Özgür bir basın nefes borusudur!

Özgür bir basın nefes borusudur!

Almanya Büyükelçiliği, kapılarını gazetecilere açtı. Büyükelçi Martin Erdmann, medyası özgür olmayan bir toplumun çürümeye mahkûm olduğunu belirterek, "Özgür toplum, başarılı toplumu getirir, özgür basın onun nefes almasını sağlar" dedi

Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye'nin değişik bölgelerinden 24 gazeteci için, elçiliğin çalışma alanları, vize işlemleri, ekonomik ve askeri ateşelerin görev ve sorumlulukları gibi konularda bilgi vermek üzere "Açık Kapı Günleri" adıyla bir gezi düzenledi. Geziye, yerel ve ulusal birçok basın kuruluşundan katılan gazeteciler, gün boyu Almanya Büyükelçiliği'nde çeşitli birimleri inceledi, yetkililerden sorumluluk alanları ile ilgili olarak bilgi aldı. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ın ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonda, basın mensuplarına vize bölümü gezdirildi ve yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verildi. Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu 200 personelin istihdam edildiği belirtildi.  

9-2.jpg

GAZETECİLERE ÖFKE DUYDUĞUM ANLAR OLDU

Türkiye'nin farklı şehirlerinden gazetecileri ağırlayan Almanya Büyükelçisi Martin Erdman, "Türk-Alman ilişkileri eşsizdir: Almanya’nın dünyada başka hiçbir ülkeyle bu denli yakın bağları yoktur. Bazı dönemlerde esen olumsuz rüzgarlara inat, bu ilişkilerin derinleşmesine katkıda bulunmak istiyorum" dedi. Kendisinin de uzun yıllar bakanlık sözcülüğü yaptığını bu anlamda gazetecilerle meslektaş olduğunu kaydeden Erdmann, "4 yıl boyunca Bakanlık sözcülüğü yaptığım için gazetecilerin çalışma şartlarını çok iyi biliyorum. Meslektaş olduğumuz için gazeteciliğe ve basına özel bir ilgi duyuyorum. Zaman zaman gazetecilerin yazdığı haberler beni çok zor duruma sokmuştu. Onlara öfke duyduğum anlar bile oldu. Fakat gazeteciler de işlerini yapmak zorunda. Onların da kamusal bir görevi var. Basın özgürlüğüne her zaman saygı duyuyorum" dedi.

9-3-001.jpg

ÖZGÜR BASINA SAHİP OLMAYAN TOPLUMLAR ÇÜRÜMEYE MAHKUMDUR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya seyahatindeki tüm görüşmelere katıldığını ve burada medya özgürlüğünün öncelikli konu olduğuna dikkat çeken Erdmann, “Düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda iki ülke arasında ayrı görüşler var. Medya özgürlüğü hususunda da anlayışlar taban tabana zıt, bir çatışma söz konusu ve uyum sağlanamayacak gibi görünüyor” şeklinde değerlendirme yaptı. Medyası özgür olmayan bir toplumun çürümeye mahkûm olduğunu ve kendi içinde boğulacağını savunan Erdmann, “Bir topluluğun üretici, yaratıcı, pozitif bir yarışı içinde olması, zamanla beraber yürüyebilmesi için bir fikir zeminine, platforma ihtiyaç vardır. Dolayısı ile başarılı toplumun olmaz ise olmazı özgür medyadır. Türkiye son 15 yıldaki atılımları ile G-20 ülkeleri arasına girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzde 10 yıl içinde, en güçlü 10 ülke arasında olma iddiasını taşıyor. Ancak özgür basın olmazsa bu mümkün değil. Özgür toplum, başarılı toplumu getirir, onun nefes almasını sağlar. Bütün bunlar olmaz ise ortaya konulan hedeflere ulaşmakta başarılı olunacağını düşünmüyorum” dedi. Büyükelçi Erdmann'ın konuşmasının ardından gazetecilerin farklı konularındaki sorularını cevapladı.

EKSİK BELGE YOKSA VİZE REDDEDİLMEZ

Gazeteciler daha sonra iki ayrı gruba ayrıldı. Almanya Büyükelçiliği, Türk gazetecilere ilk defa vize bölümünü açtı. Vize Bölüm Başkanı Jög Fürstenau, gazetecilere vize başvuru ve değerlendirme süreci hakkında bilgiler verdi. 90 günden az süreli ziyaretlerde vize başvurularının i-data ofislerini yapıldığını kaydeden Jög Fürstenau, "İ-data ofislerinden bize her gün vize başvuru belgeleri gelir. Önce ön değerlendirmeden geçer. Başvurular kronolojik sıralamaya göre değerlendirilir. 4 farklı amir tarafından vize onayı gerçekleşir. Vizesi yapıştırıların pasaportlar tekrar i-data ofislerine iade edilir ve bu pasaportlar sahiplerine gönderilir. Eksik belge yoksa vize başvurusu kabul edilir. Ayrıca vize başvurusu yapan kişiler seyahat gerekçesini çok iyi açıklamalı. Vize reddi mutlaka bir gerekçeye dayalıdır. Eksik belge verirse, seyahat amacını mantıklı bir şekilde açıklayamazsa vizesi reddedilir" dedi. 3. Dünya ülkelerinden alınan vize başvurularının biraz daha uzun sürdüğüne dikkat çeken Fürstenau, "Bu ülkelerden başvuruların uzamasının sebebi bazen sahte evraklar oluyor. Onların vize başvuruları ayrı olarak değerlendirliyor" bilgisini verdi.

OTURUM İÇİN MÜLAKATA ÇAĞIRIYORLAR

Uzun süreli oturum başvurularında başvuru sahibinin mutlaka Almanya Büyükelçiliğine gelmesi gerektiğini kaydeden Fürstenau,  şunları söyledi:"90 günün üzerindeki başvurular ikematgah başvurusuna giriyor. Başvuru sahipleri gerekli evrakları topladıktan sonra görüşmeye gelir ve evraklarını teslim eder. Bunlar genelde aile birleşimleri ve öğrencilerden oluşuyor. Vize başvuru ücretleri de değişiyor. Normal vize başvurusunun ücreti 60 euro. Vize başvurusu reddedilse bile ücret iade edilmiyor. Bu bütün Shengen bölgesinde aynı kuraldır." Vize alan bir kişinin Almanya'ya girecek diye bir garanti olmadığını kaydeden  Fürstenau, "Biz sadece burada vize işlerine bakıyoruz. Vizeyi alan kişiye havalimanında pasaport polisi çeşitli sorular sorabilir. O kısım sadece Alman emniyeti ile seyahat eden kişi arasındadır." Vize bölümü çalışanları gazetecilerin vize süreci hakkındaki çeşitli sorularını cevapladı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum