Spor yasası değişmeli

Spor yasası değişmeli

Bazı kulüplerin kapanma yoluna doğru gittiklerinin altını çizen Bakan Özak, spor yasasının değişmesi gerektiğini söyledi. Özak, konu ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışma başlattıklarını bildirdi

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, spor kulüpleri yasasının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda çalışma başlattıklarını bildirdi. Bazı spor kulüplerinin kapanmaya doğru gittiği ifade eden Bakan Özak, şöyle konuştu: “Kulüplerimizin durumu iyi değil. Kulüplerimizin dernek statüsü ile yönetilmelerinde bir takım sorunlar ortaya çıkıyor. Yönetenlerin sorumluluğu yok. Kulübü bir başkasına bıraktığı zaman, ‘ben şu kadar borçlandırdım’ deyip gidebiliyorlar. Bu konuda denetim eksikliği var. Mevcut şartlarda Dernekler Kanununa göre kulüpler denetlenebiliyor.

Ama bu konuda başarılı olduğumuz da söylenemez. Futbol Federasyonumuz tamamen özerk oldu. Sporda demokrasiyi getiren bir iktidarız. 8 tane federasyon var, bunlar özerk. Ancak biz, bunlara katkıda bulunuyoruz. Futbol tamamen özerk, ama ona da katkımız İddaa’dan oluyor. Yasalardan katkımız var. Sporda şiddet, doping, kulüpler yasası gibi... Yerle ilgili desteğimiz ve vergi desteğimiz var. Ama kulüpler kendi ayakları üzerinde durabiliyor, kendi statüsünü yayımlayabiliyor. Federasyonumuz da kulüplerin durumundan şikayetçi, iyi yönetilen kulüpler de şikayetçi. İddaa’daki gelirlerin büyük bölümü hacizli.” İddaa gelirlerinden kulüplere katkıda bulunmak istediklerini ifade eden Özak, “Kulübe iyi bir yönetim gelmiş, ama bir evvelki yönetim İddaa gelirini temlik etmiş. Son dönemde çok şikayetler geldi. Malatyaspor dışında ismini saymak istemediğim, benim bildiğim 10 tane kulüp lisans çıkaramıyor. Belki kapanacaklar” dedi.

BAŞBAKAN, GELİRLERİN AZALMAMASINI İSTİYOR

Türkiye Futbol Federasyonunun da haklı olarak bir tedbir koyduğunu anlatan Özak, “Federasyon da koyduğu tedbirden geri düşmek istemiyor. Bizim şu anda yapacağımız İddaa’daki katkıların devam etmesini sağlamak. Onu yapmaya çalışacağız. Bir kesinti oldu. Onu da bu birkaç gün içinde Sayın Başbakanımız Maliye Bakanımızla konuşacak; 3. Lig, 2. Lig, Bank Asya ve Süper Lig’deki kulüplerimizin gelirlerinin azalmamasını istiyor. Onu sağlamaya çalışacağız” diye konuştu. Kulüplerin, kiralanan tesislerin ücretlerini artırmak istemediklerini dile getiren Bakan Özak, şunları ifade etti: “Alsınlar Türk sporuna, gençliğine hizmet etsinler. Spor kulüpleri yasasını değiştirmemiz gerekiyor. Bu konuda çalışmalar başlatıldı. Bu da kulübe gelen, kulübü yönetenlere büyük sorumluluk vererek, yanlış yaptıkları takdirde suç ve ceza müessesesini çalıştırarak, yanlış yapmamaları konusunda onlara vergi tedbirleri getirerek veya yapanın tabiri caiz ise canını yakarak olacak. Bu kadar insana saygısızlık olmaması lazım. Bu konuda çalışıyoruz. Federasyonumuzla, Kulüpler Birliği Vakfı ile çalışıyoruz.”

Devlet Bakanı Özak, Malatyaspor’un durumunun da çok iç açıcı olmadığına işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Diğer bazı kulüplerde de aşağı yukarı ne oldu ne olmadı? Gereksiz transferler, gereksiz harcamalar, har vurup harman savurmalar. Yani bu işi kendi işindeki para gibi kullanmama sorumluluğu... İşi bilmeme, iyi niyetli işi bilmeme, kötü niyeti de koyabiliriz. Bütün bunların röntgeni çekilmiştir. Bunların tedbirini biz bundan sonra yasa ile alabilsek dahi, geçmişe doğru problem yaşayanların sorunu çözme konusunda büyük sıkıntı var. Bu konuda Futbol Federasyonumuzun çalışmaları var. Bizim de çalışmalarımız var. Ama esas bu işin sahibi Federasyonumuz. Çünkü, futbolun patronu o. Onun dışında kulüplerle ilgili biraz şehir duyarlı olmalı, genel kurullar duyarlı olmalı, medya duyarlı olmalı. Kulübü yönetenler tabii ki sorumluluk duygusu içinde hareket etmeli. Ama bütün bu dediklerim belki size kesin bir çözüm olmaz. Zaten bu sorunun bugün kesin bir çözümü de yok. Belki geriye doğru değil, ileriye doğru bir iyileştirme yapmamız gerekiyor.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.