Pancar karın altında kaldı

Pancar karın altında kaldı

Çiftçinin pancarı, şeker fabrikalarının alımları geç yapması sebebiyle tarlada kaldı. Ekimden önce verilmesi gereken desteklerin, çiftçi tarlaya girdikten sonra verilmesi de çiftçinin belini büküyor.

Çiftçinin büyük emeklerle yetiştirdiği pancar fabrikaların geç alım yapması yüzünden elinde kaldı. Konya, Karaman, Aksaray gibi şehirlerin yanı sıra Türkiye’nin diğer bölgelerinde çok sayıda pancar çiftçisinin pancarı tarlada kaldı. Ocak ayı gelmesine rağmen yüzlerce çiftçinin ürünü tarlada kaldı. Kendi imkanlarıyla pancarını fabrikalara götürmek isteyen çiftçilerin traktör ve römorkları çamura saplandı. Duruma tepki gösteren üreticiler sesini sosyal medyada duyurmaya başladı. Çok sayıda pancar üreticisi yaşadıklarını sosyal medyada paylaştı.

PANCAR KARIN ALTINDA ÇÜRÜYOR

Kar yağışının da gelmesiyle birlikte üreticinin pancarını ne zaman fabrikaya götüreceği ise belirsizliğini koruyor. Şeker pancarı üreticileri yağan kar nedeniyle mağdur olduklarını, hasadın ellerinde kaldıklarını söyledi. Üreticiler, “Şeker pancarlarımız karın altında kaldı. Şeker fabrikasının özelleşmesinden dolayı pancarlarımızı gönderemiyoruz. Fabrika canı istediği pancarı alıyor istemediğini almıyor. Alınan pancar nakliye ile kamyonlara yükleniyor ve yüzde 40 fire kesiyorlar. Çiftçi bunu 1 yıl emek edip üretti ve bunun işçisi, mazotu ve birçok gideri var. Yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.

PANCARIN FİRESİ DÜŞÜYOR

Özelleştirilen şeker fabrikalarının geç alım yapma sebebini açıklayan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği Başkanı Ahmet Bestil, “Ürünler devamlı tarlada kalıyor, alımlar geç yapılıyor, ekimden önce verilmesi gereken destekler çiftçi tarlaya girdikten sonra açıklanıyor çünkü depolar dolmasın, depoda değil tarlada fire versin istiyorlar. Kendilerinde kayıp olmasın, çiftçi de fire olsun diye bunu tercih ediyorlar. Hem de alım yaparken firesini düştükleri halde. Örneğin, bir milyon pancar alsalar yüzde 5 fire verse 50 bin ton fire oluyor. Bu fire aslında daha fazlada olur. Pancar bekledikçe fire verir. Alım yapılmadıkça çiftçinin pancarı tarlada fire veriyor" dedi.

ÖZELLEŞTİRMELER MAĞDUR ETTİ

Çiftçinin özelleştirme ile birlikte çeşitli zararlara da uğradığını anlatan Bestil, “Kooperatiflerde çiftçiye nakliye katkısı da verilir. Özel olduğu için nakliye desteği de verilmiyor. Çiftçi, tarladan fabrikaya ürünü kendisi götürüyor ve bu masrafta kendisine bir yük olarak kalıyor. Özelleştirilen fabrikalar diğer fabrikalara nazaran şeker oranını biraz daha düşük gösteriyor. Şeker oranı olan poları 17-18 yerine 16 gösterebiliyor. Her poların değeri katlanıyor ve çiftçinin kazancı düşüyor” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum