Rüzgar enerjisi santrali için umutlar arttı

Rüzgar enerjisi santrali için umutlar arttı

Çumra İlçesi Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi tarafından başlatılan rüzgar ölçüm çalışmaları kapsamında daha önce dikilen 40 metrelik direğin yanına daha iyi sonuç alınması için 80 metrelik bir direk d

Çumra İlçesi Alibeyhüyüğü Beldesi Sulama Kooperatifi tarafından kurulması planlanan rüzgar enerji santrali için başlatılan çalışmalarda umutlar her geçen gün artıyor. Alibeyhüyüğü beldesi Çakıltepe Mevkiinde kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santrali için daha önce dikilen 40 metrelik rüzgar ölçüm direğinden elde edilen verilerin olumlu sonuç vermesinin ardından bu kez aynı bölgeye 80 metrelik rüzgar ölçüm direği dikildi. 80 metrelik ölçüm direğinden elde edilecek sonuçlardan sonra bölgede tarımsal sulamada kullanılan enerjinin tamamının karşılanması hedefleniyor.

Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi Başkanı Abdullah Küçükdağlı, Alibeyhüyüğü Rüzgar Enerji Santrali (ABH- RES) ile bölgede geçimini çiftçilik ile yapan bine yakın çiftçinin sulamada kullandığı enerjinin tamamının üretilebileceğini söyledi.

70 bin dekarlık arazide tarımsal sulamada kullanılan elektriğin karşılanması ile bölge çiftçisinin rahatlayacağını ifade eden Küçükdağlı yaptığı açıklamada, “Kooperatif olarak yürüttüğümüz Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi çalışmalarına 2005 yılında Çakıltepe mevkisinde rüzgar ölçümü ile başladık. Ölçümlerin olumlu sonuçlar vermesinin ardından bölgede rüzgarın yeterli seviyede olduğunu tespit ettik. Burada 3 megavat gücünde 2 adet rüzgar türbini kurarak kooperatifimizin ihtiyacı olan enerjiyi kendimiz üreteceğiz. Projenin toplam maliyeti 5 milyon EURO civarında. Bizim hesabımıza göre enerji santralinin kurulması ile yapacağımız tasarruf proje bedelinin karşılanması için önemli bir boşluğu dolduracak” dedi.

Yeni dikilen 80 metrelik direk ile yaklaşık iki aydır verileri topladıklarını dile getiren Küçükdağlı, “Üretim lisansımızın toplam süresi 32 aydı. Şu ana kadar 4 ayı bitti 28 ay gibi bir süre kaldı. Hedefimiz bir buçuk yıl içerisinde türbin bulabilirsek rüzgardan kendi elektriğimizi üretmek. 40 metrelik direği diktiğimiz günden bu güne kadar rüzgar ölçüm sonucu yaklaşık 5,5 değerinde idi. Ama rüzgar türbinleri seçimi konusunda 80 metrelik direğin daha sağlıklı olacağına inandığımız için aynı bölgede 3 megavatlık lisansı aldıktan sonra 80 metrelik direği diktirdik. Şimdi buradaki verilere göre daha sağlıklı bir sonuca ulaşacağız. Bu doğrultuda çalışmalara devam ediyoruz” diye konuştu.

Öncelikli olarak hedeflerinin Alibeyhüyüğü’nün yıllık tükettiği 7 kilovatlık enerjiyi üretmek olduğunu da belirten Küçükdağlı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Şu an kuracağımız iki türbinin toplamı 3 megavat gücünde bunu 6 megavata çıkarmak ve hem kasabada kuyularda kullandığımız enerjiyi hem evlerde bireysel kullandığımız enerji tüketiminin tamamını rüzgardan sağlamak. Bunun bize katkısı yıllık 6 milyon kilovat elektrik olacak. Bunun yıllık maliyet tutarı ise 3 milyon TL ye tekabül edecek.

 

ALİ SAİT ÖGE 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.