Tavuk satışlarına arabaşı dopingi

Tavuk satışlarına arabaşı dopingi

Kış soğuklarının gelmesiyle birlikte arabaşı akşamları da başladı. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olan arabaşı çorbasında kullanılan tavşan eti yerini tavuk etine bıraktı.

İç Anadolu'nun vazgeçilmez geleneklerinden arabaşı akşamları, ilk karın düşmesi ile birlikte başladı. Arabaşının soğuk günlerde yenmesinin nedeni ise, çorbanın vücudu ısıtma özelliğinden kaynaklanıyor. Çorbanın bir diğer özelliği ise, normalden daha fazla acı atılması. Arabaşı akşamları olarak tabir edilen, etkinlikler dostların bir araya gelmesine de vesile oluyor. Türk mutfağının unutulmaz lezzetlerinden birisi olan arabaşı çorbasının en önemli özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Arabaşının en önemli özelliğinin tavşan etinden yapılması olmasına karşın, günümüzde bu değişerek yerini tavuk etine bırakmış durumda. Arabaşı akşamlarının Konya'ya has bir kültür olduğunu ifade eden Gazeteci-Yazar Seyit Küçükbezirci, "Konya'ya has bir gelenek olan arabaşını Konya'nın yerlileri daha iyi biliyor. İnsanlar arasında 'arabaşı çekmek' tabiri kullanılırdı. Arabaşı hamurla yenir. Hamuru asla çiğnenmez ve direkt yutulur" diye konuştu.

GELENEK ASIRLAR ÖNCESİNE DAYANIYOR

Arabaşı çorbasının köklü tarihine değinen Küçükbezirci, "Çorbayı içerken hamurun soğuk, çorbanın ise sıcak olması gerekiyor.  Arabaşı geleneği binlerce yıldır İç Anadolu’ya özgü. İçine limon ve yoğun şekilde pul biber karıştırılarak sıcak yenen arabaşının kıvamını tutturan kadın, bölgemizde en hamarat ev hanımı olarak görülür. Arabaşı sanıldığı gibi Arap'larla ilgili bir yemek değildir. Bu yemek tamamen Türk yemek kültürüne aittir ve avcılık ile doğrudan ilişkilidir. Çünkü önceleri bir avcı yemeğiydi. Çünkü tavşan etinden yapılırdı. Ancak günümüzde tavşan eti bulmak zor" ifadelerini kullandı.

TAVŞAN ETİ YERİNİ TAVUĞA BIRAKTI

Eskiden arabaşının olmazsa olmazı olan tavşan etinin zamanla yerini tavuk etine bıraktığını kaydeden Küçükbezirci, "Bundan 60 yıl kadar önce arabaşı tavşan ve ördek etinden yapılırdı. Konya’da avlanan tavşan, keklik ve kaz etinden yapılan arabaşı, son yıllarda avlanmaya getirilen sınırlamalar ve hızlı şehirleşme ile artık tavuk etinden yapılıyor. Artık çoğunlukla tavuk ve az da olsa hindi etinden yapılıyor.  Çorba, tavuk, veya av kuşlarının eti, tereyağ, un, salça ile bol acılı yapılır, piştikten sonra limon ve kırmızı biber veya karabiber eklenir" şeklinde konuştu.

KASAPLAR SATIŞLARDAN MEMNUN

Kış günleriyle birlikte gelen arabaşı akşamları, kasapların yüzünü güldürüyor. Etteki fiyat artışlarından dolayı, vatandaşların da alternatiflere yönelmesinin satışları da etkilediğini ifade eden Soyet sahibi Ömer Ongan, "Son bir kaç aydır satışlarımız iyi. Ancak artan kırmızı et fiyatları da doğal olarak satışları düşürüyor. Satışlardan memnun olmayan vatandaşlar da tavuk ve balık gibi alternatiflere yöneliyor. Ancak çok şükür, kış aylarında yüksek tavuk satışları yapıyoruz. Genelde bütün tavuk alınıyor. Fakat sadece gögüş alıp yapar da var. Tavuk, tavşan etinin alternatifi olarak görüldüğü için kasaplar da kış günlerinde bayram ediyor. Özellikle ilk kardan itibaren dükkanımıza çok sayıda arabaşılık et için müşterilerimiz geldi" sözlerini kullandı.

GÜVENDİĞİNİZ YERDEN ALIN

Arabaşı için tavuk etinin taze olması gerektiğinin altını çizen Ongan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arabaşının geçmişine bakıldığında, avcıların yaptığı bir yemek olarak karşımıza çıkar. Kış aylarında, karlı günlerde tavşan izinin rahatlıkla bulunmasından dolayı kışın avcılar genelde tavşan avlarlarmış. İnsanı sıcak tuttuğu için de avcılar tarafından tutulan bir yemek olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla arabaşı yemeği, tavşan taze kesilip yapılan bir yemek olduğunu görüyoruz. Ancak günümüzde tavşan etinin yerine tavuk eti kullanıldığı için, tavuk etinin de taze olması gerekiyor. O yüzden vatandaşlar eğer kaliteli bir arabaşı yemek istiyorlarsa mutlaka güvendikleri kasaplardan eti alsınlar."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum