Rus Uzman: Rusya Ve Türkiye’nin Suriye’de Birlikte Hareket Etmesi Zor

Rus Uzman: Rusya Ve Türkiye’nin Suriye’de Birlikte Hareket Etmesi Zor

St. Petersburg Orta Doğu Araştırmalar Merkezi Başkanı Gumer İsayev, günümüzde Türkiye ve Rusya’nın Suriye konusunda ayrı kulvarlarda bulunduğunu ve iki ülkenin Suriye konusunda birlikte hareket etmesinin şimdilik zor bir ihtimal olduğunu söyledi.

St. Petersburg Orta Doğu Araştırmalar Merkezi Başkanı Gumer İsayev, günümüzde Türkiye ve Rusya’nın Suriye konusunda ayrı kulvarlarda bulunduğunu ve iki ülkenin Suriye konusunda birlikte hareket etmesinin şimdilik zor bir ihtimal olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan İsayev, Arap Baharı'nın Ortadoğu politikasına aktif katılan taraflar için ciddi bir sınav olduğunu ifade etti. Tunus ve Mısır'daki hızlı devrimlerin ardından, isyancıların Libya’da kazanması, Suriye lideri Beşşar Esed’in de Mübarek ve Kaddafi’nin akıbetine uğrayacağı beklentilerini beraberinde getirdiğini kaydeden İsayev, Türkiye’nin de Suriye’de rejimin hızlı bir şekilde çökeceğini düşündüğünü söyledi.

Esed’in koltuğunda kalmak için uzun bir mücadele içine gireceğinin Türkiye’deki politika koyucuları tarafından tahmin edilemediğini belirten Ortadoğu uzmanı, Suriye’deki iç savaşın uzamasının sonuçlarını Türkiye’nin ekonomik zarar olarak ödediğini iddia etti.

RUSYA VE TÜRKİYE’NİN SURİYE’DE BİRLİKTE HAREKET ETMESİ UZAK BİR İHTİMAL

Rusya ve Türkiye’nin Suriye konusunda farklı taraflar üzerine oynadığını kaydeden Rus uzman, “Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, Rus tarafı Suriye halkının büyük bir kısmının destekleyeceği uzlaşmacı bir yol bulabilmek için muhaliflerin ılımlı liderleriyle de temas kurmayı destekliyor. “ dedi.

Günümüzde Türkiye’nin Esed’e yönelik yaklaşımını yeniden gözden geçirdiğini ve bunu daha da esnek hale getirmeye başladığını ifade eden İsayev, Türkiye ve Rusya'nın birlikte önümüzdeki dönemlerde Suriye konusunda birlikte hareket edebileceğini, ancak bunun şimdilik uzak bir ihtimal olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLAR DEHŞET VERİCİ

Suriye’de ortay çıkan vahşet fotoğrafları değerlendiren İsayev, “Suriye rejiminin halkına yaptığı şiddet hakkında ortaya çıkan yeni bilgilerin Cenevre toplantısı öncesi ortaya çıkması tesadüf değil. Bunun amacı Esed’in pozisyonunu zayıflatmak. 11 binden fazla insanın iktidar tarafından yok edilmesi, gerçek anlamda dehşet verici ve tiksinti uyandırıyor. Ancak bizim Suriye’de iç savaş olduğunu unutmamamız gerekiyor. Şimdiye kadar 130 bin insan öldü ve bunun tek suçlusu da iktidar değil.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE YOLSUZLUKLA SAVAŞMALI

Türkiye’deki 17 Aralık rüşvet operasyonu sonrasında gerçekleşen olaylara da değinen İsayev, ülkede yolsuzlukla savaşılması gerektiğini ve eğer bu başarılmazsa, ülkenin şimdiye kadar elde ettiği bütün kazanımları kaybedebileceği uyarısı yaptı.

Erdoğan’ın “Büyük Yolsuzluk” operasyonunu kendine karşı bir saldırı olarak değerlendirdiğini ve bu yüzden güvenlik kuvvetlerinde temizlik operasyonuna giriştiğini kaydeden Ortadoğu uzmanı, “Şu an Türkiye’de gördüklerimiz, seçim arifesinde ortaya çıkan bir savaş. Bu savaşın sonuçlarını şimdiden görmek zor. Ancak, ülkeye zarar verdiği bir gerçek.” tespitinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.