Şimşek: Akaryakıt Ürünlerinin Fiyatına Kamunun Müdahalesi Yok

Şimşek: Akaryakıt Ürünlerinin Fiyatına Kamunun Müdahalesi Yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt ürünlerinin piyasa koşulları dahilinde oluşan fiyatına kamunun herhangi bir müdahalesinin söz konusu olmadığını söyledi. İthal araçların toplam satış içindeki payının yaklaşık yüzde 80 olduğunu...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt ürünlerinin piyasa koşulları dahilinde oluşan fiyatına kamunun herhangi bir müdahalesinin söz konusu olmadığını söyledi. İthal araçların toplam satış içindeki payının yaklaşık yüzde 80 olduğunu dile getiren Şimşek, bu durumun ekonomininönemli sorunlarından cari açık üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Meclis Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesine cevap veren Mehmet Şimşek, petrol fiyatlarının serbest piyasa koşullarına göre oluştuğunu ifade etti. Rafineri fiyatlarının endeksle oluşturulması, dağıtıcı ve nakliye paylarının tavanı belirlenmesi gibi fiyatların dolaylı veya dolaysız olarak kamu tarafından saptanmasına dair uygulamaların sona erdirildiğini belirtti. Ayrıca petrol piyasasında dolaşımda bulunan tüm petrol ürünlerinin fiyatı, ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle birlikte her bir ürünün fiyat teşekkülünün arz-talep mekanizmasına göre ayrı ayrı oluştuğu, fiyatların oluşumuna etki eden döviz kuru dahil olmak üzere birçok faktörün de bu süreçte rol oynadığının bilindiğini aktaran Şimşek, akaryakıt ürünlerinin piyasa koşulları dahilinde oluşan fiyatına kamunun herhangi bir müdahalesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Yıllar içinde artan fiyatların aksine, akaryakıt üzerindeki vergi yükünün artmadığını, azaldığını anlatan Mehmet Şimşek, şöyle devam etti:

"100 TL'lik benzin fiyatının içerisinde vergi yükü 31 Aralık 2002 tarihinde 70,2 TL iken, 7 Haziran 2014 tarihi itibarıyla 58,61 TL'ye; 100 TL'lik motorin fiyatının içerisinde vergi yükü 1 Ocak 2005 tarihinde 65,1 TL iken, 7 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla 51,74 TL'ye düşmüştür. Akaryakıt fiyatlarına ilişkin verilere www.epdk.gov.tr adresinden, doğal gaz fiyatlarına ilişkin verilere ise www.botas.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Yabancıların taşınmaz edinimlerine ilişkin soru Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görev alanında bulunmakta olup konunun ilgili Bakanlık tarafından cevaplandırılması daha uygun olacaktır. Yeni binek otomobillerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları, 6 Haziran 2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2002 tarihinde Kanuna ekli II sayılı listede; motor silindir hacmi 1.600 cm3 ü geçmeyenler için yüzde 27, motor silindir hacmi 1.600 cm3 ü geçen fakat 2.000 cm3 ü geçmeyenler için yüzde 46 ve motor silindir hacmi 2.000 cm3 ü geçenler için yüzde 50 olarak belirlenmiştir."

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, ülkemizdeki otomobil satışları 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19,48 artarak 664.655 adede ulaştığını ifade eden Şimşek, bu araçların 517.527 adedinin ithal olup, ithal araçların toplam satış içindeki payının yaklaşık yüzde 80 olduğunu kaydetti. Bu durumun, ülkemiz ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan cari açık üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu vurguladı.

"Cari açığa yapısal önlemler kapsamında tasarruf oranlarının arttırılması, enerjide dışa bağımlılığının azaltılması ve katma değer zincirinde yukarı çıkılması başlıklarında çalışmalarımız devam etmektedir." diyen Maliye Bakanı Şimşek, şöyle devam etti:

"Makrofinansal istikran korumak için cari açığın kontrol edilebilir seviyelerde tutulması gereği doğrultusunda, binek otomobillere uygulanacak ÖTV oranlan, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenmiştir. Halihazırda binek otomobillerinden, motor silindir hacmi 1.600 cm3 ü geçmeyenler için yüzde 45, motor silindir hacmi 1600 cm" ü geçen fakat 2000 cm ü geçmeyenler için yüzde 90 ve motor silindir hacmi 2.000 cm3 ü geçenler için yüzde 145 oranında ÖTV alınmaktadır. 18 Kasım 2002-15 Mayıs 2014 tarihleri arasında, özelleştirme kapsamına alman 102 adet kuruluşa ait hisse ve varlıklar ile 8 adet kuruluşta özelleştirme kapsamına alınan varlıklar, satış/devir suretiyle, toplam 50.813.582.843 ABD Doları bedelle özelleştirilmiş ve bu kapsamda toplam 44.003.235.560 ABD Doları tahsil edilmiştir. Bu konudaki daha ayrıntılı bilgilere www.oib.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.