Suriyeli çocuklar için yardım çağrısı

Suriyeli çocuklar için yardım çağrısı

Merkezi İngiltere'de bulunan sivil toplum kuruluşu Save The Children'ın son raporu, Suriye'deki çatışmalar sırasında kaderlerine terk edilen çocukların durumunu gündeme taşımayı amaçlıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi'nden akademisyenlerinin yaptığı çalışmadan yararlanılan 32 sayfalık Childhood Under Fire başlıklı raporda, Suriye'deki çatışmaların unutulan kurbanları çocukların ölümle, travmayla, acıyla karşı karşıya kaldığı ve temel insani yardımdan mahrum olduğu vurgulanıyor.

Suriye'deki çatışma ortamından olumsuz etkilenen yardıma muhtaç çocukların sayısının 2 milyonu bulduğu sanılıyor ve raporda özellikle dikkati çeken konular arasında, çocukların Suriye'deki silahlı gruplar tarafından çatışmalarda kullanılması yer alıyor.

Rapora göre, Suriyeli çocuklar çatışmalarda taşıyıcı, bekçi, muhbir, savaşçı ve hatta bazı durumlarda canlı kalkan olarak kullanılıyor.

Araştırma için görüşülen her 4 Suriyeli çocuktan 3'ünün çatışmalar sırasında sevdiği birini kaybettiği, her 3 çocuktan 1'ininse fiziksel zarara uğradığı sonucuna ulaşan araştırmacılar, sağlık kontrolünden mahrum pek çok çocuğun gayrı insani koşullarda yaşadığını da belirtiyor.

Büyük oranda hastalık tehlikesi altında olan çocukların aileleri, yokluk ve fiyatların artışı nedeniyle yiyecek için büyük mücadele veriyor.

Suriye'de 2 bin kadar okulun çatışmada zarar görmesi ya da geçici olarak sığınağa dönüştürülmesinin çocukların eğitimlerinin kesintiye uğramasına neden olduğu ifade ediliyor.

Canlı kalkan çocuklar

Araştırmayı önemli kılan bulgulardan biri de anlaşmazlığın her iki tarafındaki silahlı grupların 18 yaşın altındaki çocukları kullandığı ve bu sayının girerek arttığına ilişkin sonuçlar.

Rapora göre, bu durum bazı çocuklar ve aileleri tarafından bir övünç kaynağı olarak görülse de bazı çocuklar askeri faaliyetlere katılmaya zorlanıyor ve 8 yaşındaki çocuklar bile canlı kalkan olarak kullanılabiliyor.

Kızların cinsel şiddetten korunmak için küçük yaşta evlendirilmesi de çatışma bölgelerindeki ciddi sorunlar arasında yer alıyor.

Uluslararası topluma yardım çağrısında bulunan Save The Children, "çocukların acılarını dindirmenin tek yolunun savaşa son vermek olduğunu" vurguluyor.

UNICEF de bir süre önce Suriye'deki çocukların durumuna ilişkin benzer bir rapor yayımlamıştı. BM'ye göre, Suriye'de 2 yıldır süren çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 70 bini buldu ve bir milyondan fazla kişi komşu ülkelere sığındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.