Somali Türk Okulu Öğrencileri, Karne Sevinci Yaşadı

Somali Türk Okulu Öğrencileri, Karne Sevinci Yaşadı

Nil Organizasyon’un Somali’de açtığı Türk okullarına giden öğrenciler, eğitim öğretim sezonunun ilk yarıyılını tamamlayarak karnelerini aldı.

Nil Organizasyon’un Somali’de açtığı Türk okullarına giden öğrenciler, eğitim öğretim sezonunun ilk yarıyılını tamamlayarak karnelerini aldı.

Somali ve Türk Milli marşlarının okunduğu törenin ardından sınıflarında ve genel ortalamada dereceye giren öğrencilere, okul müdürü ve sınıf öğretmenleri tarafından çeşitli ödüller verildi. Sınıflar arası bilgi yarışması ve futbol turnuvasında derece alan öğrencilere de ödül ve madalya verildi. Yaklaşık aile, çocuklarının karne heyecanına ortak olmak için törene katıldı.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan okul müdürü, “2011 yılında 40 öğrenciyle Somali halkına eğitim öğretim hizmeti vermek için 1 okulla faaliyete başlayan Nil Organizasyon bünyesinde bu yıl toplam 4 okulumuzda 450 Somalili öğrenciye eğitim ve yurt imkânı veriyoruz. Bu öğrencilerimizin yüzde 20’si yetim ve burslu öğrencidir. Öğretmenlerimizin fedakâr çalışmaları sonucunda öğrencilerimiz, 2012-2013 öğretim yılında uluslararası olimpiyatlarda toplam 15 madalya alarak Somali tarihinde bir ilke imza attılar. Güvenlik problemlerinin devam ettiği ülkede 25 Türk, 16 Somalili ve 2 Mısırlı öğretmenimizle Somali’nin geleceği için çalışıyoruz. İnternet tabanlı okul programımızla velilerimiz cep telefonları ve internet üzerinden öğrencilerimizin tüm bilgilerine kolayca ulaşabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Türkçe dersi alan öğrencilerin de Türkçe Olimpiyatı’na hazırlıklarının devam ettiğine değinen okul müdürü, “Öğretmenlerimizin verdiği şarkı ve şiirleri ezberleyen öğrencilerimiz, Türkçe Olimpiyatı’nda Somali’yi temsil edip Türkiye’ye gitmek için canla başla çalışıyorlar. Söyledikleri şarkılarla Somali’den tüm dünyaya mesajlarını Türkçe olarak vermeye çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.

Eğitimin 21 yıllık iç savaşın ardından bitme noktasına geldiği Somali’de okullarda karne verme geleneği olmadığı için öğrenciler karneyle ilk defa Türk okullarında tanışıyor.

Somali’nin başkenti Mogadişu’daki Bedir Türk Lisesi, Kıblenûma İlköğretim Okulu, Kıblenûma Kız Lisesi ve Hergeysa’daki Vifak Türk Lisesi’nde öğrenciler, Türkçe, İngilizce, Arapça ve Somalice olmak üzere 4 dilde ders alıyor. Okullar, akıllı tahtalı sınıflar ve bilgisayar destekli laboratuvarlara sahip.

Türk okullarında okuyan toplam 450 öğrenci, 8 Şubat’ta tekrar ders başı yapacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.