'PCR testi' kararı  tartışmaları körükledi

'PCR testi' kararı  tartışmaları körükledi

Türkiye'de aşılama oranını artırmak için her yol deneniyor. Yeni bir adım daha atılarak, aşı olmayan öğretmenlerin haftada en az 2 kez PCR testi yapması kararlaştırıldı.

Bu karar, sosyal medyayı ikiye böldü. Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Eleştiriler yersiz, kararı destekliyoruz” dedi 


Türkiye'nin korona virüs ile imtihanı uzun zamahdır devam ediyor. Bu illetten kurtulmanın tek yolunun aşı olduğu dile getiriliyor. Azımsanmayacak oranda vatandaşın aşıya karşı mesafeli durduğu, aşı olmayı kabul etmediği biliniyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da istenilen aşılama oranına ulaşılamadı. Hükümet, aldığı yeni kararlarla vatandaşı aşıya teşvik etmek istiyor. Güven problemi yaşadığını söyleyen aşı karşıtı vatandaşlar, “Zorlamaya tabi tutulamayız” derken, uzmanlar da sıklıkla aşıdan başka “Çıkar yol yok” diyor. Bu karar, sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Çoğu öğretmen karara tepki göstererek, “Baskıya boyun eğmeyeceğiz” dedi. 
PCR TESTİ KARARINI DESTEKLİYORUZ, ELEŞTİRİLER YERSİZ 
Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Aşı olmayan öğretmenlerin haftada en az iki kez PCR testi yaptırması” kararının doğru bir karar olduğunu dile getirdi. Aşı yaptırmak istemeyenlerin zorlanmayacağını hatırlatan Çetin, “Aşı konusunda baskı yok ancak toplum sağlığı da düşünülmeli. 
Toplum sağlığını güvence altına alma adına biz bu kararı destekliyoruz” dedi. Sosyal medyadaki PCR testi tepkilerini yersiz bulduğunu aktaran Çetin, “Bu işin aşıdan başka çıkar yolu yok. Aşıdan kaçınca varyantlara kucak açıyoruz. Zaten yapılacak testler de kamu hastanelerinde ücretsiz yapılacak. 'Maaşımızı PCR testine mi vereceğiz' diyenler var. Ortada bir algı söz konusu. Aşı yaptırmama konusunda dirençli olan olduğu kadar, kararsız olanlar da var. Kararsızları aşıya teşvik etmek amacıyla da doğru bir karar. İnsanlar, 'Haftada iki kez test yaptıracağıma, gidip aşı yaptırayım' diyecek” şeklinde konuştu. 
YENİ BİR KAPANMAYI KİMSE KALDIRAMAZ! 
Aşılama oranının Konya'da yüzde 66.9 oranında olduğunu belirten Çetin, bu oranın çok düşük olduğunu dile getirdi. Türkiye genelinde aşılama oranının yüzde 75-80 olmadan toplumsal bağışıklığı sağlamanın çok zor olacağının da altını çizen Çetin, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kısa sürede aşılama oranını artırmalıyız. Konya, yüz binde vaka sayısında Türkiye 8.'si. Ön kulvarda koşmaya devam ediyoruz. 3 hastane pandemi hastanesi ilan edildi. Şehirde vaka sayısı artıyor, yoğun bakımlardaki hasta sayısı zirveye oynuyor. Hastaneye yatanların çok büyük bir kısmı ise aşısız olan vatandaşlarımız. Yaş da düştü. Yoğun bakımda yatan hastaların yaş aralığı genelde 30-40. Aşı olanlar da hastalığa yakalanacak. Bunu her zaman dile getiriyoruz. Ancak yoğun bakımlık olmayacak veya hastanede tedavi görmeyecek. Aşısızlara göre süreci çok daha hafif ve kolay atlatacak. 3M (maske, mesafe, mekân) kuralına dikkat etmeliyiz. Yeni bir kapanmaya kimsenin tahammülü yok. Aşısız olanları korumak adına tarama testleri çok önemli. Bu tedbirler alınmazsa, açık konuşayım kapanma kaçınılmaz olur.” 
'2 DEFA PCR TESTİ YAPILMASINI İSTEYECEĞİZ'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizde böyle bir zorlamaya ihtiyaç duyulmadan vatandaşlarımızın kendi istekleriyle aşılarını olacaklarına inanıyorum. Türkiye, salgınla mücadelede olduğu gibi aşı konusunda da dünyada ilk sıralarda yer almayı sürdürme başarısını gösterecektir." dedi. Erdoğan, ayrıca “6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz” şeklinde konuştu. 

EMRE ÖZGÜL
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum