Söylemler piyasayı olumsuz etkiliyor

Söylemler piyasayı olumsuz etkiliyor

“Dolar yeniden yükselecek” söylemlerinin kendilerini, vatandaşları ve piyasayı ciddi anlamda olumsuz etkilediğine dikkat çeken Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Şaban Topal, “Bu söylemlerin kimseye bir faydası yok. Zaten zor bir yılı geride bıraktık” ded

2018 yılı ekonomik krizi, çoğu sektörü derinden etkilediği gibi inşaat sektörünü de büyük zarara uğrattı. Döviz kurundaki dalgalanma ile birlikte demir fiyatlarındaki yükseliş, arsa fiyatlarındaki fahiş artış, faizlerin yükselmesi, müteahhitlerin malzeme tedarik edememesi gibi farklı bazı sebeplerden ötürü inşaatlar durma noktasına geldi. Çoğu inşaata aylarca bir çivi dahi çakılamadı ve inşaatlar hep yarım kaldı. Öz sermayesini koruyan bazı müteahhitler de cebinde parasının olmasına karşılık malzeme tedarik edemedi. Çoğu ürüne 1'e 3 zam yapıldı. Sektörde bir de fırsatçılar türeyince sorunlar iyice kronikleşen bir hâl aldı. 2018 yılı en fazla inşaat sektörüne darbeyi vurdu.

ANADOLU MÜTEAHHİTİ DESTEK GÖREMEDİ

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, 2018 yılının sektörel bazda sıkıntılı geçtiğine vurgu yaptı. Maliyetlerin artışının, ekonomik sıkıntının, dövizdeki dalgalanmanın ve satış düşüklüğünün boy gösterdiğinin altını çizen Başkan Topal, “Bu sıkıntıları atlatmaya bakıyoruz” dedi. Devletin en büyük desteği Anadolu’daki müteahhitlere değil de, büyük müteahhitlere verdiğini de aktaran Topal, şunları kaydetti: “Anadolu’daki müteahhitler es geçildi. Anadolu’da tarım ve hayvancılığa destek verildi. Türkiye'de güçlü bir inşaat birliğinin bulunmaması da Anadolu müteahhitlerinin elini güçsüz kıldı. Sadece bizim gibi dernekler var. Ticaret veya Sanayi Odaları da konunun üzerinde durmadı. Geçen gün çimentoya da yüzde 40 zam yapıldı. Demir fiyatları biraz inmişti. Geçen gün 100-150 lira daha zam yapıldı. Fırsatçılığın ne kadar bariz yaşandığını bu sayede bir kez daha görmüş olduk.”

YEREL SEÇİMLER SONRASI İÇİN UMUTLUYUZ

“2019 yılından daha umutluyuz. Kış aylarını atlatan meslektaşlarımızın işi sezonu ile beraber inşallah canlanacak. Yerel seçimlerin geçmesini bekliyoruz” diyen Topal, “Fuarlar yapacağız. Müşterileri çekmenin yollarını arayacağız. Konut satışlarında da azalmalar oldu. Sıkıntıya giren meslektaşlarımız, evleri çabuk satmak istiyor. Bu şartlarda da devreye yine fırsatçılar giriyor. Ekonomik sıkıntı yaşandı. Kış ayları başladı. Anlaşılan yani hepsi üst üste geldi. Bu dönemde arsa sahipleri de biraz geri adım attı. Çok fahiş fiyatlara arsa bedelleri ödeniyordu. 1 buçuk 2 ay öncesine kadar malzeme tedarik edemiyorduk. Şimdi bu sıkıntı çok yok sadece yine fiyatlar yüksek.  İnşaat sektörü beraberinde 250 sektörü de doğrudan veya dolaylı etkiliyor. Dolar yeniden yükselecek söylemleri bizi, vatandaşları ve piyasayı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Bu söylemlerin kimseye bir faydası yok. Zaten zor bir yılı geride bıraktık. Herkes bu sıkıntıdan etkilendi. Öz sermayesi ile çalışanlar tabiki daha az zarar gördü. Müteahhitler şuan kârı düşünmüyor, hepsi kendini korumaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum