Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor: Ab, Türkiye’nin Üyeliği İçin Çok Zaman Kaybetti

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor: Ab, Türkiye’nin Üyeliği İçin Çok Zaman Kaybetti

6. Büyükelçiler Konferansı'na katılan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Avrupa Birliği(AB)’nin Türkiye’yi üye olarak kabul etmesi için çok zaman harcadığını söyledi.

6. Büyükelçiler Konferansı'na katılan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Avrupa Birliği(AB)’nin Türkiye’yi üye olarak kabul etmesi için çok zaman harcadığını söyledi. AB’nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğuna da değinen konuk Cumhurbaşkanı, barış ve istikrarın çantada keklik olmadığını söyleyerek, birliğin genişlemeye devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türk büyükelçiliklerinin her zaman Slovenya’nın hizmetinde olduğunu söylemesi üzerine konuk Cumhurbaşkanı Pahor, “Dünyanın neresine gidersek gidelim, umarım Türk Büyükelçiliği'ne sığınmacı olarak gitmek zorunda kalmam. Dostlar böyle zor anlar için ama, umarım olmaz.” yanıtını verdi.

Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile görüşmelerinin ardından 6’ncı Büyükelçiler Konferansı’na katıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte salona gelen Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, büyükelçilerle bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Davutoğlu, konuk Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ve Slovenya’nın dostluğu konusunda önemli katkılarının olduğunu söyledi. Türk büyükelçilerin her zaman Slovenya’nın hizmetinde olduğunu belirten Davutoğlu, “Cumhurbaşkanımızın dostluğumuza çok katkıları var. Bütün büyükelçileri Slovenya Büyükelçiliği’ne gider gibi gidebilirsiniz. Bizler de, her zaman diplomatlarımızla sizin hizmetinizdeyiz.” ifadelerini kullandı.

Konferansta konuşan konuk Cumhurbaşkanı Borut Pahor da, Davutoğlu’nun sözlerine karşılık verdi. Türk büyükelçiliklerine her zaman gideceğini ancak sığınmacı olarak gitmek istemeyeceği esprisini yapan Pahor, “Dünyanın neresine gidersek gidelim umarım, Türk Büyükelçiliği'ne sığınmacı olarak gitmek zorunda kalmam. Dostlar böyle zor anlar için ama, umarım olmaz.” diye konuştu.

SON 30 YILDA AB ÇOK DEĞİŞTİ

Avrupa’nın geleceği konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek olumlu görüşmeler yaptığını ifade eden Pahor, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması için yeterli zamanın harcandığını belirtti. “Demek ki AB biraz daha hızlanarak bu başvuruyu sonuçlandırmalı. Bunu kibarlıktan söylüyor değilim.” diyen Pahor, Avrupa’nın son yıllarda çok değiştiğini ve Türkiye’nin de bu değişimin içinde yer alması gerektiğine dikkati çekti. Pahor şöyle devam etti: “Ben 2005’te AB parlamentosu üyesiyken, Türkiye’nin AB üyeliğini destekledik. Ondan sonra Orta Avrupa’dan birisinin Türkiye’nin AB üyesi olabileceği görünmüyordu. Son 30 yılda Avrupa o kadar değişti ki. Kim Berlin duvarının yıkılışını, kim soğuk savaşı tahmin edebilirdi bir yıl öncesinden. Fakat bunlar oldu. Bütün bu değişiklikler oldu. 21. yüzyılın başlarında farklı bir dünyada yaşıyoruz. AB bu değişiklik konusunda, iyi düşünmeli. Türkiye’nin, Batı Balkanlar'ın AB’ye üye olmasını arzu ediyorum.”

BİRLEŞİK AVRUPA'YI OLUŞTURMALIYIZ

Avrupa’da yaşanan 3 çelişkinin bir an önce bitirilmesi için gereken adımların atılması gerektiğine dikkati çeken Pahor, “Bunlardan birincisi, daha birlik olmak ve daha verimli olmak. Aynı zamanda farklıklarımızı nasıl muhafaza edebiliriz. Biz Avrupa Birleşik Devletli değiliz. Hem farklı hem birleşik olmak zorundayız. İkincisi, AB olarak nasıl rekabet gücüne sahip olabiliriz. Global alanda, sosyal çelişkiyi nasıl ortadan kaldırabiliriz. Üçüncüsü ise, daha birleşik bir Avrupa için atılacak adımları atmalıyız.” ifadelerini kullandı.

AB'NİN YENİ BİR ANAYSAYA İHTİYACI VAR

Avrupa Birliği’nin yeni bir anayasaya ihtiyacının olduğunu ifade eden konuk Cumhurbaşkanı Pahor, “Yeni bir Avrupa anayasasına ulaşmak gerekecek ve bunun için genişleme sürecinin devam etmesi lazım. Genişlemeyle birlikte, derinleşmeyi de halletmek gerekiyor. Öyle bir alan ortaya çıkar ki, sadece Batı Balkanlar'da değil, büyük Avrupa coğrafyasında Türkiye gibi bu alanda yer alması gerekli. Benim öngörüm, beklentim ve temennim de bu. Ben Avrupa yanlısıyım.” diye konuştu.

BARIŞ VE İSTİKRAR ÇANTADA KEKLİK DEĞİL

Avrupa’nın geleceği için genişleme sürecinin devam etmesinin gerekliliğine değinen Pahor konuşmasını şöyle sürdürdü: “Barış ve istikrar Avrupa’da çantada keklik değildir. Bu durumdan çıkış, Avrupa fikrini dondurmak değil. Bazı kurumlar hakkında eleştiriler nedeniyle, AB üyeliklerini dondurmak değil. Genişleme sürecine, inanıyorum. Genişleme süreci, durmuş değil. Genişlemeden dolayı, bazı yorgunluklar yaşamış olabiliriz. Türkiye gerçekten çok önemli ülke. Dünyanın sayılı ekonomileri içine girmek istediği için değil, 100 milyon nüfusa sahip olacağı için değil, jeopolitik konumdan dolayı değil. Çok farklı özellikleri olan bir ülke. Bunun değerlendirilmesi gerekir.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.