Sigortalı sayısı 6 ayda 1 milyon arttı

Sigortalı sayısı 6 ayda 1 milyon arttı

Hem kayıt dışı istihdamın azalması hem de yeni istihdamla birlikte devletin prim gelirleri artıyor. 2000 yılında yüzde 50 olan kayıt dışı istihdam, yüzde 42'ye kadar geriledi

Halen çok yüksek olmakla birlikte bu alanda yaşanan iyileşme, devletin gelirlerini artırıcı bir etki sağladı. İstihdamın sürekli artması ise en önemli faktör. 2009'un sonu itibarıyla 15 milyon olan kayıtlı istihdam, 2010'un sonunda 16 milyona ulaşarak rekor kırmıştı.
Aradan geçen 6 aylık sürede yaklaşık 1 milyonluk daha artış sağlanarak bu kez 17 milyon aşıldı. En fazla artış, SSK'lı çalışanlar ile devlet memurlarında oldu. Memur sayısı yaklaşık 80 bin, SSK'lı sayısı ise 740 bin arttı. Bu durum, prim gelirini de artırması nedeniyle kamunun gelirlerinde önemli bir artışa yol açtı. Geçen yılın toplamında 95 milyar TL olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun gelirleri, bu yıl ilk altı ayda 60 milyarı buldu.
Buna göre yıl sonu itibarıyla kurumun gelirlerinde en az 15 milyarlık artış sağlanacak. Adına devlete her ay düzenli prim ödenen SSK'lılar başta olmak üzere çalışan sayısındaki bu artış, kamu bütçesine önemli katkı sağladı. Bu sayede sürekli açık veren sosyal güvenlikte önemli iyileşme yaşanıyor. Geçen yılın tamamında 95 milyar TL olan SGK'nın gelirleri, ilk altı ayda 60 milyara çıktı. Bu paranın 5 milyarı yeniden yapılandırmadan geldi.
Bu rakam düşülse dahi geçen yıla kıyasla önemli bir artış göze çarpıyor. Yeniden yapılandırmadan gelen para hariç, kurumun yıl sonu gelirinin 110 milyarı bulması bekleniyor. Böylece yıllık 15 milyarlık artış sağlanmış olacak.
Kurum gelirlerindeki artış sayesinde, gelirlerin giderleri karşılama oranı yükseliyor. 2010 yılında yüzde 78 olan gelirlerin giderleri karşılama oranı, bu yılın ilk altı ayında yüzde 87'ye yükseldi. Haziran ayında ise yüzde 100'ü aştı. Yani kurum bütçesi açık vermedi.
Zaman
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.