Tarım havzaları belirlendi

Tarım havzaları belirlendi

TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca yapılan çalışma ile 30 farklı tarım havzası belirlendiğini ve içinde Konyanın da bulunduğu havzanın en büyük tarım havzası olduğunu söyledi

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca tarımsal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılması temeline dayanan, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Projesi’nin tanıtım toplantısı Konya Ticaret Borsası’nda yapıldı. Toplantıya Tarım Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Genel Müdürü Ali Karaca, Konya Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak, TÜGEM Şube Müdürü Dr. Hakan Erdem, Konya İl Tarım Müdürü İbrahim Doster, Niğde İl Tarım Müdür Vekili Aydın Tüfekçi, Eskişehir İl Tarım Müdür Vekili Mevlüt Gümüş, ve Karaman İl Tarım Müdür Vekili Hikmet Doğru ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Konya Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak, sağlıklı tarım envanteri yapmak ve hangi ürünün nerede, ne kadar üretilebileceğini belirlemek, çiftçinin gelirlerini ve verimliliği arttırmak, arz-talep dengesini sağlamak adına tarım havzalarının belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi. Projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, toplantının hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca da toplantının amacının Orta Anadolu Havzası’nın tanıtılması olduğunu ifade ederek, Türkiye’de tarım havzaları üzerinde birkaç yıldır çalışma yapıldığını bildirdi. Hükümetin eylem planında ve tarımla ilgili kanun hükümlerinde havzaların belirlenmesi gerektiğinin bildirilmesi üzerine yürütülen çalışmada sonuç alındığını dile getiren TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca, “Türkiye’de ilk defa yapılan çalışma ile 30 ayrı tarım havzası belirlendi. Konya’nın da içinde bulunduğu Orta Anadolu Tarım Havzası en büyük havza olarak öne çıktı. 7,5 milyon hektar alanı kapsayan Orta Anadolu Tarım Havzası’nın 2,5 milyona yakın bir bölümü tarım arazisi olarak kullanılabilmekte. Bu da Türkiye’nin toplam tarım alanlarının yüzde 10’una tekabül etmektedir” diye konuştu.
2008 YILINDA İLKLERE İMZA ATTIK
2008 yılında tarımsal gelişimi sağlamak adına önemli yatırımlar ve çalışmalar yapıldığını aktaran Ali Karaca, “2008 yılı içerisinde ilk defa baklagilleri ve tohum üretimini destekledik. Ocak ayında aşırı düşen süt fiyatını arttırmak için süt tozu üretimi yaptık. İthal edilen süt tozu ile aynı fiyata piyasaya sürerek ithalatın önüne geçtik ve sütün değer kazanmasını sağladık. Yine çiftçimize destek vermek amacıyla bu yıl ilk defa mazot ve gübre desteğini çiftçinin en çok ihtiyaç duyduğu ay olan Şubat ayında verdik” dedi. Karaca, tarım ve hayvancılıkta, ürün çeşitliliği ve verimini arttırmada gelinen noktanın yeterli olmadığını belirterek daha yapılacak çok iş olduğunu söyledi.
2003 yılından bu yana tarımda önemli gelişmeler kaydedildiğini söyleyen Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli de yaşanan gelişmelerden bir tanesinin de havzaların belirlenmesi olduğunu ifade etti. Uygulanacak proje ile kaliteli tarım ürünlerinin destekleneceğini ve uygulanan bu modelle Konya’nın kurak ikliminin büyük ölçüde son bulacağını söyledi. 
Tarım İl Müdürü İbrahim Doster ise Konya’nın tarım arazilerinin büyük bir bölümünün sulamadan mahrum olduğuna dikkat çekerek, “Konya’ya yıllık ortalama 200 ile 700 mm arasında yağış düşmektedir. Sulanabilen araziler, toplam arazinin yalnızca yüzde 14’ü kadardır. KOP’un hayata geçmesi ile birlikte bu konuda önemli bir atılım sağlanmış olacaktır. Tarım Havzaları Üretim Modeli yapılarak da üretim fazlası ve üretimi yeterli olmayan ürünler belirlenecektir. Toprağın yapısına göre nerede, ne tür ekim yapılacağına karar verilecektir” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından TÜGEM Şube Müdürü Dr. Hakan Erdem Orta Anadolu Tarım Havzası’nın kapsamını ve içeriğini anlatan bir sunum yaptı.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.