"Stres, korku ve endişeye dikkat!"

"Stres, korku ve endişeye dikkat!"

Konya Aydınlar Ocağı’nda hipnozu anlatan Prof. Dr. Yalçın Kaya, “Başımızın belâsı koronavirüs hastalığı ölüm sebeplerinin stresten, korku ve endişeden kaynaklı olduğunu düşünüyorum” iddiasında bulundu

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Prof. Dr. Yalçın Kaya hipnozu, kaleme aldığı ve İngilizce çevirisinin da yapıldığı “İnanıyorsanız üstünsünüz” kitabından özetleyerek anlattı.

STRES, KORKU VE ENDİŞEYE DİKKAT

Psikoloji üzerine çalışmalar yaparken psikolojik olarak çok sıkıntılar çektiğini ve bu sıkıntıları atlatırken ağır travmalar yaşadığını ifade ederek konuşmasına başlayan Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fak. Beden Eğitimi ve Sporda Psikososyal Alanlar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Kaya, Kur’an’da bize haber verilen Allah’ın emir ve yasaklarını hayatın her alanına alındığı zaman ancak rahat edeceğimizi belirterek “Bütün hastalıkların sebebi stres değil mi?” sorusunu sordu ve “Başımızın belası olan Koronavirüs (Kovid-19) ölüm sebeplerinin büyük bir çoğunluğunun stresten ve korkudan olduğunu düşünüyorum” iddiasında bulundu.

Allah’ın Kur’an’da daha çok irade, infak ve cennet hayatı üzerinde durduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, dünyanın infakın peşinde olduğunu söyledi. Psikolojiye bireysel ve toplumsal olarak Kur’an’da buyurulan irade boyutu, cennet boyutu ve infak (iyilik) boyutundan bakan Prof. Yalçın, Allah’ın izni olmadan yaprağın bile kımıldamayacağı Kur’an’da ifade edildiğini ve her ayetin de yeniden o ayetleri okuyanın kalbine nazil olduğuna işaret etti. Profesör Kaya, Hucûrat Suresi 14. Âyeti meâlen şöyle hatırlattı: “Bedeviler ‘inandık’ dediler. De ki: Siz iman etmediniz ama ‘İslâm olduk’ deyin. Henüz iman kalplerinize inmedi. Eğer Allah’a ve Resulüne itaat ederseniz, Allah işlerinizden hiçbir şeyi eksiltmez.” İmanın kalbe inmesi durumunda insanların mü’min ve muttaki olacaklarını ve o vakit mutlu üstün bir insan modeline ulaşabileceklerini dile getiren Prof. Kaya, “O’nun bilgisi olmadan bir yaprak bile kımıldamaz” ayetine dikkati çekerek “Kâinattaki her şey Allah’ın tasavvurundadır. Buna inanan ve inandığını kalbine indiren müttakiler, Allah’ın işine karışmadıkları, kafa tutmadıkları, Allah’ın kanun ve yasaklarına uydukları zaman stresten, korkudan, kaygıdan, tasadan, birtakım çıkarlardan ve endişelerden uzak bir hayat yaşarlar” dedi.

ALLAH DOSTLARINA KORKU YOKTUR

“Allah dostlarına asla korku yoktur, onlar hüzün de çekmeyecekler” şeklinde Yunus Suresinin 62. Âyetini hatırlatan Kaya, buna birbirlerini himaye, yardım ve iyilik yapmada zenginler ile fakirlerin paylaşımlarını örnek göstererek “Allah’a iman eden, yukardaki ayeti kalbine indiren, takvâ ve Allah’a saygı bilinciyle yaşayan müminlerin hayatlarında korku, hüzün, keder, tasa, kaygı ve endişeye gerek olmaz” dedi. Sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, şair-yazar Mustafa Remzi Samancı’yla birlikte Prof. Dr. Yalçın Kaya’ya, “Büyük Selçuklu Mimarı” adlı ciltli kitabı hediye etti. Sohbet, şair Hasan Ukdem’in okuduğu güzel bir şiir ve toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.