Ruhu halen değişmedi

Ruhu halen değişmedi

Saadet Partisi İl Başkanı Veli Tolu, Anayasa değişikliğinin olumlu bir gelişme olduğunu fakat darbe anayasasının ruhunun değişmesi için Anayasa’nın tamamen değişmesi gerektiğini söyledi

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Veli Tolu, başkan yardımcıları ile birlikte parti il binasında yaptığı basın toplantısında 12 Eylül’de yapılan referandumu değerlendirdi. Uzun bir süre önce başlayan çalışmaların neticelendiğini söyleyen Veli Tolu, değişikliğin gerçekleşmesinin olumlu bir gelişme olduğunu fakat, Anayasa’nın ruhunun halen değişmediğini, ruhunun değişmesi için Anayasa’nın tamamen değişmesi gerektiğini ifade etti. Tolu, bu değişikliğin gerçekleşmesi için parti olarak var güçleri ile destek vereceklerini bildirdi.
DEMOKRASİYE DUYULAN ÖZLEMİN GÖSTERGESİ
1982 Anayasaı’nın bazı maddelerinin değişmesi için yapılan referandumdan istenilen sonucun alındığını ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Veli Tolu, “Konya’da adalete ve demokrasiye duyulan özlemi gösteren bir oranda evet oyu çıktı. Bu noktaya uzun bir sürecin sonrasında gelindi. Kritik ve hassas konular tartışıldı. Değişikliğin hazırlanmasında bir takım eksikler oldu. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla Anayasa’nın temel direkleri diyebileceğimiz bir çok maddesi değişti. Bugüne kadar Anayasa’nın en az 100 maddesi değişti” dedi.
ANAYASA’NIN RUHUNU DEĞİŞTİRMELİYİZ
Bu süreçte Anayasa’nın bazı maddelerinin değişmesinin Anayasa’nın ruhunu değiştirmeyeceğini değişiklik konusu gündeme geldiğinden bu yana söylediklerini ifade eden Tolu, “Değişiklik yetmez. Acilen yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyacımız var. Milletin içinde olacağı bir anayasa meclisi seçilmeli dedik. Mesele siyasi kavgaya dönüştürüldüğü için bu teklifimiz gölgede kaldı. Ama yine de değişiklikle milletin egemenliğini vesayet altında tutacak bir gücün olmadığı vurgusu yapılmış oldu” diye konuştu.
Milletle birlikte acilen yeni bir anayasa yapmak gerektiğinin altını çizen Veli Tolu, “Milletle anayasa yapılana kadar biz değişikliğe evet demeye devam edeceğiz. Kısa, öz ve demokratik bir anayasa için kampanya başlattık. Parti olarak bugüne kadar millet egemenliğine katkı sağlayan ne varsa destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Mevcut seçim kanununun demokrasiyi ve milletin iradesini göstermeye yönelik eksikleri olduğuna vurgu yapan Tolu, mevcut seçim kanunun değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Tolu ayrıca liderlerin meselenin özünü tartışmak yerine birbirilerinin soyunu sopunu işin içine katarak gerginlik oluşturduklarını da dile getirdi.
YÜZDE 75 EVET ÇIKABİLİRDİ
Referandum öncesi süreçte ve özellikle son bir aylık dönemde tüm göstergelerin evetten yana olduğunu fakat son dönemde bazı AK Partili bürokratların yaptıkları açıklamaların bu oranı düşürmeye yettiğini söyleyen Saadet Partisi İl Başkanı Tolu, “Referandumda alınacak olan oyların yüzde 99’unun AK Parti’nin tabanına ait olacağı yönünde üretilen söylemler, evet diyenlerin oranının yüzde 58’e kadar düşürdü. Gönül isterdi ki, oy pusulasında değişecek olan maddeler ayrı ayrı sunulsun ve ayrı ayrı onaylanması istesin. O zaman sonuçlar belki yüzde 99’a dahi ulaşabilirdi” diye konuştu. 1980 darbesini yapanların yargılanıp yargılanmayacağı konusunda bir soru yöneltilmesi üzerine ise Tolu, “Bugünkü mevcut kanunlara göre 1980 darbesini yapanları yargılamak mümkün değildir. Aradan yaklaşık 30 yıl geçmiş ve suçlar zaman aşımına uğramıştır. Darbeyi yapanların yargılanacağını sanmıyorum” diye konuştu. Tolu, 75 milyonun kardeş olduğunu belirterek yapılacak olan tüm değişikliklerin destekçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.