Su kaynakları azalıyor, ekim alanı daralıyor

Su kaynakları azalıyor, ekim alanı daralıyor

Tarım alanlarının daraldığını söyleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı M. Hadi Tunç, “Ayrıca topraklarda bozuluyor, su kaynakları da azalıyor. Bu sorunlara karşı bakanlığımızın yaptığı çalışmalar ise birçok ülkeye ilham kaynağı oluyor” dedi

Tarım alanlarının daraldığını söyleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı M. Hadi Tunç, “Ayrıca topraklarda bozuluyor, su kaynakları da azalıyor. Bu sorunlara karşı bakanlığımızın yaptığı çalışmalar ise birçok ülkeye ilham kaynağı oluyor” dedi. ASKON Konya Şubesi öncülüğünde, çeşitli kurum ve birliklerin de destekleri ile Selçuklu Kongre Merkezi (SKM)'de “Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi” gerçekleşti. Düzenlenen zirveye Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı M. Hadi Tunç'un yanı sıra; Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, KTÜN Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ( DSYB) Başkanı Edip Yıldız, bakanlık çalışanları, kurum müdürleri, ziraat odaları başkanları ve davetliler katıldı.

TARIM BAKANI PROGRAMA KATILMADI!

Daha önce programa katılacağı söylenen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pekdemirli ise programa katılmadı. Ayrıca Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz, diğer belediye başkanları ve milletvekilleri de İstanbul seçim çalışması kapsamında programa katılmayan isimler arasında yer aldı.

ŞEHRİN ÜRETİM POTANSİYELİ ARTIRILMALIDIR

3-2cuneyit-orhan-toprak.jpg

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapmış Konya'nın sanayi kenti olmasının yanı sıra, Türkiye için çok önemli bir tarım kenti olduğunu söyleyerek, konuşmasına başladı. Artan nüfusun tüketim ihtiyacını karşılamak için daha fazla, daha planlı ve daha kaliteli üretim yapılması gerektiğine vurgu yapan Vali Toprak, “Konya, kapalı havza içinde yer almasına ve şehirde su problemi olmasına rağmen, üretim başarısı ile göz dolduruyor. Bu başarı da rastlantısal değil. 20 üründe 1. 34 üründe de Türkiye 'de ilk 3 il arasında yer alıyor. Konya'nın bu potansiyeli daha üst noktalara tırmandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

TARIM ALANLARI DARALIYOR!

3-3m.-hadi-tunc-(1).jpg

Tarım ve Orman Bakanı Mehmet Hadi Tunç, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de gençlerin tarımdan uzaklaştığını, yapacakları çalışmalar ile genç nüfusu yine üretime ortak etmeye çabalayacaklarını dile getirdi. Tarım alanlarının daraldığını, toprakların bozulduğun, su kaynaklarının ise azaldığını söyleyen Tunç, daha sonra şunları kaydetti: “Ülkemiz bu konularda başarılı çalışmalar yürütüyor. Yaptığımız çalışmalar dünyaya örnek oluyor. Ülkeler arası tartışmalardan tarım olumsuz etkiliyor. Kota meselesi, gümrük meselesi çiftçileri zora sokuyor. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Gerekli adımları atıyoruz. Türkiye, tarımsal hasılasını son 16 yılda 24 milyar dolardan 53 milyar dolara taşıdı. Tarımsal hasılada Avrupa 1.'si dünya 7.'siyiz. Tarım, ekonomik önemin yanı sıra stratejik bir sektördür. Ülkemiz yeni bir yönetim sistemine geçti. Bakanlık sayısı 25'ten 16'ya düştü. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirilmiştir. Toprağı ve suyu bir arada yönetme şansı elde ettik. Bu fırsatı iyi kullanacağız. Tarım, Türkiye için katma değer üreten en önemli sektörlerden biridir. Ayrıca Konya, tarım sektörünün kalbidir. Kırsal kalkınma ve ı- pard desteklerini Konya'dan eksik etmeyeceğiz.”

FİYAT ARTIŞLARI SEKTÖRÜN ÖNEMİNİ ARTIRDI

3-4orhan-aydin-(2).jpg

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ise şöyle konuştu: “Konya, tarımda 1 numara. Türkiye tarımının lokomotifi Konya'dır. Coğrafi olarak bir çok ülkeden daha büyük ve birçok ürünün yetiştirilmesine olanak sağlayan Konya, tarımsal üretimde lider konumdadır. Tarımsal üretim değeri de yüksektir. 180'den fazla ülkeye tarımsal ihracat sağlanmaktadır. Allah, Konya'yı nazarlardan korusun. İnsanoğluna hizmet eden tüm sektörler önemlidir ama tarım birinci sıradadır. Ülkemizde kıtlık ve yokluk yok. Ama geçen yıldan bu yana gıda ürünlerinde bir artış oldu ve sektör daha çok konuşuldu. Gıda savaşlarını önemsiyoruz.” TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk, DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız ve ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım da yaptıkları kısa konuşmada üretimin önemine değindi. Protokol konuşmalarının ardından çeşitli oturumlarla, tarım sektörünün dünü, bugünü ve yarını çok konuşuldu.

MUHARREM DURSUN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum