Rusya’dan Abd’ye, Şam’dan İzinsiz Işid Operasyonu Uyarısı

Rusya’dan Abd’ye, Şam’dan İzinsiz Işid Operasyonu Uyarısı

Rusya, ABD’nin radikal selefi IŞİD örgütüne karşı Şam yönetiminden izin almadan ya da BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye’de hava saldırısı düzenlemesini, bu ülkeye karşı saldırı olarak göreceklerini açıkladı.Moskova’da...

Rusya, ABD’nin radikal selefi IŞİD örgütüne karşı Şam yönetiminden izin almadan ya da BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye’de hava saldırısı düzenlemesini, bu ülkeye karşı saldırı olarak göreceklerini açıkladı.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, “ABD Başkanı Amerikan güçlerinin Şam’da meşru hükümetin onayını almadan IŞİD hedeflerine karşı saldırı düzenleyeceklerini açıkladı. BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan bu yönde yapılacak bir operasyon saldırı niteliğindedir ve uluslar arası hukukun en büyük ölçüde ihlalidir.” uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Irak ve Suriye’de radikal selefi IŞİD örgütüne karşı operasyon yapan ABD savaş uçaklarının Suriye lideri Beşşar Esed’e bağlı askeri birlikleri vurmasından endişe ettiklerini açıklamıştı.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “Bizim sadece Suriye topraklarında IŞİD'e yönelik alana saldırı yapacakları konusunda şüphelerimiz var. Burada Beşşar Esed’in pozisyonunu zayıflatmak için hükümet güçleri de bombalanabilir.” eleştirisi getirmişti.

ABD’nin Irak topraklarında saldırı yaparken Bağdat’tan izin aldığını, Suriye için benzer bir girişimde bulunmamasının endişe oluşturduğunu savunan Lavrov, “NATO belirli bir grubun çıkarına olacak şekilde tehlikenin nötralize edilmesini istiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Esed’e karşı dış askeri müdahaleye BM Güvenlik Konseyi’nden geçmesine bugüne kadar izin vermeyen Moskova, bölgedeki gelişmeleri yakından izliyor. Esed yönetimini devirmek için radikal unsurların desteklenmesine bugüne kadar karşı çıkan Moskova, uluslar arası terör örgütü ile bağlantılı grupların daha sonra Rusya ya da Avrupa ülkelerine yönelmeyeceğini kimsenin garanti edemeyeceğini savunmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.