Sigara ile mücadeleye erken yaşta başlanmalı

Sigara ile mücadeleye erken yaşta başlanmalı

Liselerde öğrencilerin yüzde 60’ının sigara içtiğini belirten Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şubesi Başkanı Kadir Dikici, “Ortaokul seviyesindeki çocuklarımıza, sigaranın zararlarını aktarıp, o çocukları sigara ile savaşır bir hale getirmemiz lazım

Türkiye'de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 18 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanıyor.  Bu kişiler her yıl 85 milyar lira sigara satın almak için harcıyor. 20 yıl boyunca günde 20 sigara içildiğinde bir kişi yaklaşık 100 bin lira para harcıyor. Türkiye de en çok sigara içen ülkeler arasında 11’inci sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalar, sigaraya başlama yaşının 11’e kadar düştüğünü gösteriyor. Türkiye’de sigara tüketimi son 10 yılda yüzde 52 arttı. Sigara tüketimi artışında Pakistan’dan sonra ikinci sıradayız. “Liselerde öğrencilerin yüzde 60’ı sigara içiyor” diyen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şubesi Başkanı Kadir Dikici, çocuklara ortaokul seviyesinden başlamak üzere sigara ile savaş kültürünün aşılanması gerektiğini belirterek, “Bu işi sevgi ile yürütmemiz lazım. Çocuğumuz sigara içmiyor diyebilmemiz için, çocuğumuza sigara ile mücadeleyi öğretmemiz lazım. Bir nesli böyle yetiştirmemiz lazım” dedi.

4-3-056.jpg

OTOBÜS DURAKLARINDA UYARICI YAZILAR KÜÇÜK

Kapalı alan olmasa dahi toplu alanlarda sigara içenlerin içmeyenleri rahatsız etme gibi bir haklarının bulunmadığını ifade eden Dikici, şöyle konuştu: “Yasa ile kapalı alanlarda, ortak kullanım alanlarında sigara, tütün kullanımı yasaklanmıştır. Fakat otobüs duraklarında hala sigara içilebilmektedir. Sigara içmeyen vatandaşlar, sigara içerek sağlık yönünden tehdit eden bu kişileri uyarmalıdır.  Otobüs durakları kapalı alan olarak geçiyor. Otobüs duraklarında sigara içilmez panolarının işyerlerindeki kadar büyük bir şekilde asılması ve denetlenmesi gerekiyor.”

PROJE 3-5 YILDA MEYVESİNİ VERİR

Çocuklarda ve gençlerdeki eğilimlerin, anne ve babaların hareketlerinden kaynaklandığını belirten Dikici, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuk diyor ki eğer sigara zararlı olsa annem – babam içmez. Bizim sigarasız ailem projemiz var. Liselerimizi kaybettik zaten. Ortaokul seviyesindeki çocuklarımıza, çok güzel sunumlar ve seminerler vermemiz lazım. Sigaranın zararlarını aktarıp, o çocukları sigara ile savaşır bir hale getirmemiz lazım. Çocuk aklına şunu koymalı; Ailesinde ve yakınlarında ne kadar sigara içen varsa, onlarla mücadeleye başlamalı. Örneğin dayısı sigara içerken çocuk, ‘Dayı ben bunun çok zararlı olduğunu biliyorum, sigara içmemen lazım’ demeli. Çocuk 3-4 sene verilecek bir eğitim sonrası safını netleştirmiş olur. Bir kişi ona sigara vermeye çalıştığı zaman çocuk onu reddeder. Bu işe mücadeleci olarak kendini hazırlar. Sigara ile mücadelede en iyi mücadele edeceğimiz yöntem, bu projenin uygulanabilmesidir. Bir şehirden bu projeye başlamamız lazım. Mevlana Şehri Konya’da bu proje uygulanırsa 3-5 senede meyveleri yemeye başlayacağız. Ortaokulda eğittiğimiz çocuk, lisede sigara içmeyecek, ortaokulda, sigara içmeyecek. Çocuğun en tehlikeli bölümü ortaokul bölümü. Çocuklarımızı kaybediyoruz. Bu arada çocuklarımıza sıkı bir eğitim verirsek, kendini korur. Çocuk kendisini korumakla kalmayacak, ailesi üzerine de baskı kurmuş olacak. ‘Teyzeciğim, amcacığım, sigara içme’ diyecek.”

TOPLA TÜFEKLE YAPAMADIKLARINI YAPIYORLAR

Sigara ile mücadelenin sevgi ile yürütülmesi gerektiğini ifade eden Dikici, şöyle konuştu: “Çocuğumuz sigara içmiyor diyebilmemiz için, çocuğumuza sigara ile mücadeleyi öğretmemiz lazım. Bir nesli böyle yetiştirmemiz lazım. Konya’daki tüm ortaokul öğrencilerine Milli Eğitim tarafından bu eğitim verilirse, sigara ile savaşan binlerce askerler yetiştirmiş olacağız. Liselerde öğrencilerin yüzde 60’ı sigara içiyor. 4207 sayılı Sigara Kanunu’nda şiddetle karşı çıktığım nokta, öğretmenlerin okul kapısı önünde sigara içmeye yönlendirmesidir. Valiliğimizden ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzden talebim, öğretmenler okul kapısı önünde sigara içmesin. Her okulun kalorifer dairesi var. Öğretmenler sigaralarını bodrumda, böyle yerlerde içsinler. Öğrencinin gözü önünde sigara içiyorlar. Öğrenci, güven duyduğu birinin sigara içtiğini görüyor. Bir nesli perişan ediyoruz. Topla, tüfekle başaramadıklarını, çocukları sigara ve uyuşturucuya bağımlı hale getirerek başarmak istiyorlar. Sigara, diğer bağımlılık yapan maddelere bir merdivendir. Bağımlılıkla mücadele için öncelikle sigara mücadele etmemiz lazım. Bataklığı kurutmalıyız. Sadece sigaraya 60-70 milyon lira ödüyoruz. 40 – 50 milyon liraya yakın parayı da sigara kaynaklı hastalıklara ödüyoruz. Sigara içenlerin keyfi, içmeyenler için felaket oluyor. Sigara içerseniz, KOAH, halkp krizi, damar tıkanıklığı hastalıkları çıkıyor. Bunu bile bile sigara içiyorsanız, bu hastalıkların tedavi masraflarını karşılamanız lazım. Sigara içmeyenlerin günahı ne? SGK benim ödediğim primden sigara içenlerin hatasını ödüyor. Burada bir ayrım yapılmalı. Biz dernek olarak doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Daha sağlıklı nesiller ve sigarasız nesiller için çalışıyoruz. Bu ülkenin çocuklarını doğa ile, tabiatla tanıştırmamız lazım. Çocuklarımızı boş bırakmayalım. Her anne baba, çocuklarını ormana, dereye, dağa götürmesi lazım. Çocuklarımızı kafelere başı boş bırakmayalım. Çocukları hem doğa ile tanıştırın, spor yaptırın.”

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.