Sayı fazla hizmet az!

Sayı fazla hizmet az!

Konya'da 2018 yılı Ocak ayında 2 bin 836 olan dernek sayısı, bugün 2 bin 912'ye ulaştı. 8 ay içinde 76 dernek daha hizmete girdi. Bu derneklerin ise sadece birkaçı gündemdeki olayları yakından takip ediyor

Kökleri çok eskiye dayanan "vakıfçılık" anlayışı, ne yazıkki Konya'da suistimal edilebiliyor. Dernek sayısı bakımından Türkiye'nin 7. büyük ili olan Konya'da neredeyse her gün bir yeni dernek açılıyor. Şehirdeki dernek sayısı 3 bine yaklaştı. Bu derneklerden sadece birkaçının yaşanan olaylara duyarsız kalmaması da dikkatlerden kaçmıyor. Paylaşma ve yardımlaşmanın en güzel örneklerinin sergilendiği dernekleri bazı dernekler asıl amacından uzaklaştırıyor. Şehrin ileri gelen isimleri ile daha rahat görüşebilme, işlerini kolayca halledebilme, bir makam ve ünvana sahip olabilme adına kurulan dernekler, iyi işler yapan derneklerin kurumsallığına verdiği zarar kadar, şehrin özellikle yardım etme ve güven başta olmak üzere; çoğu manevi hassasiyetine de zarar veriyor. Bazı dernekler ise gerçekten ihtiyaç sahiplerinin her anında yanında oluyor. Gündemdeki olayları yakından takip ederek sessiz kalmayan, ümmetin derdi ile dertlenen dernekler ise takdiri ve desteği hakediyor.   

13-3-012.jpg

AMAÇLARI VE HİZMETLERİ FARKLI OLABİLİYOR

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı Muhsin Görgülügil, merdiven altı faaliyet yapan derneklere karşı toplumun tüm kesiminin ve siyasilerin dikkatli olması gerektiğini dile getirdi. Varlığından kimsenin haberdar olmadığı derneklerin bulunduğuna dikkat çeken Görgülügil, bazı kurum, dernek ve vakıfların üzerinde devletin hassasiyetle durmasını talep etti. Bazı derneklerinde kısa süreli olduğuna ve amaçlarına ulaştıktan sonra derneklerini kapatmayı tercih ettiklerine vurgu yapan Başkan Görgülügil, şunları kaydetti: "Amip gibi bölünen derneklere karşıyız. Derneklerin gerekirse güçlerinin ve imkânlarının birleşmesi lazım. Kuruluş amaçları görünürde çok düzgün olan bazı derneklerin, amacına hizmet etmediklerini herkes biliyor. Bu konuda ilgilileri bizler sürekli ikaz ediyoruz. Derneklerin gücünü ve olanaklarını suistimal edenlere karşı denetim şart."

İŞLERİ HIZLANDIRMAK İÇİN DERNEK KURULMAZ!

Faaliyetleri olmayan dernek veya vakıfların kapanması gerektiğini dile getiren Görgülügil, FETÖ hadisesinden sonra toplumun vakıf ve derneklere farklı gözle bakmaya başladığını ifade etti. Yine FETÖ'den sonra derneklere güvenin azaldığını kaydeden Konla Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı Muhsin Görgülügil, "Tüm bunlar yaşanırken, bir yandan da kendini ve amacını bilmez dernekler veya vakıflar yüzünden iyi iş yapanların da zarar görmesini istemiyoruz. Gerçekten ümmet, mazlumlar ve ihtiyaç sahipleri için canla başla çalışan dernekler var. Hepsini aynı kefeye koymamak gerekir. Kuruluş amaçları umut vaadeden fakat hiç hizmeti olmayan veya gücünü kötüye kullananlar yüzünden bütün dernekleri eş tutmak akıl dışıdır. Bazı dernekler de protokol ile daha rahat görüşebilmek, işlerini kolayca çözüme kavuşturabilmek için dernek kuruyor. Siyasilerin bu konuya ehemmiyet göstermesi önemli. Devlet, hangi derneğin ne iş yaptığını tespit etmeli" dedi.

4 YILDA 515 DERNEK KURULDU

Son 4 buçuk yılda Konya'da dernek sayısında inanılmaz bir artış yaşandı. 2014 yılının Ocak ayında Konya'da 2 bin 397 dernek bulunuyor ve bunların büyük çoğunluğu sosyal ve dini amaçlı faaliyetler yürütüyordu. 4 buçuk yılda şehirde 515 yeni dernek hizmete girdi. O dönemde en fazla dernek Selçuklu'da bulunurken, bu dönemde derneklerin büyük kısmı Selçuklu'nun yanı sıra, Karatay bölgesine de kaydı. Bu kaymaya gerekçe olarak da Suriyeliler'in özellikle Karatay bölgesinde ikamet etmeleri gösteriliyor.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum