Tbmm’de Bütçe Görüşmeleri Devam Ediyor

Tbmm’de Bütçe Görüşmeleri Devam Ediyor

ANKARA (İHA) – TBMM Genel Kurulu’nda 2016 yılı Bütçe Kanun Tasarısı ve 2014 Kesin Hesap Kanun Tasarısı görüşmeleri devam ediyor.Bütçe görüşmelerinin son gününde MHP ve HDP milletvekilleri konuşma yapt...

ANKARA (İHA) – TBMM Genel Kurulu’nda 2016 yılı Bütçe Kanun Tasarısı ve 2014 Kesin Hesap Kanun Tasarısı görüşmeleri devam ediyor.

Bütçe görüşmelerinin son gününde MHP ve HDP milletvekilleri konuşma yaptı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Türkiye’nin yalnızlaştırılarak tehlikeli bir sürece girdiğini belirterek, "Etrafımız kuşatılarak abluka altına alındı. İçeride milletimizi ve vatanımızı hedef alan alçak terör saldırıları artarak devam etmektedir. Toplumsal ve siyasal gerilimler artmaktadır. Üstelik bu gerilimler giderileceği yerde kördüğüm parmağına misali bizzat bazı iktidar sahipleri tarafından tahrik etmektedir. Sosyal, ekonomik, manevi buhran giderek artmaktadır. Anayasa, hukuk çiğnenmektedir. Adalet yaralıdır. Milli ve manevi değerlerimiz yıpratılmakta, birlik ve bütünlüğümüz etnik ve mezhebi bölünmeye kurban edilmektedir. Cumhurbaşkanı’nın ifadesiyle ülkemizin bazı yörelerinin yeniden vatan yapılmaya çalışıldığının söylendiği ortamda bütçeyi görüşüyoruz" dedi.

Akçay şunları kaydetti:

"Bu çatı altında memleketin kimsenin altını üstüne getirme hakkı, çağdaş uygarlık yürüyüşünü keyfi ve tehlikeli deparlarla kabusa çevirme hakkı yoktur. Ettiğimiz yemine sadık kalınmayacaksa bu kapıdan içeri adım bile atılmamalıdır. Bütçe görüşmelerinde ’Türk milleti’ dedik, ’öteki beriki’ demedik, ’kamu’ dedik, ’sizin mahalle, bizim köy’ demedik. Unutmayınız bu yüce Meclis millet vasfını koruyan, başka bir ajandası olmayan, iradesini başka birine ipotek etmemiş bütün vatandaşların ortak ve eşit temsil edildiği çatıdır."

MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya ise, Türkiye’nin 13 yıldan fazla bir süredir aynı parti tarafından yönetildiğini hatırlatarak, "AKP iktidarları boyunca milli eğitim her gelen bir öncekinin yaptığını beğenmeyen beş bakana teslim edilmiş, eğitim ve sınav sistemi yap-boza, gelecekleri için her türlü fedakarlıkta bulunduğumuz çocuklarımız kobaya dönüştürülmüştür. Eğitimin seviyesini gösteren uluslararası endekslerde okul ve öğrencilerimiz her geçen gün daha da gerilemiş, dindar ve kindar nesil yetiştirmenin aracı haline getirdikleri milli eğitimin iktidarın gerçekleştirdiği tek hedefin hamdolsun 40 bine düşen İmam Hatip öğrenci sayısını bir milyona çıkardık olarak açıklamıştır" şeklinde konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de, kadınların ülkenin her yerinde alanlara çıkmasının iktidara ders verdiğini iddia ederek, "Kadınların polis, devlet, erkek şiddeti karşısında biat etmeyeceğini, iktidarın yasakçı ve baskıcı zihniyetine kadar direneceğini 8 Mart bize bir kez daha göstermiştir. Yaşasın kadın mücadelesi, özgürlüğü. Partimizin görüşlerinin skandal bir şekilde Anayasa ve İç Tüzük ihlali olarak değerlendirildiğini gördük. Anayasa ve İç Tüzük’e aykırı olan komisyon başkanının kararıdır. Tarafsız olması gereken komisyon başkanı iktidarın tekçi anlayışını dayatmış ve muhalefet hakkımızı alenen çiğnemiştir. Anayasa Mahkemesi sürecini başlattığımızı belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paro, "Bütçeler bir ülkenin vicdanıdır. Biz 78 milyondan parayı nasıl topladığımız, ne şekilde topladığımız ve nasıl harcadığımız o ülkenin vicdanını belirler. Bugünlerde kötülük tekrar sıradanlaştı. Ülkemiz tarihinde pek çok defa kötülük sıradanlaştı ve bir türlü hayal ettiğimiz demokratik Cumhuriyete kavuşmadık. İnsanlarımız ölüyor, çok katmanlı pek çok gerilim alanı var. Toplum kutuplaştı. Biz bunların emarelerini hem Meclis’te hem bütçemizde görebiliriz. Biz bütçemizde birçok anlamda yok sayılanlar, ötekileştirilenleri görüyoruz. Doğrudan vergilerle gelir toplayan devletler daha adil devletlerdir. Bizde gelire bakarak vergi toplamak diye bir şey yok. Gelir vergisinde 98 milyar var. 70 milyarını emekçiden alıyorsunuz" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.