Sermaye Piyasası İçin Düzenleme Resmi Gazete'de

Sermaye Piyasası İçin Düzenleme Resmi Gazete'de

Sermaye Piyasası'nda faaliyette bulunanlar için lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin esaslar hakkındaki tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğdeki düzenlemeler arasında: İstanbul’un bir finans merkezi olması projesi kapsamında,...

Sermaye Piyasası'nda faaliyette bulunanlar için lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin esaslar hakkındaki tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğdeki düzenlemeler arasında: İstanbul’un bir finans merkezi olması projesi kapsamında, yabancı uyruklu kişilere ve yurt dışında finansal piyasalar alanında en az 3 yıl çalışmış olan Türk uyruklu kişilere yabancı lisans belgeleri ile Türkiye’deki sermaye piyasası kurumlarında ve halka açık ortaklıklarda belirli unvan veya görevlerde çalışma imkanı sağlandı.

Tebliğ ile getirilen temel düzenlemelerde; lisans türleri ve her bir lisans için alınması gereken sınav konuları uluslararası örnekler ve yeni sermaye piyasası mevzuatı dikkate alınarak güncellendi. Her bir lisans sahibinin çalışabileceği alanlar dikkate alınarak sınav konuları alanlar itibariyle belirlendi, modül sistemine geçilerek aşama aşama lisans alınabilmesine imkan sağlayan bir yapı oluşturuldu. Yeni düzenleme ile lisans türleri; Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı, Türev Araçlar Lisansı, Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı, Kredi Derecelendirme Lisansı, Konut Değerleme Lisansı, Gayrimenkul Değerleme Lisansı olarak belirlendi.

Tebliğe göre; lisans alma şartları netleştirmiş, mezuniyet konusunda belirlemelerde bulunulmuş, Sermaye Piyasası faaliyetleri düzey 1 lisansı ve konut değerleme lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim şartı öngörüldü. Her bir lisans türü için farklı kapsamda meslek kuralları ve etik değerler sınav konuları arasına eklendi. Böylece lisans sahiplerinin görevleri esnasında teknik bilgi kapasitelerinin artırılması yanında etik değerleri de dikkate alarak görevlerini icra etmeleri hedeflendi. Sınavların geçerlilik süresi ve lisans sahibi olanların katılması gereken yenileme eğitimlerine ilişkin düzenlemeler yapıldı. İstanbul’un bir finans merkezi olması projesi kapsamında, yabancı uyruklu kişilere ve yurt dışında finansal piyasalar alanında en az 3 yıl çalışmış olan Türk uyruklu kişilere yabancı lisans belgeleri ile Türkiye’deki sermaye piyasası kurumlarında ve halka açık ortaklıklarda belirli unvan veya görevlerde çalışma imkanı sağlandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.