Tarihi eserler ayağa kalkıyor

Tarihi eserler ayağa kalkıyor

Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2018 yılında çok sayıda tarihi eserin onarım çalışmalarını gerçekleştirdi. Restorasyon çalışmalarıyla Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalma eserleri yeniden ayağa kaldırılıyor

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Konya, Karaman ve Aksaray'da bulunan tarihi eserlerin onarım çalışmalarını gerçekleştirmeye devam ediyor. Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalma çok sayıda tarihi eser Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 2019 yılında ve daha öncesinde projelendirilmiş olan tarihi eserlerin restorasyonunu bitirmeyi hedefliyor. Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, 2018 yılında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

2018 yılında Konya ve ilçelerinde çok sayıda mescidin, camiinin onarım çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, hedeflerinin 2019 yılında yapım ve onarımı tamamlanmamış eser bırakmamak olduğunu söyledi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak hedeflerinin ecdad yadigârı eserleri yeniden ayağa kaldırmak olduğunu ifade eden Genç, "Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma eserlere sahip çıkarak, bu eserlerin onarımı yapıyoruz. Bu eserleri yeniden milletimizin hizmetine sunmak, kültür ve ekonomi hayatına kazandırmak için çaba gösteriyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyeti olan 600 eser var. Bu eserlerin tamamın bakım ve onarım işlerini tamamlayacağız. Biz bu eserlerin de teknik sorumluluğunu üstleniyoruz" dedi.

4-2-063.jpg

ALAEDDİN’DE ÇALIŞMALAR 2019’DA BİTECEK

Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak özellikle Alâeddin Camii'nin restorasyonuna büyük önem verdiklerini dile getiren Genç, "Alâeddin Camii'nin restorasyonu devam ediyor. Hedefimiz Alâeddin Camii'ndeki çalışmaları 2019 yılı içerisinde bitirmek. Hedefimiz camiinin tamamını restore etmek. Alâeddin Camii bahçesinde bulunan Osmanlı türbesini de aslına uygun olarak restore ettik. Camii şu an ibadete açık. Rahatlığımız da budur. Uzun süre ibadete kapalı olması çevre baskısına neden oluyor" dedi.

SELÇUKLU ÇİNİLERİ YERLEŞTİRİLECEK

Alaeddin Camii’nin içerisinde restorasyon çalışmalarının devam edeceğini kaydeden Genç, “Hala mihrabın çini projesiyle ilgili kuruldan nihai bir karar alamadık. Tahmin ediyorum ilk toplantıda bu karar alınacak. Çini imalatları ayrı bir süreçti. O süreç kuruldan alınacak kararla başlıyor. Ne kadar sürede biteceğini kestirmek zordur. Selçuklu çinisi yaptırıyoruz. Böyle olunca çinilerin üretimi, montaj konusunda çinilerin özelliğine göre farklı konular var. Çini parça olarak özelliğine göre uzun süre alabiliyor. Çiniler Selçuk Üniversitesi’nde üretiliyor. Ramazana kadar restorasyonun büyük bir kısmını toparlayacağız” diye konuştu.

STATİK GÜÇLENDİRME YAPILIYOR

Şerafettin Camii restorasyonu hakkında da bilgi veren Genç, şunları söyledi: “Şerafettin Camii’nin ana kubbenin etrafını kapatarak, üstüne de tavan gibi ahşap kaplama yaparak, caminin büyük bir bölümünün ibadete açık hale getirdik. Yan kısımları ibadete kapalı. Burada dış cephe temizliği yapıyoruz. Bozulan taşlar tamamlandı. Minarenin taşları hazırlandı ancak havaların ısınmasını bekliyoruz. Statik problemler vardı. Çatlama ve ayrılma vardı. Bunları tamir edeceğiz. Geçmişte açılma olmuş bazı hareketler bunu tekrar ortaya çıkarmış. Camiiyi statik yönden sağlamlaştırıyoruz. Ele alırken de caminin tümünü ele alalım dedik. Hat yazıları ve süslemelerde çok yanlışlar ve bozukluklar vardı. Bunları da ele aldık. Caminin tamamını ele aldık. Hem dış cepheyi, hem minareyi hem içerideki çalışmaları ele alıyoruz. Biz başladık mı eksiz bitirmeye çalışıyoruz.”  Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyonunu yaptığı eserlerin kontrolünü de yaptıklarını kaydeden Genç,  Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak kendi gelirlerimizle restorasyon çalışmalarını yaptıklarını da sözlerine ekledi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum