Rusya’da Türk Günü Yoğun İlgi Gördü

Rusya’da Türk Günü Yoğun İlgi Gördü

Rusya’nın başkenti Moskova’da kurulan Ramazan Çadırı’nda düzenlenen Türk Günü iftarına 600 kişi katıldı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da kurulan Ramazan Çadırı’nda düzenlenen Türk Günü iftarına 600 kişi katıldı. İftara katılanlar birlik ve berberlik mesajlarını verdi.

Moskova’nın merkezindeki Zafer Parkı’nda kurulan Ramazan Çadırı’nda düzenlenen Türk Günü’ne; Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Gökhan Turan, İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, Elçilik Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık, Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, Türk diplomatlar, işadamları, öğrenciler katıldı.

Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabirine programı değerlendiren Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, "Bugünkü iftarda Türkiye’den gelen misafirlerle birlikteyiz ve bunu sadece iki ülkenin Müslümanları görüşmesi değil iki halklarının kaynaşmasının sembolü olarak algılıyorum." ifadelerini kullandı.

ÇADIR GELENEĞİNİ RUSYA'YA ANKARA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ TAŞIDI
Ravil Gaynutdin ilk iftar çadırının 8 sene evvel Ankara Büyükşehir tarafından Moskova’ya hediye edildiğini hatırlatarak, "Bu Türkiye Cumhuriyeti ve halkının Moskova’ya bir armağanıydı. O günden bu yana bu güzel adeti sürdürüyoruz ve çadırın hizmet gösterdiği her gününü Müslüman devletleri, cumhuriyetleri ve toplulukların kültürlerini tanıtma fırsatı olarak değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Bugün de Moskova merkezindeki bu iftarı Türkiye'nin üstlendiğinin anlatan Gaynutdin, "Bu çadır kalplerimizi ve halklarımızı kaynaştırıyor. Bugün de Türkiye’nin sunduğu programı takip ediyoruz. İlahileri, Kur'an tilaveti, ezanı dinliyoruz. Türküye Büyükelçiliği’nden gelen konuklarımızı ağırlıyoruz. Aramızda Sayın İstanbul Müftüsü Dr.Rahmi Yaran’ın hazır bulunması bizi çok gururlandırıyor. Bu çadırın hem siyasi, hem ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin gelişmesinde önemli bir rol oynadığı kanaatındayım." dedi.

İstanbul’dan iftar için gelen İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran da Ramazan çadırının önemini vurguladı. Yaran, “Çok şükür iftar çadırı var, mescitler dolu. İftar çadırındaki Türk Günü’nde yine çok katılımcı görüyoruz. Bu bize mutluluk veriyor. Çadır özellikle İslam’ın barışçı ruhunun buralarda hissedilmiş ve hissetirilmiş olması açısından huzur duyuyoruz." diye konuştu.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Gökhan Turan, "Memnuniyetle bu iftarı Büyükelçilik olarak destekledik ve bundan sonra da destekleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Ramazanlarda bu tip organizasyonlarda Müslümanların kalpleri yumuşattığını belirten Türk Hava Yolları (THY) Rusya Genel Müdürü Mefail Deribaş ise, "Allah’a şükrediyoruz ki Ramazan var. Bu tür programlarda bir araya gelme fırsatı buluyoruz. Kardeşlik duygularımız gelişiyor ve bir birimize daha yakın oluyoruz. Hamd olsun Rabbimiz bu günleri bize nasip etti. Son yıllarda bunun gibi organizasyonlar çok daha popüler oldu ve herkes iftar formatını benimsedi." dedi.

Türk gününün Ramazan çadırında geleneksel olarak her yıl düzenlendiğini kaydeden Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık da, "Moskova’da yaşayan Türk diasporası sık sık iftar organizasyonlarını yapıyor. Bundan dolayı büyük onur duyuyoruz. Ramazan’da iftarlardan amaç; uzun süredir bir araya gelemeyen dostlarını göremeyen insanları, aynı sofra etrafında o manevi hazın da verdiği atmosferi kullanarak bir araya getirmektir. Bu akşam çadırımıza teşrif buyuran misafirlerimizin yarısı Türk vatandaşları, kalanları ise yerliler. Bu açıdan da bu etkinliğimiz Türk ve Rus vatandaşlarını da kaynaştırıyor." diye konuştu.

Türk misafirleri çadırda görmekten mutluluk duydukların belirten Hamida isimli bayan ise, Türk Günü'ne özelikle geldiğini kaydetti. Hamida, "Türkleri candan seviyoruz ve böyle bir organizasyon olacağını öğrenince hemen gelme kararını aldık. Türkiye gündeminden haberdar olmaya çalışıyoruz. Türk sanatçılarını tanıyoruz, Türk hafızların Kur'an tilavetlerine hayranız. Türkler çok açık gönüllü, misafirperver bir halk ve burada onlara ait olan bir günün olmasına çok sevindik " ifadelerini kullandı.

"Çadıra bizi getirten Türk kardeşlerimizle olan dostluğumuzdur" diyen Nilüfar Sadikova da yeni dostlar edinmenin güzel olduğunu belirtti. Sadikov, "Burada yeni arkadaşlar bulduk, eşarp bağlamak için yeni yöntemleri öğrendik (gülüyor). Bugünkü organizasyon çok mutluluk verici oldu." dedi.


İki senedir Moskova'daki iftar çadırında düzenlenen Türk Günü’ne katıldığını belirten Natalya Aleksandrova duygularını şöyle dile getirdi: "Çok şirin bir ortam var burada. Önceden Türkiye’ye turist olarak gitmiştim, ama Türklerle tanışma ve konuşma imkanım çok sınırlıydı. Bugün Türkler ve Türkiye ile tam manasında tanışma fırsatını yakaladım."


Diyanet İşleri Başkanlığı ve Moskova Büyükelçiliği’nin katkıları ile düzenlenen iftar programında Türkiye’den gelen Diyanet mensupları ezan okudu, ayrıca etkinlik boyunca misafirler için ezgiler ve ilahiler söyledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.