Selman Uçar: Yıkım Kararları Halkın En Önemli Sorunlarından

Selman Uçar: Yıkım Kararları Halkın En Önemli Sorunlarından

Siyasi Partilerin Selçuklu’daki İlçe Başkanları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, ilçenin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı

Değerli Konya halkı, yaklaşık olarak son 10 yıldır Konya’nın farklı bölgelerinde; uzun süredir ekim yapılmayan tarım arazileri üzerinde daha ekonomik şartlarda elde edilen hobi bahçeleri, son dönemlerde alınan yıkım kararları ile Konya gündemindeki yerini korumakta olup, halkımızın da en önemli sorunlarından bir tanesi haline gelmiştir.

Hepimizin bildiği üzere pandemi ile birlikte; sokağı çıkma yasakları, dışarı çıkınca virüsün bulaşma korkusu insanları daha fazla evde vakit geçirmeye zorladı. Evde daha fazla vakit geçirmeye başlayan şehirli insanlarda ise stres, anksiyete, öfke hali, uyku bozuklukları gibi birçok psikolojik sorunlar gözlemlenmeye başladı. Sohbet ettiğimiz bir vatandaşımız bu hususta rahatsızlığını dile getirerek, biri 5 diğer 8 yaşında iki oğlunun olduğunu ve bu dönemden sonra çocuklarında dışarı çıkamamak, akranları ile oyun oynayamamak, bilgisayar televizyon karşısında vakit geçirmenin psikolojilerinde olumsuz etkilerinden bahsetti. Uykuya geçememe, gece kalkıp duvarda asılı olan tabloları düzeltme, gece saat üç de oyuncaklarını düzeltme gibi olağanüstü davranış değişiklikleri gözlemlediklerini anlattı. Bu sorunu çözmek için ilk yaptıkları şey ise çocukları bahçeye çıkarıp çıplak ayak yürütmek, çamurla toprakla oyunlar oynatıp streslerini topraklama yöntemi ile doğa bırakmalarını sağlamak olduğunu söyleseler de bu basit yöntemi uygulamak ne yazık ki sitelerde,  apartmanda çok da mümkün gözükmüyor. Emlak fiyatlarındaki fahiş yükseliş, müstakil bir eve sahip olmanın milyon liralarla ifade edilmesi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ne yazık ki sadece üst gelir seviyesine sahip insanların ulaşabileceği bir lüks olarak gözüküyor. Oysaki her insanın toprakla, doğayla buluşma ihtiyacı var.

Geçtiğimiz günlerde Çaltı bölgesinde bulunan hobi bahçelerinin yıkımı Konya ve Türkiye gündemindeydi. Birçok vatandaşımız hobi bahçeme dokunma çağrısı sosyal medya da büyük destek buldu. Hâlbuki elektriği, suyu, kanalizasyon alt yapısını yapan belediyeler bugün ne oldu da biz burada hobi bahçesi istemiyoruz deyip yıkıma başladılar.

Her ne kadar belediye ekipleri biz yasaları uyguluyoruz dese de vatandaş açısından bu tatmin edici bir açıklama olmadı. Bu durum bizim insanımızın hukuku tanımadığı anlamında kesinlikle yorumlanmamalı. Çünkü bu yasalar yeni getirilmiş bir yasa değil. Bundan 10 yıl önce de mevcut olan bu yasaları, denetim yükümlülüklerini yerine getirmeyerek zamanında uygulamayan belediyelerin 10 yıl sonra bu yasaların arkasına saklanması, birçok vatandaşımızı mağdur etmiş ve elindeki son yatırımını bir bahçe elde edebilmek için harcamış insanları çaresiz bırakmıştır.

Unutmayalım ki, yasaları zamanında uygulamaz iseniz toplum vicdanında aksinin kabul edilmiş olmasına sebep olursunuz. Bu nedenle ilgili kurumların, vatandaşımız için çözüm üretmek yerine zamanında uygulamadıkları yasaların on yıl sonra arkasına sığınarak haklı olduklarını beyan etmeleri kabul edilemez.

Peki bu aşamadan sonra yıkmak çözüm mü? İşte burası hassas bir terazi diyebiliriz. Burada ilgili kurumların bu aşamadan sonra vatandaşımızı da mağdur etmeyecek ve gerek maddi gerekse insani ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde adil bir çözüm üretmesi gerekecektir. Bu zamana kadar yapıldığı gibi biz yıkalım vatandaş ne yaparsa yapsın mantığından artık uzaklaşılması gerekiyor.

Ayrıca vatandaşımızın da hobi bahçeleri hususunda yüksek bir talebi mevcut iken Selçuklu Belediyesi’nin bu hususa kayıtsız kalmaması gerekir. Gerek belediyeler, gerekse Milli Emlak’a kayıtlı tarım arazisi konusunda elverişsiz olan araziler mevcut olup, buraların vatandaşın da ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Böylece belediyeler de, her ekonomik seviyedeki insanın ulaşabileceği hobi bahçeleri oluşturup hem şehirli insanın ihtiyacına cevap vermiş olur hem de kendisine gelir sağlamış olur.

 

Yazımı tamamlamadan önce bir hususa daha değinmek istiyorum. Cumartesi günü Deva Partisi olarak Türkiye’nin genelinde semt pazarlarını ziyaret ederek vatandaşımızın ve esnafımızın sorunlarını dinledik. Konya’daki Pazar esnafları, Belediyelerin kendilerine yardımcı olmadıklarını, sorunları için belediyeye gittiklerinde randevu dahi verilmediğini ifade etmektedirler. Umarım Selçuklu Belediyesi, Pazar esnafımızın sesini duyar ve çok kısa sürede çözülebilecek sorunlarda vatandaşımıza yardımcı olur.

Sonuç olarak; Belediyeler toplumun refahı, huzuru, sağlığı ve mutluluğu çözümler üretip sorunun bir parçası olmaktan çıkmalıdırlar.

DUYURU: “elektriği, suyu, kanalizasyon alt yapısını yapan belediyeler bugün ne oldu da biz burada hobi bahçesi istemiyoruz deyip yıkıma başladılar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.