Tacikistan Dünya Liderlerini Ağırlıyor

Tacikistan Dünya Liderlerini Ağırlıyor

Tacikistan, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye ülke Devlet Başkanları'nın 14. Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Yarın yapılacak zirve öncesinde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı...

Tacikistan, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye ülke Devlet Başkanları'nın 14. Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Yarın yapılacak zirve öncesinde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Pakistan Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik ve Dışişleri Danışmanı Sertaj Aziz, Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj başkent Duşanbe'ye geldi.

Kohi Borbad Kültür Merkezi'nde zirve için gelen liderler, örgüte üye ülke sanatçıları tarafından hazırlanan 'dostluk akşamı' konser programını izleyecek. Ardından Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, liderlerin onuruna akşam yemeği verecek. Akşam yemeğinin ardından Rahman ile Putin2in görüşmesi bekleniyor.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov 7 yıl aradan sonra Tacikistan'ı ziyaret ediyor. Özbek lider daha önce de 2008 yılında yine ŞİÖ Zirvesi için Duşanbe'ye gelmişti. İmamali Rahman ile İslam Kerimov en son 2010 yılında Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te ŞİÖ Zirvesi kapsamında bir araya gelmişti.

Duşanbe'deki ŞİÖ zirvesi örgüt adına bir dönüm noktası olacak. Liderler başta Afganistan ve Ukrayna olmak üzere dünyadaki ve bölgedeki uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirecek. Ayrıca, örgüte üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği masaya yatırılacak. Örgütün üye sayısının arttırılması yönünde önemli kararların alınması ilişkin konuda görüş alışverişinde bulunulacak. Bu yönde bir karar alınırsa, 2015 yılında Rusya'nın ŞİÖ dönem başkanlığı döneminde Hindistan, Pakistan ve İran gibi ülkelerin örgüte üye olması bekleniyor.

ÖRGÜT'TEN NOTLAR

13 yıl önce 15 Haziran 2001 tarihinde Çin'in Şanghay kentinde Çin, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın katılımıyla kuruldu. Örgüte üye ülkelerin toplam yüzölçümü 30,2 milyon kilometrekare olup, toplam nüfus 1.53 milyarı buluyor. Afganistan, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci statüsünde, Beyaz Rusya, Sri Lanka ve Türkiye örgütün diyalog ortakları. Örgütün Pekin'de Sekreterliği ve Taşkent'te Bölgesel Terörle Mücadele Şubesi bulunuyor. Devlet Başkanları Konseyi ŞİÖ'nün en üst düzey karar alma organıdır. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.