Tarımda Kümeleşme Projesi Hayata Geçti, Firmalar İhracatla Büyüyecek

Tarımda Kümeleşme Projesi Hayata Geçti, Firmalar İhracatla Büyüyecek

Antalya'da tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalarının yurt dışı pazarlara açılmalarına yardımcı olmak, rekabet güçlerini artırmak ve ihracat odaklı büyümelerini sağlamayı amaçlayan 'ATSO Tarım Kümesi Projesi' uygulamaya konuldu....

Antalya'da tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalarının yurt dışı pazarlara açılmalarına yardımcı olmak, rekabet güçlerini artırmak ve ihracat odaklı büyümelerini sağlamayı amaçlayan 'ATSO Tarım Kümesi Projesi' uygulamaya konuldu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından hazırlanan ve Ekonomi Bakanlığı'nın kabul ettiği ATSO Tarım Kümesi Projesi 3 yıl sürecek. Projeden; gübre, tohum, tarım ilacı, biyolojik mücadele, sera sistemleri-ekipmanları ve sulama sistemleri sektöründe faaliyet gösteren 19 firma yer alacak. Proje; ihtiyaç analiz, eğitimi ve danışmanlık, yurt dışı pazarlama faaliyeti, alım heyeti faaliyeti ile firmalar için bireysel danışmanlık hizmetleri gibi beş aşamadan oluşacak. Giderlerinin yüzde 75'i bakanlık tarafından desteklenecek proje kapsamında 2,9 milyon dolara kadar destek alınabilecek.

İlk evresinde kümede yer alan firmalar ile ortak vizyon oluşturulmasına yönelik analizler yapılarak, kümenin 3 yıllık stratejik yol haritası oluşturulacak projeyle, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda firmaların rekabet güçlerinin artırılmasına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Daha sonrasında firmaların ürünleri için potansiyel arz eden ülkeler tespit edilerek, buralara yönelik heyet organizasyonları veya fuar ziyaretleri gerçekleştirilerek o ülkelerdeki alıcılarla bir araya gelmeleri sağlanacak. Aynı zamanda yurt dışından alım heyetleri getirilerek Antalya'daki firmaların ve kentin potansiyelini yakından tanımaları sağlanacak, bu kapsamda da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek.

Projenin tanıtımını toplantısını ATSO yönetim kurulu üyelerinin ve paydaş firmaların temsilcileriyle birlikte yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, bu tür projelerle hem Antalya firmalarının doğrudan ihracatının hem de üretim potansiyellerinin geliştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Yıllık 6 milyon 300 bin ton yaş sebze meyve üretimiyle Antalya'nın tarımda Türkiye'nin en büyük üretici bölgesi olduğunu ifade eden Budak, bunun çok küçük bir bölümünün ihraç edildiğini söyledi. Türkiye'nin iç tüketim ile belli bir seviyeye kadar büyüyebileceğini, ondan sonrasının ancak ihracat ile olabileceğini kaydeden Budak, tarımda kümeleşmenin bunu gerçekleştirmeye yönelik bir proje olduğunu dile getirerek, "Şirketlerimiz ortaklık kültürünü geliştirecek, ihracat yaparken bir yandan da şehrin zenginleşmesini sağlayacak." dedi. Türkiye'nin henüz yeni tanıştığı kümeleşmenin dünyanın uyguladığı bir yöntem olduğuna değinen Budak, "Çin'de ilçeler ve kentler kümeleşmiş. Bir ilçe makine konusundan tamamen ihtisaslaşmış.Bir kent komple aydınlatma işi yapıyor. Biz daha yeni başlıyoruz, yeni öğrenmeye başlıyoruz. Dünya ise kümeleşmenin bir üst versiyonuna geçilmiş." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.