Rekoru kırılmadı

Rekoru kırılmadı

Spor hayatı boyunca 220 bin kilometre pedal çeviren Erol Küçükbakırcının bisiklette kırdığı 2 Türkiye rekoru, halen egale edilemedi. Küçükbakırcı, Balkan şampiyonu olarak Türk bisiklet tarihine geçti

Bisiklet sporuna başladığı 1969 yılından 1980 yılına kadar Türkiye’de 17, uluslararası turnuvalarda da 110 birinciliği bulunan Konyalı Erol Küçükbakırcı (57), bugün kendi kurduğu şirketinde demir ticareti yapıyor. Küçükbakırcı, yaptığı açıklamada, gençlik yıllarında Konya’da ulaşımın bisikletle sağlandığını, bu nedenle o dönemlerde günlük hayatta genelde bisikleti kullandığını söyledi.

O dönemlerde evlerinde 5 bisiklet olduğunu ifade eden Küçükbakırcı, “Mahalle arasında arkadaşlarımızla bisiklet yarışları yapardık. Gideceğimiz yerlere bisikletle giderdik. Yani bu spora başlamadan önce zaten bisiklet sporuyla iç içeydim” dedi. Küçükbakırcı, 1968 yılında bir gazete ilanıyla Konya’da yapılan bisiklet yarışı seçmelerine katıldığını ve Demirspor Gençler Takımı’na girdiğini anlatarak, şunları kaydetti:
“O zamanlar bisiklet sporunda büyüklerin çok başarısı olmayınca beni büyükler takımına aldılar. 1969 yılında da ilk girdiğim takımda finish çizgisine birinci geliyordum. Çizgiye az bir zaman kala, hocamız ‘Bu kadar erken başarı bisiklete olan hevesini kırar, bu sporu küçük görmeye başlarsın’ diye beni durdurdu ve diğer sporcunun beni geçmesini sağladı. Bu nedenle o yarışta 2. olabildim ama bu beni daha da hırslandırdı. Daha sonra katıldığım yarışmalarda önemli başarılar elde ettim.”
30 ÜLKEDE KATILDIĞI YARIŞLARDA 110 BİRİNCİLİK ALDI
Bisiklet sporuna başladığı 1969 yılından 1980 yılına kadar Türkiye’de 17, uluslararası turnuvalarda da 110 birincilik aldığını dile getiren Küçükbakırcı, ABD, Libya, Bulgaristan, Yugoslavya, Mısır ve Cezayir başta olmak üzere 30 ülkede çok sayıda turnuvaya katıldığını bildirdi. Spor hayatı boyunca antrenman ve yarışlarda yaklaşık 220 bin kilometre pedal çevirdiğini anlatan Küçükbakırcı, “1973 yılında İstanbul’da Balkan Şampiyonu olarak “Türk bisiklet tarihinin gelmiş geçmiş en büyük sporcusu” unvanını elde etmiştim. 1975 yılında 1 kilometre ve 4 kilometre veledrom bisiklet yarışlarında Türkiye rekorları kırmıştım. 1 kilometreyi 1 dakika 10 saniye, 4 kilometreyi 5 dakika 4 saniyede tamamlamıştım. Bu rekorum halen egale edilemedi” diye konuştu.
707 DEFA AY YILDIZLI FORMAYI GİYDİ
Küçükbakırcı, spor yaşamında tam 707 defa ay yıldızlı formayı giyerek Türk bisiklet tarihinde ayrı bir rekora da imza attığını, bisiklet sporunun içinde olduğu o dönemlerde tüm Türkiye’de isminin çok konuşulduğunu kaydetti. 1980 yılında bisiklete ayırdığı zamanın dolduğunu düşünerek bisiklet sporunu bırakıp iş hayatına atıldığını anlatan Küçükbakırcı, o tarihte kurduğu şirketiyle bugün halen demir ticareti yapıyor.
Buna karşın bisiklet sporunu hiç bırakmadığını dile getiren Küçükbakırcı, yılda 2-3 bin kilometre bisiklet sürdüğünü, her hafta sonu antrenmanlarına devam ettiğini belirtti. Türkiye’de bisiklet sporuna gereken desteğin ve önemin verilmediğini ifade eden Küçükbakırcı, “Bisiklet sporu vücudun gelişmesine en faydalı sporlardan biridir. Bisiklet kullanan kişinin canı sıkılmaz, ruhu daralmaz. Bugün gelişmiş ülkelerde ulaşım aracı olarak kullanılan bisikletin Türkiye’de de bir gün eski yerini alacağına inanıyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.