Rusya'yla dev doğalgaz pazarlığı

Rusya'yla dev doğalgaz pazarlığı

İstanbul ve çevresinin doğalgaz ihtiyacını karşılayan Batı Hattı Anlaşmasında süre uzatımı için sert pazarlık yapılıyor. Türkiye, fiyatta indirim, Rusya ise Nabucconun rakibinin Karadenizden geçmes

2011 yılı sonunda süresi dolacak olan İstanbul ve çevresinin doğalgaz ihtiyacını karşılayan Batı Hattı Anlaşması, Türkiye ile Rusya arasında kıyasıya pazarlığa neden oldu. Sürenin uzatılması konusunda yapılan görüşmelerde, Türkiye yeni anlaşmada fiyatın düşürülmesini istedi.

Rusya ise fiyat indirimi karşılığında, Nabucco Projesi’nin alternatifi olarak görülen Güney Akım Projesi’nin Karadeniz’den geçişi konusunda Türkiye’nin izin vermesi talebinde bulundu. Türkiye de bu talebi kabul etmedi. Enerji Bakanlığı ise Batı Hattı’ndan gaz alımını durdurmayı tartışmaya açtı. Türkiye ile Rusya arasında 25 yıl önce imzalanan Batı Hattı gaz alım anlaşmasının süresi, 2011 yılı sonunda doluyor. Yıllık 6 milyar metreküplük gaz alımını öngören anlaşma, iki ülke arasında koz haline geldi. Türkiye, ‘gaz almıyoruz’ şeklinde bir yazı göndermezse, anlaşmanın süresi otomatik olarak beş yıl daha uzayacak. Ancak, Rusya’ya ‘Batı hattında gaz almayacağız’ şeklinde bir yazı gönderilirse, bu kez devlet gaz alımını durduracak. Aynı hattan gelen gazı özel sektör alabilecek. İşte yazı gönderilmeden önce, Türkiye ile Rusya arasında, anlaşma yeniden masaya yatırıldı.

Türkiye, Avrupa’da yenilenen anlaşmaları örnek göstererek, yeni yapılacak anlaşmada gaz bedelinin düşürülmesini talep etti. Rusya ise bu talebe şartlı olarak onay vererek “İndirim yaparız ama siz de Güney Akım’a izin verin” mesajı gönderdi. Türkiye’nin bu talebe onay vermesi halinde, Nabucco Projesi büyük riske girecek. Bu nedenle, Enerji Bakanlığı anlaşmanın süresinin uzatılmamasını gündemine aldı. Batı Hattı’nın süresinin uzatılmasına yönelik karar, yeni kurulacak hükümetin en önemli gündem maddesi olacak. Son yapılan görüşmelerde Botaş, Batı Hattı’ndan gaz alımının durdurulmasının İstanbul ve çevresinin gaz arzını riske sokacağını belirterek, anlaşmanın süresinin uzatılması yönünde görüş bildirdi. Enerji Bakanlığı ise Botaş ile aynı görüşü paylaşmıyor. Bakanlığın, indirim yapılmadan sürenin uzatılmasına sıcak bakmadığı belirtiliyor.

STAR GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.