STK’lar referanduma evet diyecek

STK’lar referanduma evet diyecek

Konya Sivil Toplum Kuruluşları (STK) İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenledi.

12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak olan referandumla ilgili değerlendirme yapan Latif Selvi, STK’lar olarak referanduma evet diyeceklerini söyledi.
Bu referandumla yaklaşık 50 yıldan bu yana verilen demokrasi mücadelesinin başa döneceğini söyleyen Latif Selvi, referanduma konu olan hususlar ele alındığında önemli kazanımların söz konusu olduğunu ifade etti. Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde milletin kazanacağını ve topluma baskı oluşturanların kaybedeceğini söyleyen Selvi, “Değişikliğin kabul edilmesi ile Anayasa mahkemesinin yürütme ve yasamayı işlevsizleştiren ve siyasi iradenin üzerinde oluşturduğu siyasi ve ideolojik baskı büyük oranda azalacaktır. Siyasallaşmış yargı kararlarının adeta bir muhalefet partisi gibi karşıtlık oluşturması büyük oranda sonlanacaktır. Memurlar toplu sözleşme imkanı bulacaktır. Askeri yapının korunması bahanesiyle yıllarca verilen emek ve değerin hiçbir gerekçe ortaya konmadan kapı dışarı edilmesi sonlanacak, mağdur olanlara yargı denetiminin yolu açılacaktır” diye konuştu.
Anayasanın yaşam sürecinin motoru olduğunu ve güç odaklarına karşı halkı koruması gerektiğini vurgulayan STK İcra Heyeti Başkanı Selvi, “Mevcut işleyişi sürdürenler, kurumlar ve yasalar yoluyla fiili durum oluşturarak kamu vicdanını tatmin etmese de olağan üstü ortamlarda keyfi kararlar verebiliyor. Toplumda oluşturulan kaos, devasa sorunlar, geleceği karartılan gençlerin feryadı hiç önemsenmiyor. Katsayı uygulamasında olduğu gibi” dedi. Türkiye’de yaşanan bütün sorunların temelinde büyük oranda 1982 Anayasası’nın yer aldığını söyleyen Latif Selvi, bundan kurtulmak için acilen geniş katılımlı, sivil, toplumun ihtiyaç ve istekleriyle şekillenen bir anayasa hazırlamak gerektiğinin altını çizdi. Referandum girişiminin bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Selvi, “Anayasa değişikliği ile yürütmenin prangalarının bir kısmı sökülüyor. Hiçbir madde önceki halinden daha olumsuza götürmüyor. Pek çok kesimin yıllardır beklediği kimi sorunlara çözüm üretiliyor. En önemlisi darbecilerin anayasa güvencesine alındığı utanç maddesi kaldırılıyor” diyerek sözlerini tamamladı.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.