Sözleşmeli'ye Danıştay'dan kadro

Sözleşmeli'ye Danıştay'dan kadro

Danıştay, izinsiz 3 gün işe gelmeyen sözleşmeli personele disiplin cezası vermek yerine sözleşmesinin fesih edilmesi kararını hukuka uygun bulmadı.

Adaklı Hasbağlar İlköğretim Okulu’nda 657 sayılı Yasa’nın 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli sınıf öğretmeni olarak görev yapan E.A., hakkından yapılan disiplin soruşturması sonucunda, özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmediği için kademe ilerlemesinin durdurulmasına karar verildi.

Ancak E.A.’nın sözleşmeli personel statüsünde çalışıyor olması nedeniyle bu cezanın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü tereddüte düşünce Milli Eğitim Bakanlığından görüş istedi. Milli Eğitim Bakanlığı da Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek-6. maddesi uyarınca sözleşmesinin feshedilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Kararda fesih yönünde olunca E.A. Avukatı Fatih Tepeaşan aracılıyla Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın sözleşme feshine dair Ek-6. maddesinin (c) bendinin ve hizmet sözleşmesinin işleme dayanak gösterilen ilgili maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

-DEVLET MEMURUNA AYRI SÖZLEŞMELİYE AYRI HÜKÜM-

Davaya bakan Danıştay 12. Dairesi, 657 sayılı Yasa’da “Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır” hükmünün yer aldığını anımsatılarak, aynı yasanın 125. maddesinin 1. fıkrasının ise özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmemek fiili, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren bir disiplin suçu olarak düzenlendiği ifade edildi.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'a eklenen Ek-6. maddesinde ise “Sözleşme dönemi içerisinde mazeretsiz ve kesintisiz üç gün veya toplam on gün süreyle görevine gelmemesi” halinde ilgilinin sözleşmesinin idare tarafından tek taraflı olarak feshedileceğinin öngörüldüğü belirtildi.

-SÖZLEŞMENİN FESH EDİLMESİ DURDURULDU-

Söz konusu yönetmeliğin öngörülenden daha ağır koşullar getirmesi nedeniyle üst hukuk normlarına aykırı olduğu sonucuna varan Daire, kararında şu değerlendirmeye yer verildi:

“657 sayılı Yasa’nın ve Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların yukarıda yer verilen maddeleri dikkate alındığında, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren bir fiili tespit edilen sözleşmeli personelin sözleşmesinin feshedilmesine izin veren herhangi bir hüküm bulunmaması, ayrıca dava konusu düzenleme ile en ağır disiplin cezası olan devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiillerle daha hafif bir disiplin cezası olan kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiiller arasında hiçbir ayrım gözetilmeksizin her iki durumun da eşit derecede sözleşme feshi nedeni sayılması karşısında, davacının hizmet sözleşmesinin 13. maddesinin (f) bendindeki “...kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil...” ibaresinde hukuka uyarlık bulunmadığı anlaşılmaktadır.”

Hukuka aykırı düzenleyici işlemlere dayanılarak tesis edilen davacının hizmet sözleşmesinin feshine ilişkin Bingöl Valiliği’nin işleminde hukuka uygunluk buymayan Danıştay, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslar’a Bakanlar Kurulu kararı ile eklenen Ek-6. maddesinin (c) bendindeki “...ve kesintisiz üç gün veya...” ibaresinin, davacının hizmet sözleşmesinin 13. maddesinin (f) bendindeki “...kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil...” ibaresinin ve davacının hizmet sözleşmesinin feshine ilişkin Bingöl Valiliği işleminin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.