Oyan: Çözüm Sürecini Kalıcı Hale Getirmekten Başka Çare Yok

Oyan: Çözüm Sürecini Kalıcı Hale Getirmekten Başka Çare Yok

İzmir Milletvekili Oğuz Oyan başkanlığındaki CHP heyeti, bir dizi ziyarette bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi.

İzmir Milletvekili Oğuz Oyan başkanlığındaki CHP heyeti, bir dizi ziyarette bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi. Çözüm sürecinde yaşanan son gelişmelerden parti olarak kaygı duyduklarını dile getiren Oyan, "Çünkü olay, birden bire tıkanma noktasına doğru gidiyor. Kalıcı olması lazım." dedi. Bölgenin, yeni bir hayal kırıklığına tahammülü olmadığını ifade eden Oyan, "AKP’yi taahhüde zorlamak istiyoruz. Çünkü bölgenin yeni bir hayal kırıklığına tahammülü yoktur. Her şey eskisinden daha kötü olur. Mutlaka bu süreç, bir şekilde kalıcı hale getirilmelidir. AKP’nin seçim kaygılarını çok aşan bir şeyden bahsediyoruz." diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan başkanlığındaki heyet, saat 11.00 sıralarında Diyarbakır’a geldi. Havaalanında partililer tarafından karşılanan heyet, daha sonra il teşkilatına geçti. Oyan, burada partililere yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çözüm sürecinin kapalı kapılar ardında yürütüldüğünden dolayı sonuç alınamayacağını ifade eden Oyan, “Çözüm süreci kapalı kapılar ardında, kimin ne vaat ettiği bilinmediği ortamda sonuç alınacak bir süreç değildir.” diye ifade etti.

CHP’nin, Türkiye’de yüzde 26 oy alan anamuhalefet partisi olduğu halde, çözüm süreci hakkında hiçbir bilgisi olmadığını dile getiren Oyan, buna rağmen CHP’nin sürece köstek olmadığını ifade ederek, “Hadi CHP grubunu geçtim, onun liderine de mi anlatmazsın? Bu nasıl bir şeydir. CHP çözüm sürecinin içerdiği muhtevayı bilmediği halde köstek olmuyor ama diyor ki ‘benim gerçekten yakından destek olmamı istiyorsan ne olduğunu bana anlat, ben bileyim.” şeklinde konuştu.

"MUHATAP OLARAK BDP KABUL EDİLSİN"

Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan yerine meşru muhatap olan BDP ile görüşülmesi gerektiğini savunan Oyan, müzakere biçimini eleştirdi. Oyan, şöyle konuştu: “Ben CHP olarak diyorum ki benim muhatabım, meşru muhatabım seçilmiş siyasetçilerdir. Bu, şuna engel değildir, BDP hareketi temas mı kurmak istiyor istişare mi yapmak istiyor İmralı ya da Kandil ile. Yapsın kardeşim. Ona da ‘bu gider bu gidemez’ deme. Çok daha açık bir şey söylüyorum ama muhatabı ben hükümlü birisini karşıma muhatap olarak almam. İstihbarat teşkilatı üzerinden müzakere götürmem. O nedenle de dediğim gibi temas imkanlarını da BDP’ye geniş bir şekilde sağlayarak alırsınız önünüze. O da güçlenir. Bu arada temsil kabiliyeti artar.”

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE AK PARTİ'Yİ TAAHHÜDE ZORLAMALIYIZ"

CHP olarak, silahların bırakıldığı dönemde her geçen günü kazanç olarak gördüklerini kaydeden Oyan, son yaşanan gelişmelerden kaygılı olduklarını dile getirdi. BDP’lilerin de bu konuda kaygılı olduğunu hissettiğini ifade eden Oyan, şöyle devam etti: “Çünkü olay birden bire tıkanma noktasına doğru gidiyor. Kalıcı olması lazım. Bir kere AKP’nin, ben şu üç seçimi ateşkes ortamında kendi lehime olarak bir geçireyim ondan sonra bakarız, daha önceki 3 seçimde yaptı. Ben su seçimleri şöyle bir ateşkes ortamında kendi lehime atlatayım sonra Allah kerim diyorsa, sadece kendine yontuyorsa, son açıklamasında olduğu gibi ‘benim oylarım arttı bu ateşkeste yüzde 55’e çıktım’ türü böbürlenmeler üzerinden olayı sadece oya indirgiyorsa, bunun ne kadar büyük bir fiyaskoya, hayal kırıklığının üstüne çökeceğini anlamıyor demektir. AKP’yi taahhüde zorlamak istiyoruz. Çünkü bölgenin yeni bir hayal kırıklığına tahammülü yoktur. Her şey eskisinden daha kötü olur. Mutlaka bu süreç bir şekilde kalıcı hale getirilmelidir. AKP’nin seçim kaygılarını çok aşan bir şeyden bahsediyoruz. Ama onlar sadece ortadan bakıyorlar. O zaman tabi herkesin kaygı duyması gerekiyor. CHP kaygı duyuyor, BDP de kaygı duyuyor. Evet, kaygılı olmak zorundayız. O yüzden de bir şeyler yapmak zorundayız. İktidarı taahhüde zorlamak zorundayız.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.