Ovaya 5 milyar lazım

Ovaya 5 milyar lazım

KOP Eylem Planı taslağını hazırlayan ekipte yer alan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babaoğlu, ovanın suya doyması için 5 milyar lira tahsis edilmesi gerektiğini söyledi

KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Mavi Tünel'den 400 milyon metreküp su gelecek yıl ovaya gelse bile, 5 milyar lira tahsis edilip KOP Eylem Planı'nın uygulanması durumunda, yılda 1 milyar metreküp su tasarrufu yapılabileceğini söyledi. 
KOP Eylem Planı Taslağını hazırlayan ekipte yer alan, KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP Eylem Planı için Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'deki ekibin, projenin uygulanacağı Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde bölgesinin teknik uzmanlarıyla ortak bir çalışma yürütmekte olduğunu belirtti. Babaoğlu, Konya Çalışma Grubu olarak şu anda da KOP Eylem Planı önerisini hazırlayarak ciddi mesafe kat ettiklerini belirterek, DPT ekibiyle çalışılarak bu önerinin bir Taslak Eylem Planı haline getirildiğini açıkladı. 
SU KALİTESİ DE BOZULURSA İLERİDE TARIM YAPILAMAZ 
Kendilerinin talebinin özellikle ovada yeraltı sularının daha da kötüye gitmemesi için bir an önce toplulaştırma, basınçlı sulama sistemleri ve su tasarruf sistemlerinin tesisi, suyun kontrolüyle ilgili çalışmaların bir an önce başlatılması olduğunu vurgulayan Babaoğlu, ''Bu çalışmanın bir an önce başlatılmaması halinde ileriki yıllarda ciddi sıkıntılar meydana gelebilir. Çünkü yeraltı suları her yıl bir kaç metre aşağıya gitmektedir. Eğer su kalitesi de bozulursa zamanla Konya Ovası'nın tarım yapılamaz hale gelme riski vardır. O nedenle bu konu ova için çok önemlidir'' dedi. 
Prof. Dr. Babaoğlu, kuru tarım alanlarıyla ilgili de bazı çalışmaların, iyileştirmelerin yapılması gerektiğini belirterek, Konya’da yüzde 85 kuru yüzde 15 de sulu tarım alanının bulunduğunu, en ufak bir yağış azlığında büyük çaplı ürün kayıpları yaşamamak için kuru alanlarda suyun tutulabilmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. 
5 BİN LİRA, TAHIL AMBARI'NIN KADERİNİ BELİRLEYECEK 
Çözüm önerilerini ortaya koyan KOP Eylem Planı Taslağı'na Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın denetiminde ve kontrolünde bugünlerde son şeklinin verilmekte olduğunu dile getiren Babaoğlu, ''Eğer ovada bu tür rehabilitasyon, toplulaştırma, su kontrolü, basınçlı sulama sistemleriyle beraber tasarruf sistemlerinin tesisi sağlanırsa, çok önemli miktarda su tasarrufu yapabileceğiz. Mavi Tünel'den 400 milyon metreküp su gelecek yıl ovaya gelse bile, KOP Eylem Planı'nın uygulanmasıyla bizim yılda bir milyar metreküp su tasarrufu şansımız var. 400 milyon metreküp su, ovada su sorunu çözmeyecektir. Biz bunun 2.5 katını tasarruf etme şansımız var. Ancak ovada tarımın altyapısının acilen rehabilite edilmesi gerekiyor. GAP Eylem Planı gibi bir KOP Eylem Planı'nın bir an önce faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. Beklentimiz bir an önce KOP Eylem Planı'nın açıklanması ve bir bütçe ayrılarak faaliyete başlanmasıdır. Projeye 5 yıl için 5 milyar lira ayrılması durumunda bölgenin tarımla ilgili alt yapısı sorununu çözecektir. GAP'a 5 yıl için 15 milyar lira ayrılmıştır, biz bunun üçte birini istiyoruz. Bu konuda umudumuz var'' diye konuştu. Prof. Dr. Babaoğlu, hazırlanan eylem planının bir an önce bütçelendirilip yürürlüğe sokulmaması durumunda, Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan KOP bölgesini çok ciddi sorunların beklediğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.