Özyürek: 'Türkçemize  sahip çıkalım'

Özyürek: 'Türkçemize sahip çıkalım'

Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rasim Özyürek, Türkçe'nin dünyada en çok konuşulan 5 dilden biri olduğuna dikkat çekerek, "Türkçemize sahip çıkalım. Onu koruyalım ve sevdirelim" dedi

15. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı 89. Türk Dil Bayramının yıldönümünde 26 Eylül 2021 tarihinde İhsan Doğramacı Erbil Vakfı, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanlığı, Irak Selâhaddin, Musul ve Kerkük üniversiteleri Türk Dili ve Edebiyatları bölümleri ile ortaklaşa çevirim içi olarak gerçekleştirildi. 15. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’na ve 89.Türk Dili bayramına yurt içi ve yurt dışından toplam 120 bilim insanı bildirilerini gönderdi.

hocam1.jpeg

TÜRK DİLİNİ HİÇ GÖZ ARDI ETMEDİLER

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı, İhsan Doğramacı Erbil Vakfı, Eğitim Öğretim Programları Koordinatörü Prof. Dr. Rasim Özyürek, "15. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayında,Türk Kültürü’nün yaşatılması noktasında en önemli tarihi olaylar arasında sayılan Ana dilimiz Türkçenin resmi devlet dili oluşunun ve Karaman oğlu Mehmet Bey’in 742. yılı fermanın yayımlandığı yıl “Türk Dil Bayramı” olarak kutlanıyor. Bilkent Üniversitesi’nin kurucusu, önceki Mütevelli Heyet Başkanı rahmetli Prof. Dr. İhsan Doğramacı hocamız hayatta iken onun ödünsüz bir Atatürkçü, erdemli bir insan, aydın bir bilim insanı her dönemde lâik eğitim ve güzel Türkçemiz için çok savaşımlar vermiş, irfanı hür, vicdanı hür, fikri hür nesiller geleceğe yetiştirirken Türk Dili’ni hiç göz ardı etmemiştir. Onun izinde yürüyen Prof.Dr.Ali Doğramacı'yı da saygı ile selamlıyorum. Türk dili konusunda Mustafa Kemal Atatürk gibi düşünelim diyen kurucumuz, hocamızı rahmetle anıyor, manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum. Bugün hoca beyin yapmış olduğu çalışmaları aynı çizgide büyük bir özveriyle sürdürüyoruz ve yürütüyoruz.Ne mutlu bize, bizim gibi düşünenlere" dedi.

TÜRKÇE DÜNYADA EN ÇOK KONUŞULAN 5 DİLDEN BİRİ

Türkçe'nin dünyada en çok konuşulan 5 dilden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özyürek, şunları söyledi: Dünyada insanlar arasında konuşulan beş dilden biri olan Türkçemiz, 13 Mayıs 1277’de Karaman oğlu Mehmet Bey’in fermanıyla Anadolu’da ilk kez devlet dili (resmi dil) olarak kabul edilmesi yıl dönümünü büyük bir coşku ile bütün yurtta, okullarımızda, üniversitelerimizde, yurt içi ve yurt dışı temsilciliklerimizde törenlerle kutluyoruz. Atatürk 12 Temmuz 1932’de Türk Dili Tetkik Cemiyeti’ni (Türk Dil Kurumu)büyük çalışmalar sonucu birinci Türk Dili kurultayının toplamış. 26 Eylül’ü her yıl Dil Bayramı olarak kutlamamız gerektiğini ifade etmiştir. Türkçemiz Ural-Altay Dil grubu Altay dilleri ailesinde yer alan ve dünyamızdaki en zengin dillerindendir.. En çok konuşulan beşinci dil durumundadır Türkçemiz. Doğu Türkistan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kadar çoğunluğu Orta Asya’da olan 220 milyon Türk konuşuyor. Ne mutlu bize. Ne mutlu Türk diliyle konuşanlara .Gençlerimiz sözcüklerimizin asıl yazılışı tamamen unutuyorlar. Türkiye Cumhuriyeti fertleri olarak daha doğrusu Türk milleti olarak duyarlı olmamız gerekiyor. Eğer Türk Milleti dilini kaybederse milli benlik diye bir şey kalmaz, o da kaybolur gider. Dilimize sahip çıkalım onu koruyalım sevelim, sevdirelim. Türkçemizin geçmişi ile dünyanın en önemli bir bilim dili olduğunu asla akılımızdan çıkarmayalım. Bu yozlaşmalara dikkat edelim bizden sonra gelecek gençler kişiliksiz, şuursuz olmasınlar. Bunu eğitimciler, yazarlar çizerler, bilim insanları, anne ve baba olarak asla unutmayalım. Türkçemizi baş tacı edelim Türk , dilinin millî bilincin, millî duygunun, millî benliğin, millî kültürün çok önemli bir parçası olduğunu gençlerimize iyi anlatmalıyız. Okullarımızda bu konular çocuklarımıza gençlerimize iyi öğretilmeli . Güzel Türkçemize sonsuza kadar sahip çıkalım. Türk dili milletimizin varlığı için, kültürümüz için çok önemlidir. Dil ve kültür birbirinden hiçbir zaman ayrılamaz. Milletimizin ortak bir dili, kültürü, tarihi gelenekleri vardır. Dilimiz, kültürümüz yok olmasın. Dilimiz ve kültürümüz, tarihimiz için dün, bugün emek harcayanları yarın da bu konuda emek harcayacak gençlerimizi şimdiden kutluyorum."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum