Tahran: Rusya İle Petrol Takasını Görüşmedik

Tahran: Rusya İle Petrol Takasını Görüşmedik

Moskova’da temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Rusya ile petrol karşılığı mal takası ile ilgili görüşmelerde bulunmadığını söyledi.

Moskova’da temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Rusya ile petrol karşılığı mal takası ile ilgili görüşmelerde bulunmadığını söyledi.

Rus ve Batı basınında yer alan iddialara göre, Tahran’dan günlük 500 bin varil petrol alacak Moskova, aylık bazda 1,5 milyar dolar gelir elde edecek. Ekonomik ambargo altında olan İran ise karşılığında Rusya’dan mal alımı yapacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinin ardından Rossiya 24’e konuşan Zarif, “Ziyaret nedenim diğer konular. Bahsettiğiniz konuyu bu ziyaretimde görüşmedik…” dedi. Zarif görüşmelerde İran’ın barışçıl amaçlı atom enerjisi ile ilgili çalışmalarını, Rusya ile işbirliğini ve reaktörlerin inşasını ele aldıklarını kaydetti.

Rusya’nın etkin gazetesi Kommersant ise İran’la petrol takas anlaşması ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü yazdı. Gazete hükümet kaynağının normal bir takas anlaşması olmadığını, para ödenmesi ile ilgili konunun da değerlendirildiğini söylediğini aktardı. Kaynağa göre anlaşma tarihi Batılı ülkelerin İran petrollerine yönelik ambargosunu kaldırmasından bağımsız olarak ilerliyor ve Moskova herhangi bir yaptırım kararını ihlal etmiyor.

Kommersant Lavrov’un ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefon görüşmesinde Rusya’nın İran’dan petrol almaya hakkı olduğunu ve Tahran’ın da Rus mallarını alabileceğini ifade ettiğini hatırlattı.

Petrol takası ile ilgili konunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, İran Dışişleri Bakanı Zarif’i kabulünde gündeme gelmesi bekleniyor.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney ise Rusya ve İran arasında petrol takas anlaşması sağlanması durumunda yaptırımların gündeme gelebileceği uyarısında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.