Sektör mağdur edildi

Sektör mağdur edildi

Konya Ticaret Odası’nın elektrik sektörü ile ilgili Meslek Komitesince hazırlanan raporda MEDAŞ’ın özelleştirmesinden sonra yaptığı uygulamalarla sektörü mağdur ettiği vurgulandı

Elektrikçiler, Elektrik Malzemesi İmalatı, Toptan ve Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Veli Özbuğday, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel girdisi olan elektrik enerjisinin elektrik sektörü ile birlikte kullanıcı tüm aboneleri ilgilendirdiğini belirterek, MEDAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından hizmetlerin aksadığını, adeta MEDAŞ’ın kimyasının bozulduğunu söyledi.

MEDAŞ’ın Konya dahil 6 il ile birlikte Türkiye’nin yüzde 10’nundan fazla bir alanda elektrik dağıtımı yaptığını belirten Özbuğday, “MEDAŞ’ın özelleştirilmesi sektör ve vatandaşlar için faydadan çok zarar getirmiştir. Özelleştirmenin ardından MEDAŞ’ın yapısı ve işlevi istenilen seviyeye gelmemiştir. Bu da MEDAŞ’ın başta yatırımlar olmak üzere tüm uygulamalarında sorun çıkarmaktadır. MEDAŞ sektör temsilcilerini dikkate almayarak keyfi uygulamalarda ısrar etmesi sektörü ve doğal olarak elektrik kullanıcısı tüm vatandaşlarımızı mağdur etmektedir” dedi.
YATIRIM BÜTÇESİ DÜŞÜRÜLDÜ
MEDAŞ’ı alan özel dağıtım ve perakende satış hizmetleri veren ALCEN AŞ’nin yaklaşık 9 aydır faaliyet göstermesine rağmen yapısını ve işleyişini henüz tam olarak oturtamadığını ifade eden Özbuğday şunları söyledi: “ALCEN AŞ’nin özelleştirmeyle birlikte MEDAŞ’taki personel sayısını azaltma uygulaması sorunun temelini oluşturmuştur. Mesleki deneyimi olan çalışanların görevlerinden ayrılması MEDAŞ’ın hizmetlerinde yetersiz kalmasına yol açmıştır. Durumun yetkililerce bilinmesine rağmen yanlışa devam edilmesi diğer uygulamalarda da yanlışa zorlamaktadır. 2009 yılında 82 milyon TL yatırım bütçesi olan MEDAŞ özelleştirme ile birlikte yatırım bütçesini 2010 yılında 36 milyon TL’ye düşürmüştür. Bu tutum özelleştirmenin mantığına tamamen aykırı bir durumdur. Enerji Bakanlığı yatırım oranları gereğince MEDAŞ’ın 90 milyon TL’lik yatırım yapması gerekmektedir. MEDAŞ sadece yatırımlarda değil EPDK Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’ne de aykırı davranmakta ısrar etmektedir. Yönetmeliğe aykırı olarak mevcut imarlı saha içerisinde yaşama bölgesinde 2-3 direk ilavesi istenilen düşük güçlü taleplerde müşteriden tesis edilen şebekenin parası talep edilmekte, parayı ödeyen müşterilerin şebekesi yapılarak abonelik hizmetleri yapılmakta veya enerji nakil hattı ve direkleri müşteriler tarafından yapılmaya zorlanmaktadır. Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun hiçbir yönetmeliğinde bulunmayan bu uygulamanın MEDAŞ’ı yöneten ALCEN AŞ’nin sorun çözümünden çok sorun üretmeye yönelik tutum takındığını açıkça ortaya koymaktadır. MEDAŞ’tan enerji almak için 3. şahıslar adına istekte bulunan elektrik mühendislerinin enerji müsaadesi ve bağlantı talebi gibi konularda yapılan yazılı müracaatlara MEDAŞ’tan gereken hassasiyet gösterilmemekte, cevaplar sözlü verilmektedir. Bu durum da MEDAŞ’ın uygulamalarına güven kaybını ortaya çıkarmaktadır.”
MEDAŞ’ın uygulamalarla ilgili yapacağı değişiklikleri gerekçeleriyle birlikte ilgili odalara yazılı olarak bildirmesi gerektiğini kaydeden Veli Özbuğday, odaların da yeni düzenlemelerden haberdar edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.