Özel sektör 2009’dan umutlu

Özel sektör 2009’dan umutlu

Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, yeni ürünler, alternatif pazarlar ve akılcı hareketle 2009'da 2008 ihracatının geçilebileceğini belirterek, bardağın dolu tarafının görülmesi gerektiğini kaydetti.

Üzülmez yaptığı açıklamada, son yıllarda ihracat rakamlarında ülke lehine önemli gelişmeler yaşandığını, özel sektörün ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. 
Dünya piyasalarında kendini iyiden iyiye hissettiren finansal krize rağmen ihracat rakamlarının bir önceki yıla oranla yüzde 20 civarında artış göstermesinin sevindirici olduğunu vurgulayan Üzülmez, yine de rakamların tatmin edici olmadığını, Avrupa ve ABD'yi derinden etkileyen küresel finansal kriz nedeniyle ülke ihracatının beklentilerin altında gerçekleştiğini bildirdi. 
Türkiye'nin hedeflediği ihracat rakamlarına ulaşmasının, özel sektörün desteklenmesiyle mümkün olacağını ifade eden Üzülmez, ''Türk ihracatçısı enerji başta olmak üzere, birçok yüksek girdi maliyetiyle dünya piyasalarıyla rekabet etme başarısını göstermektedir. İhracatımızın artması, Türk sanayicisinin rekabet gücünün artmasına bağlıdır. Bu konuda bir çalışma yapılması ve rekabet gücünün artırılması halinde, girişimcilerimiz çok daha büyük başarılara imza atacaktır' dedi. 
2008 yılı ihracat verilerinde en önemli kalemlerden birini otomotiv sektörünün oluşturduğunu dile getiren Üzülmez, şunları kaydetti: 
''Finansal krizin etkileri, 2009 yılında da AB ve ABD piyasalarında yoğun olarak hissedilecek. Bu durum ihracatını ağırlıkla bu ülkelere yapan Türkiye'yi de yakından etkileyecek. Türk ihracatçıları önümüzdeki süreç içerisinde mutlaka kendilerine yeni ve alternatif pazarlar bulmak zorunda. Karşı karşıya kaldığımız finansal kriz en çok gelişmiş ülkeleri olumsuz etkilemiştir. Gelişmekte olan ülkeler bu krizden daha az etkilendiği için pazarlar, bu ülkelere doğru kaydırılabilir. Pazarın yanında alternatif ürün ihracatına da ağırlık verilmesi gerekir. Bu noktada tarım ve gıda ihracatı ön plana çıkarılabilir. Yeni ürünler, alternatif pazarlar ve akılcı hareketle 2009'da 2008 ihracatını geçebiliriz. Bardağın dolu tarafını görmemiz gerekir. Ben, alınacak kararlar ve alternatif pazarlarla 2009 ihracatından umutluyum.'' 
Türkiye'nin üretim, istihdam ve döviz kazandırma potansiyelini mutlaka koruması ve artırması gerektiğini belirten Üzülmez, ''Küresel ekonomideki yangın söndüğünde, her şey kaldığı yerden devam edecektir. O halde bu süreci mümkün olduğunca az hasarla atlatmalı ve küresel yarışa en güçlü şekilde devam etmeliyiz. Dünyada ticaretin daraldığı bir dönemde, mutlaka yeni pazar arayışlarına girmeliyiz'' diye konuştu. 
Üzülmez, özel sektörümüz ve girişimci iş adamları olmadan Türkiye'nin büyüyemeyeceğini ifade ederek, bu konunun dikkate alınarak özellikle özel sektörün ayakta kalması ve rekabet gücünün artırılması yönelik kararlı adımların atılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.