Şeker hedefe ulaşıyor

Şeker hedefe ulaşıyor

6 yıldır Konya Ovasının her tarafını ağaçlandırmak için hummalı bir çalışma yürüten Konya Şeker, Türkiye nüfusu kadar ağaç hedefine adım adım ilerliyor

Ağaçlandırma çalışmalarına, 2004 yılında faaliyete geçen Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesinde kurduğu Türkiye’nin en büyük Fidan Üretim Merkezi ile start veren ve 6 yıldır Konya Ovasının her tarafını ağaçlandırmak için hummalı bir çalışma yürüten Konya Şeker, Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç hedefine adım adım ilerliyor.

Ağaçların uykuda olduğu Kasım-Nisan aylarında yürüttüğü ağaç dikim çalışmalarını 2010-2011 ağaçlandırma sezonu için tamamlayan Konya Şeker, bu sene de 1 milyon fidanı daha toprakla buluşturarak ağaçlandırma çalışmalarında toplam 6 milyon rakamına ulaştı. Ağaçlandırmada ilk hedefini Konya nüfusu kadar ağaç şeklinde belirleyen ve bu hedefini kısa sürede gerçekleştirdikten sonra, ülkemizin en iddialı ağaçlandırma projesini “Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç” hedefiyle başlatan Konya Şeker, ağaçlandırma çalışmalarında kullandığı fidanları da büyük oranda kendi kurduğu ve 1,5 milyon fidan üretim kapasitesine sahip Çumra’daki 300 dekarlık alanda faaliyet gösteren Fidan Üretim Merkezi’nden temin ediyor. Ağaçlandırma çalışmalarında bölgeye ve bölge iklimine uygun fidanları tercih eden Konya Şeker, diktiği fidanların doğa şartlarına dayanabilmesi ve canlılar tarafından tahrip edilmesinin önüne geçmek için de belli bir yaş, boy uzunluğu ve gövde kalınlığına ulaşmış fidanları dikiyor. Bu çerçevede gövde çapı en az 8-12 kutura, boyu da 1,5 metreye ulaşmış fidanları orman alanlarında ve karayolu kenarlarında toprakla buluşturan Konya Şeker, dikimini gerçekleştirdiği fidanları da kaderine terk etmiyor. Oluşturulan bakım ekipleri, fidanlar doğal ortamında kendi kendine gelişimlerini sürdürecek seviye ve kök uzunluğuna gelene kadar ağaçların bakım ve sulamasını yıl boyunca ve yıllarca gerçekleştiriyor.

İrili ufaklı 24 ayrı orman alanın yanı sıra Taşağıl’daki orman alanına ilave edilmek üzere  bin 460 dekarlık daha arazinin tahsis çalışmasını yürüterek, Kaşınhanı’nda 540, Ağabeyli’de bin dekarlık büyük orman alanları oluşturan Konya Şeker, bu orman alanlarında ağaçların büyümesi ile doğal hayatın canlanması ve habitatın oluşması için de bölge iklimi ve ağaçlara uygun canlılarla ormanlara renk katmaya başladı. Ormanlık alanlara salınan sincaplar ve 28 kovan olarak başlayıp 110 kovana ulaşan arılardan sonra Ağabeyli ormanına şimdi de Kızıl Geyikler salındı. 5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olarak kutlandığını hatırlatan ve “Biz laf üreterek, slogan üreterek çevrecilik yapmıyoruz, biz Ovanın çehresini değiştirmek için gayret gösteriyoruz” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in gerçekleştirdiği ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.