Saat kullanım geleneği tarihe karışıyor

Saat kullanım geleneği tarihe karışıyor

Cep telefonlarının kullanımına başlamasının ardından geçimlerini saat satış ve tamiri ile sağlayan yüzlerce esnafı zor durumda bıraktı

Cep telefonlarının kullanımına başlamasının ardından geçimlerini saat satış ve tamiri ile sağlayan yüzlerce esnafı zor durumda bıraktı. Saat piyasasının da Çin malı ucuz plastik saatler ile büyük darbe aldığını ifade eden saat tamircisi Mustafa Yavuz, saat kullanan kişilerin sayısının azaldığını, özellikle gençlerin saat kullanmadığını saat kullanan kişilerin de ucuz saatleri tercih etmeleri nedeniyle zor günler yaşadıklarını söyledi. 

 

Piyasalarda kaldırımlarda bile satılmaya başlanan ucuz ve plastik saatlerin tamirlerinin mümkün olmadığını da dile getiren Yavuz, “Plastik saatler bozulunca tamirciye getirip tamir parası vermek yerine yenisini alıyorlar. Bu da bizim işlerimizi olumsuz etkiliyor. Tamir ettiğimiz saatlerin de hepsi farklı olduğu için tamir etmek ayrı dikkat ve özen gerektiriyor. Mekanik bir saatle alüminyum oksit taşından yapılan elektronik saatlerin tamiri aynı şekilde yapılmaz” dedi.

 

Türkiye de en büyük sıkıntının saat tamiri ile ilgili her hangi bir doküman ve belgenin olmadığını ifade eden Yavuz, “Ben taşlı saatlerin tamiriyle ilgili kaynakları yurt dışından getirtip okudum. Bu saatler hakkında bu şekilde bilgi sahibi oldum. Ancak diğer saatlerin bilgileri konusunda her hangi bir doküman yok. Yurt dışında saatle ilgili bir problem olduğunda saat ustasına gösteriliyor. Saatin ayarı bozulduğunda bile işin ehli bir ustaya kontrol ettiriyorlar. Ama bizde öyle bir alışkanlık yok. Saatinin kıymetini bilen ve saatini seven kişiler kesinlikle işinin ehli olmayan kişilere bırakın saat tamirini saatin pimini bile değiştirmezler.  Ama genelde kaldırım kenarlarında veya seyyar tezgahlarda bile saat tamirinin yapıldığı bir dönemde bizler ayakta kalma mücadelesi veriyoruz” diye konuştu.

 

MEHMET ALİ ÖZYER

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.