarlarına park eden engellilere tolerans göstermelerini isteyen Tonger, buna karşın, engelli park yerlerine park edenlere ceza kesilmesini istedi. Aksaray Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Naci Uğur da “Bugün buraya emirle de gelseniz boşuna gelmediğinizi ispat edeceğiz” diye konuştu. Uğur, okulda 920 öğrenci bulunduğu belirterek, “Benim amacım öğrencileri polis yapmak değil, onun için öğretmenleri var. Ben iyi insan, adam gibi adam yetiştirmek istiyorum” dedi. Bedensel engelli milli oyunculardan Hanife Öztürk de polis eşi olduğunu ve 1996 yılında Bingöl’de, terör saldırısında vurulduğunu söyledi. Öztürk, beş yıldır okçuluk sporu ile uğraştığını kaydetti. Hatice Bayer de polis olan ablasına 1996 yılında düzenlenen saldırıda yaralandığı, dört yıl evde kaldıktan sonra üniversiteyi bitirip, okçulukla uğraşmaya başladığını anlattı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.