Piyasalar durulmuyor

Piyasalar durulmuyor

Döviz kurları son yıllarda Türk Lirası karşısındaki en yüksek değerlerine ulaştı ve bu şekilde seyrediyor.

Döviz kurları son yıllarda Türk Lirası karşısındaki en yüksek değerlerine ulaştı ve bu şekilde seyrediyor. Uzmanlar özellikle dolar ve altındaki yükselişin Avrupa’daki ekonomik krize ve Afrika’da yaşanan bağımsızlık hareketlerine bağlıyor

 

Son yıllarda Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz, özellikle Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde etkisini gösterdi. Avrupa Birliği üyesi olan bu ülkelerde yaşanan ekonomik kriz döviz kurlarını alt üst etti. Euro’ya güveni sarsılan yatırımcılar, dolara ve altına yöneldi. Son birkaç aylık dönemde ise Afrika’da ve Ortadoğu’da yaşanan bağımsızlık ve demokratikleşme hareketleri ise Euro’nun yükselmesinde etkili oldu.

EURO’DAN KAÇAN DÖVİZ VE ALTINA SIĞINIYOR

 

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirme yapan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çoban, döviz kurlarındaki dengesizliğin ve ani yükselmelerin Avrupa’da yaşanan ekonomik krize, Çin ekonomisindeki büyümeye ve Ortadoğu ile Afrika ülkelerinde yaşanan demokratikleşme hareketlerine bağlı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Orhan Çoban, “Döviz ve altın, yatırımcının en çok güvendiği yatırım limanıydı. Euro’daki dalgalanmalar yatırımcıyı korkuttu ve yatırımcı dolar ile altına yöneldi. Bu yönelişle birlikte yükselme eğiliminde olan altın ve dolar, bir anda yükselmeye başladı. Bu durum Avrupa’da yaşanan ekonomik krizden bir nevi kaçış olarak da değerlendirilebilir” diye konuştu.

AVRUPA’DAKİ SÜREÇ OLUMLU GÖRÜNMÜYOR

 

Avrupa’nın mevcut durumunun gelecek adına umut vaat etmediğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Çoban, Çin ekonomisindeki büyüme ile birlikte Çin’in önemli bir yatırım merkezi haline geldiğini, Avrupa ülkelerinde ise yeni yatırım alanları oluşturulamadığını söyledi. özellikle Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İtalya gibi ülkelerde ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Çoban, siyasi gelişmelerin de döviz kurlarına doğrudan etki ettiğini dile getirdi. İktisatçı Prof. Orhan Çoban, “Özellikle Afrika’da yaşanan sürecin demokrasi boyutu ivme kazanırsa piyasalar biraz daha rahatlayabilir. Şu an Avrupa ciddi bir sorunla karşı karşıya. Almanya’da petrol fiyatları şu an oldukça yüksek ve her geçen gün yükseliyor. Döviz ve altın kurlarındaki dalgalanmanın seyriyle ilgili şimdilik kesin bir yargıya varmak doğru olmaz. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde yaşanacak olan süreç, yatırımcının yönünü belirleyecek” diyerek sözlerini tamamladı.

VATANDAŞ, ‘DAHA YÜKSELİR’ DİYOR

 

Uzmanlar döviz kurlarında belirsizlik olduğunu ve önümüzdeki sürecin ne olup biteceğini netleştireceğini söylerken, yatırım için döviz kurlarını yakından takip eden vatandaşlar da dolardaki yükselişin devam etmesini tahmin ediyor. Dolar’ın 2 TL’yi bulabileceğini söyleyen Hüseyin Özmen, “Geçtiğimiz yıl emekli ikramiyemi aldıktan sonra dolara çevirdim. Dolar yükseldikçe yükseldi. Şimdi oğlumu evlendireceğim için elimdeki doları bozduruyorum. Eğer ihtiyacım olmasaydı bozdurmazdım. Çünkü dolar daha da yükseleceğe benziyor” diye konuştu.

Döviz satın alan Salih Ünver de dolar borcu olduğunu ve borcunu ödemek için uzun süredir doların düşmesini beklediğini söyledi. Ünver, doların düşmediğini görünce ve artışın devam edeceği söylentilerinin artması üzerine dolar satın alıp borcunu ödemeye karar verdiğini belirtiyor.

RASİM ATALAY

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.