Taban, tavan oldu!

Taban, tavan oldu!

SP İl Başkan Yardımcısı Mehmet Kuşdemir: 50 kuruş taban fiyatına rağmen buğday, 35-40 kuruşa zor alıcı buluyor

ÇİFTÇİNİN KAYBI YÜZDE 30’U BULDU

Saadet Partisi (SP) Siyasi İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Mehmet Kuşdemir, geçen yıllarda kuraklık nedeniyle mağdur olan çiftçinin bu yıl da açıklanan taban fiyatları ile mağdur edildiğini söyledi. Hükümet tarafından buğday için 50 kuruş taban fiyat belirlenmesine rağmen buğdayın 35-40 kuruşa zor alıcı bulduğunu ifade eden Kuşdemir “Açıklanan taban fiyat, tavan fiyat gibi oldu” dedi.
OFİSLER ÖNÜNDE BİTMEYEN ÇİLE
Çiftçilerin yaşadığı bir diğer önemli sorunun da buğday alımı yapan ofislerin buğdayı almak için en az 4-5 gün bekletmeleri olduğuna dikkat çeken Mehmet Kuşdemir, “Binbir emekle ekinini hasat eden çiftçi bir an önce hububatını satarak biriken borçlarını ödemek istiyor. Ancak ofis önünde en az 4-5 gün bekletiliyor. Onca beklemenin ardından parasını da peşinen alamıyor” ifadelerini kullandı.


Çiftçi yine mağdur

Saadet Partisi Siyasi İşlerden Sorumlu Konya İl Başkan Yardımcısı Mehmet Kuşdemir, binbir emekle tarlasını eken çiftçinin bu yıl da mağdur edildiğini söyledi

Saadet Partisi (SP) Konya il binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında güncel meselelere değinen SP Siyasi İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Mehmet Kuşdemir, çiftçinin geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da mağdur edildiğini ifade etti. Köylünün kışın çok bereketli ve yağmurlu bir mevsim geçirdiğini ve sevinçle hasat mevsimine kavuştuğunu dile getiren Kuşdemir; “Sevinerek tarlasındaki buğdayını, arpasını, yulafını kaldırmaya başlayan çiftçi, hükümet tarafından verilen taban fiyatıyla yine hüsrana uğramıştır. Köylü ürününü maliyetin çok altında satmaktadır. Çiftçimize adeta tarlanı bir daha ekme, üretim yapma denilmektedir” dedi.
TABAN FİYAT, TAVAN FİYAT OLDU
Geçen yıl 76 - 80 kuruş olan buğdaya bu yıl hükümetin 50 kuruş taban fiyat verdiğini anlatan Kuşdemir, “Taban fiyat, tavan fiyat olmuş buğday 35 – 45 kuruş arasında değer görmüştür. Hükümete soruyorum; ‘köylümüz çiftçimiz tarlasını tekrar nasıl ekecektir?’ Zaten haciz memurları çiftçimizin tarlasında nöbet tutmaktadır. Kaldırdığı ürüne el koymaktadır kaldırdığı ürün, borcunu ödemeye yetmemektedir. Hükümet rantçıları tefecileri faizcileri sevdiği kadar çiftçimizi de sevse Türkiye kazanacaktır, çiftçimiz kazanacaktır. Konya kazanacaktır. Çiftçinin sevinmesi için ürün paraları peşin ödenmeli, Toprak Mahsulleri Ofisi önünde uzun kuyruklar olmamalı, çiftçimize ürünün karşılığı tam olarak ve zamanında ödenmeli” dedi.
KONYA EKONOMİSİNİN CAN DAMARI KÖYLÜ
Tarıma dayalı nüfusunun fazla olması nedeniyle çiftçinin Konya ve Türkiye ekonomisine katkısının yadsınamayacak kadar çok olduğunu ifade eden Mehmet Kuşdemir, “Köylümüz Konya ekonomisinin can damarıdır. Çiftçimiz ürün bedelini tam aldığı zaman esnafımızın, sanayicimizin, tüccarımızın ticareti iyileşmekte işleri açılmaktadır. Bunun en canlı örneği 54. Erbakan Hükümeti’dir. 54. Erbakan Hükümeti zamanında köylümüz traktörünü yenilemiş, biçerdöver, pulluk gibi ekipmanlarını tam almıştır. Ziraat aletleri yapan sanayicimizin, esnafımızın işleri açılmıştır. Konyamızdaki bütün köylere yeni traktör girmiştir. Çiftçilerimiz sanayicilerimiz esnafımız kısaca bütün halkımız 54. Erbakan Hükümetini mumla aramaktadır. O dönemde aldığı traktörünü, pulluğunu, arabasını maalesef bugün satmak zorunda kalmıştır” diye konuştu.
6 YILDA 1 YILLIK FAİZİ ZOR ÖDÜYORUZ
Bu yıl bereketli bir hasat mevsimi yaşandığını ve Türkiye genelinde 16-17 milyon ton olan buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon tonun üzerine çıktığını ifade eden Mehmet Kuşdemir, “20 milyon ton buğday 50 kuruştan 10 milyon TL etmektedir. Türkiye her yıl 57 milyon TL faiz ödemektedir. Yani, verimli geçen 5-6 yıllık hububat üretimimiz sadece bir yıllık faiz borcumuzu zor ödemektedir. Bu da ekonomimizin ne durumda olduğunu göstermektedir. Dünya üzerinde 6 yılın harmanını 1 yıllık faize veren bir ülke daha var mıdır?” diyerek tepkisini dile getirdi.
Kuşdemir konuşmasının sonunda 11 yıl devam eden kat sayı adaletsizliğine son verdiği için YÖK’e teşekkür etti. Yapılan yeni düzenleme ile İmam Hatip Liselerinin yanı sıra sanayi için önemli olan ara eleman sıkıntısının da son bulacağını sözlerin ekledi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.