Rus Parlamenterler Şam’da: Esed, Görevden Ayrılma Niyetinde Değil

Rus Parlamenterler Şam’da: Esed, Görevden Ayrılma Niyetinde Değil

Suriye lideri Beşşar Esed, kendi isteği ile iktidarı bırakmak istemediğini, buna ancak Suriye halkının sandıkta karar verebileceğini söyledi.

Suriye lideri Beşşar Esed, kendi isteği ile iktidarı bırakmak istemediğini, buna ancak Suriye halkının sandıkta karar verebileceğini söyledi.

22 Ocak’ta yapılacak Cenevre-2 uluslararası görüşmeleri öncesi Rusya’dan gelen parlamenterlerle görüşen Esed, yeni dönemde görevde kalıp kalması ile ilgili sorulara cevap verdi.

Rus İnterfaks haber ajansında yer alan habere göre Esed, “Eğer biz teslim olma niyetinde olsaydık, baştan bunu yapardık. Biz vatanımızı korumak için burada duruyoruz. Bu konu tartışmaların dışında. Seçimlere kimin katılacağına sadece Suriye halkı karar verebilir.” dedi.

Gelecek seçimlerde muhalefeti kendisi ile rekabet etmeye davet eden Suriye lideri, “Onlar Suriye topraklarının yüzde 70’ini kontrol ettiklerini iddia ediyor. Öyleyse neden seçimlere katılıp, halkın yüzde 70’inin desteğini almak istemiyorlar?.. Muhalif liderlerden hiçbiri şimdiye kadar gelecek seçimlere katılarak açık bir rekabet içinde olacağını söylemedi.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinde kendisine olan desteğin yüzde 50’nin üzerinde olduğunu söylediğini aktaran Esed, “Amerikan Dışişleri Bakanının söylediklerine küçük bir ekleme olursa Suriye halkının görevdeki Cumhurbaşkanına tam destek olduğu görülüyor.” şeklinde konuştu.

Suriye sorunun çözümünde yaklaşımı nedeni ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teşekkür eden Esed, “Batıda Putin genelde diktatör ve çar olarak niteleniyor. Eğer o Suriye konusundaki pozisyonunu korumasa idi, demokratik olarak nitelenecekti. Ancak o zaman terörizm tüm ülkemize yayılacaktı…” iddiasında bulundu.

Esed’le görüşen heyette yer alan Rusya Komünist Partisi milletvekili Aleksandr Yuşçenko, İnterfaks’a yaptığı değerlendirmede, Esed’in gelecek seçimler için emin olduğunu, iki günlük temasları çerçevesinde Suriye halkının da kendisine destek verdiğini gördüklerini söyledi. Rus heyeti beraberlerinde getirdikleri iki tonluk yardımı da ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.