Sanayi demokrasiyle gelişti

Sanayi demokrasiyle gelişti

5. Makina Tasarımı ve İmalat Teknolojileri Kongresine katılan Vali Aydın Nezih Doğan, Türk sanayisinin cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren demokrasiyle birlikte atılım yaptığını söyledi.

Makina Tasarımı ve İmalat Teknolojileri Kongresi’nin 5. Konya’da başladı. Rixos Hotel’de gerçekleşen kongreye Türkiye’deki üniversitelerden 100 bilim adamı katılırken 42 bildiri sunulacak. Bildirilerin çoğunluğunu ise Makina imalatındaki sorunlar, dünyadaki gelişmeler ve alınması gereken tedbirler oluşturuyor. Kongresinin ana temasıni ise ‘Gelecek İçin Fasona Değil Teknolojiye’ konusu oluşturuyor. Makina Mühendisleri Odası (TMMOB) tarafından düzenlenen 5. Makina Tasarımı ve İmalat Teknolojileri Kongresine, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mithat Büyükalim, Makina Mühendisleri Odası Genel Başkanı Emin Koramaz, Makina Mühendisleri Konya Şube Başkanı İsmail Özkarakaya, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hüseyin Üzülmez, bilim adamları ve davetliler katıldı. Kongreyle ilgili bilgi veren TMMOB Konya Şube Başkanı İsmail Özkarakaya, 2 gün sürecek kongreye Türkiye’deki üniversitelerden 100 bilim adamanın katılacağını ve 42 bildirinin sunulacağını anlattı. Sanayinin gelişmesine öncülük yapan makina imalat sektöründe, tasarım ve teknolojik gelişmelerin çok önemli olduğunu belirten İsmail Özkarakaya, “Sanayicilerin yurt dışındaki rakipleri ile rekabet edebilmesi için bu gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda bu dönem 5. yapmakta olduğumuz, Makina Tasarımı ve İmalat Teknolojileri Kongresinde, sanayicilerin problemlerinin çözülmesine çalışılacak. Yeni projeler üretilecek ve Konya’nın lokomotif sektör yapılanmasının temelini atacak fikirler ortaya konacak” dedi.

Vali Aydın Nezih Doğan da, Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmenin Cumhuriyet tarihinden itibaren demokrasi sayesinde geliştiğini aktardı. Demokrasiyle sanayinin pareler olarak birlikte ilerlediğini aktaran Vali Aydın Nezih Doğan, “Dünyanın 17. büyük ekonomisi olmamızın yanındaki en büyük demokrasidir. Demokrasiyle birlikte sanayinin önündeki engeller kalkmaya başladı ve Türkiye’de hızlı bir sanayileşme başladı. Aynı zamanda bir üretim alanında ilerlemek için, o üretim alanıyla ilgili çalışmaları bilimsel olarak incelemek gerekiyor. Yine üniversitelerde teknik eğitimde piyasaya hitap edilmelidir. Pratik anlamda sanayicinin istediği eleman yetiştirilmelidir” diye konuştu.

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, makina sanayinin gelişmesinin ülke insanın çağdaş ve refah içinde bir hayat geçirmesi için önemli olduğunu dile getirdi. Bu nedenle makina sanayiye önem verilmesi gerekliliğine değinen Emin Koramaz, “Bilindiği gibi dünya ve Türkiye ekonomik krizle sarsılıyor. İşletmelerin kar marjları düşerken, birçok işletme de bu süreçte kapandı. 1 milyon 250 bin işçi işten çıkarıldı. Onun için işçi çıkarmaların had safhaya ulaştığı bu dönemde, ülkemizin gündemi üretmek olmalıdır. Makina imalat sektörü üretim yöntemleri ve sektör ürünlerinin kullanım alanı ile yüksek teknolojiyi zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla kalifiye iş gücü ve mühendis oranı yüksektir. Bu nedenle makina imalat sanayisine yetkililerin önem vermesi gerekmektedir. Makina sanayinin gelişmesi ülke insanın kalkınmasıdır” diye konuştu.

Üretimin olduğu yerde ticaretin, refahın ve kalkınmanın olduğunu söyleyen, KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de, makina imalat sanayisinin önemine belirtti. Sanayinin gelişmesiyle birlikte dünyanın 17. Avrupa’nın 6. büyük ekonomik gücünün yakalandığını ifade eden Tahir Büyükhelvacıgil, “Bunun en büyük sebebi özel teşebbüslerdir. Özel teşebbüslerin makina ve diğer sanayi alanlarındaki yapmış olduğu üretimler ile Türk sanayisi büyük atılımlar yapmıştır. Bu sebeple makina mühendisleri ve sanayi sektörü birlikte hareket ederek gelişme daha da arttırılacaktır” dedi.

KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez de, oda olarak amaçlarının üretimi arttırmak olduğunun altını çizerek, makina mühendisliği alanında yatırım ve gelişmelere destek verilmesi gerektiğini açıkladı. Öncelikli hedefin mesleki eğitiminin kalitesinin arttırılmasına vurgu yapan Hüseyin Üzülmez sözlerini şöyle tamamladı: “Üniversitelerdeki mesleki eğitim öğrencileri üniversite mezunu yapmaktan bir işe yaramıyor. Sadece belli başlı derslerle zaman dolduruluyor. Pratik anlamda sanayiye yönelik eleman yetiştirilmiyor. Kaliteli teknik eleman yetişmediği zaman ise sanayi çok fazla ilerleyemiyor. Onun için öncelikli hedefin okullardaki eğitimin sektöre yönelik olmasıdır.” Açılış konuşmalarının ardından, ‘Küresel Ekonomik Krizin Türkiye’ye Yansımaları’ konulu panele geçildi. Oturum Başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu’nun yaptığı panele, konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman ve KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez katıldı.

HASAN AYHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.