‘pkk'lı Heykelinin Açılış Törenine İzin Verilmesi Bile Abesle İştigal’

‘pkk'lı Heykelinin Açılış Törenine İzin Verilmesi Bile Abesle İştigal’

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ender Yorgancılar, son bir yıldır toplumsal barışın bozulmasına dair önemli olaylar yaşandığına dikkat çekerek, Lice’de PKK'lı heykeli dikilmesi ve bu süreçte bir askerin şehit olmasının da toplumsal...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ender Yorgancılar, son bir yıldır toplumsal barışın bozulmasına dair önemli olaylar yaşandığına dikkat çekerek, Lice’de PKK'lı heykeli dikilmesi ve bu süreçte bir askerin şehit olmasının da toplumsal huzuru bozduğunu söyledi. Yorgancılar, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin böyle bir açılış törenine müsaade etmesi bile abesle iştigaldir.” dedi. “Bunlar bu cesareti nereden buluyor, anlamakta zorlanıyorum.” diyen Yorgancılar, şunları kaydetti: “Öncelikle bayrak indirme ve arkasından heykel dikme gibi girişimlere asla taviz verilmemelidir. Biz barış istiyoruz ama bu süreçte kaybettiğimiz şehitlerin kanları yerde kalıyor. Çözüm süreci isteyenler bilsin ki bu durum devam ettiği sürece başarıya ulaşılması zor. Mevcut ortamın yumuşatılması ve yeni gerginlikler yaratılmaması en büyük temennim.”

‘SANAYİCİNİN SORUNLARI DÖRT YILDIR AYNI’

EBSO Başkanı Yorgancılar, ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, sanayicinin problemlerinin dört yıldır aynı olduğunu söyledi. Geçen ay sonunda Ankara’da düzenlenen 7. Türkiye Sanayi ve Ticaret Şûrası’na katıldığını ve sanayicinin sıkıntılarını aktarma fırsatı bulduğunu belirten Yorgancılar, “Dört yıl önce, 21 Ekim 2010 tarihinde de Ankara’da toplanmıştık. O toplantıda alınan kararlarla bugün yine aynı toplantıda konuşulan konuların aynı olduğunu gördük. Teşvik, mevzuat ve bürokrasi, makro stratejik konular, OSB sanayi arsaları, finansman, eğitim, teknoloji, inovasyon istihdam gibi konular ve sıkıntılar, dört yıl geçmesine rağmen hâlâ sürüyor.” dedi.

‘HALK 'ÖNCE AL, SONRA ÖDE' KREDİLERİYLE BORÇ BATAĞINA GİRİYOR’

Yorgancılar, halkın geliri artmadan borçlanarak, "önce al, sonra öde" kredileri ve bayram kredileriyle borç batağına girdiğini söyledi. Özel sektörün de borç riskinin sürekli arttığını, 175 milyar dolara yakın kısa vadeli dış borcun olduğunu aktaran Yorgancılar, “Dışarısı da parlak değil. 2015 itibariyle haziran seçimine kadar sürecek tansiyon, küresel ve iç gelişmeler, ülkenin ekonomik geleceği açısından bizi endişelendiriyor. Özel sektörün borcu son derece riskli. Özel sektör az kârla çalışıyor. Her dört firmadan biri, 2013 beyannamelerini zararla kapadı. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları da bu durumu körükler vaziyette. Böyle bir resmin altında genel seçimler olacak. Ekonomiyi, üretimi gözardı etme lüksümüz yok. Üretimi destekleyen sistemle yeni yollar bulmamız gerekiyor.” diye konuştu.

‘SURİYELİ MÜLTECİLER TOPLUMSAL HUZURU BOZUYOR’

Ender Yorgancılar, son günlerde yaşanan Suriyeli mülteciler konusunda da değindi. Sayıları 1,2 milyona yaklaşan Suriyelilerin ülkede toplumsal huzuru ve yaşam kalitesini bozduğunu ifade eden Yorgancılar, “Sokaklarda, parklarda yatarak kötü bir görüntü de oluşmaktadır. Odanın yanındaki küçük parkta bile aylardır sabahları, yatan Suriyeliler bulunmaktadır. Evet, yardım edelim ama bir planımız olmadan bu insanları sokağa salmayı anlamakta zorluk çekiyoruz. Kamplarda sadece yüzde 25’i yaşayabilmekte ve Kızılay kartını temin edebilmektedir. Yüzde 75’i sokaklarda. Yanlış anlaşılsın istemem ama İzmir işsizlikte Doğu Anadolu ile yarışırken Suriyeli vatandaşların burada işe yerleştirilmesini açıkçası çok doğru bulmuyorum. Gaziantep’te yaşanan acı ölüm, gelinen noktanın yanlışlığını da açıkça ortaya koymaktadır. Diliyoruz ki özellikle sokakta yaşayan Suriyelilere bir çözüm bulunur.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.