Sadece Mimar ve Mühendisler şeflik yapabilecek

Sadece Mimar ve Mühendisler şeflik yapabilecek

DEĞİŞİKLİĞE GÖRE, SADECE MİMAR VE MÜHENDİSLER ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YAPABİLECEK

ANKARA (A.A) - Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, bundan sonra sadece mimar ve mühendisler şantiye şefliği yapabilecek.
Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Öngören Yönetmelik, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, konusuna ve niteliğine göre yapım işlerini yapı müteahhidi adına yöneterek uygulayan şantiye şefleri, mühendis ve mimar diplomasına sahip teknik personel olacak. Önceki yönetmeliğe göre, teknik öğretmen veya tekniker diplomasına sahip teknik personel de şantiye şefliği yapabiliyordu.
Yapı Denetim kuruluşlarının, ilgili idareye vereceği belgelerde noter tasdiki aranmayacak.
Yönetmeliğin, yardımcı kontrol elemanı ile ilgili bölümü ise şu şekilde değiştirildi:
''Yardımcı kontrol elemanı, her yıl Bakanlık tarafından yayımlanan Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğe göre 3b (dahil) grubuna kadar olan ve inşaat alanı 15.000 metrekareyi geçmeyen bir yapının denetimi üstlenildiğinde, yapı denetim kuruluşunda kontrol elemanı yerine görevlendirilir.'' Önceki yönetmelikte, Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğe göre 3b grubu hariç tutulmuştu.
Değişikliğe göre, yapı denetimi hizmet sözleşmesi feshedilen yapı hakkında ilgili idaresince yerinde inceleme yapılarak, yeni bir yapı denetim hizmet sözleşmesi imzalanana kadar yapının devamına izin vermemek üzere yapı tatil tutanağı düzenlenecek. Yapıda ruhsat ve eklerine aykırı bir imalatın tespiti halinde, yapının seviyesi belirlenerek hazırlanacak olan ve aykırılıkla ilgili tespitleri de içeren ''Yapı Tespit ve İnceleme Tutanağı'' hazırlanarak İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne gönderilecek. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce söz konusu yapı için Kanun ve ilgili yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılan inceleme sonucunda, görev ve sorumlulukların yerine getirilmediğinin tespiti halinde hazırlanacak olan ''Teknik İnceleme Raporu'' Yapı Denetim Komisyonuna gönderilecek.
Yapı denetimi hizmet sözleşmesinde belirtilen hizmet süresi, herhangi bir sebeple uzadığı takdirde, uzayan sürenin her altı ayı için belirtilen hizmet oranlarına göre, işin kalan kısmını kapsayacak şekilde ilave hizmet bedeli ödenecek. Önceki yönetmelikte, ilave hizmet bedeli işin tamamı üzerinden hesaplanıyordu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.