ÖTV indirimi otomobile yaradı

ÖTV indirimi otomobile yaradı

Otomobilde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin satış merkezlerine ziyaretlerini artırdığı belirtildi. Koyuncu Otomotiv Satış Müdürü Atıf Dikici yaptığı açıklamada, 1.600 cc ve altı motorlara sahip araçlarda ÖTV oranının, dünden başlayarak 3 ay için yüz

ÖTV indiriminin, son bir yıldır müşteri sayıları önemli oranlarda azalan otomobil satış bayileri tarafından beklenen bir gelişme olduğunu anlatan Dikici, bu indirimi satışların artması için umut olarak gördüklerini ifade etti. 
Bu uygulamanın, daha ilk günden sıfır otomobil satın almak isteyen vatandaşları satış merkezlerine çekmeye yettiğini dile getiren Dikici, ''Önceden satış merkezine günde 10-15 kişi gelirken, dün 50'den fazla kişi ziyaret etti. Bir günde 5 otomobil sattık. Bugün ise öğle saatlerine kadar 40 ziyaretçimiz oldu. Normal dönemlere göre oldukça yüksek olan bu rakamlar bizleri sevindiriyor'' dedi. 
ÖTV'de yaklaşık yüzde 50 indirimin, tüm otomobil fiyatında yaklaşık yüzde 10'luk ucuzluk sağladığına dikkati çeken Dikici, şunları kaydetti: 
''Satış Merkezimize gelen bazı vatandaşlar, ÖTV indiriminin otomobillerin genel fiyatını yüzde 50'lere varan oranlarda azalttığını düşünüyorlardı. Ancak, ÖTV, aracın çıplak fiyatına ilave edilen yüzde 37 oranındaki bir vergiydi. Bu indirimle birlikte aracın fiyatına yüzde 37 yerine yüzde 18'lik bir ÖTV ilavesi yapılmaya başlandı. Yüzde 18'lik KDV ile plaka masrafları da dahil edildiğinde, eskisine oranla otomobil fiyatı anahtar teslim satışlarda yaklaşık yüzde 10 ucuzlamış oldu. Bu yüzden 10'luk indirim de gözardı edilecek bir indirim değil. Parasını son dönemde değerlenen dolara bağlamış ve sıfır otomobil almak isteyen kişiler için bu yüzde 10'luk indirim önemli bir avantaj oluşturuyor.'' 
TAKSİCİ, KDV VE ÖTV'NİN SIFIRLANMASINI İSTİYOR
Konya Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Bekir Duvarcı ise ÖTV indiriminin durgunluğa giren otomobil sektörünün canlanması için önemli bir avantaj olduğunu söyledi. 
Ülke genelinde piyasada çalışan yaklaşık 70 bin taksi bulunduğu, bunların yüzde 80'ine yakınının eski araçlardan oluştuğunu anlatan Duvarcı, ''Ancak bu ÖTV indirimi, eski taksilerin yenilenmesi için yeterli değildir. Çünkü taksici esnafının çoğu borç içinde. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, aracını yenileyen taksici esnafından bir defaya mahsus hiç ÖTV ve KDV alınmaması için çalışma yapıyor. Bu çalışmaya Maliye Bakanlığının da sıcak baktığını biliyoruz'' diye konuştu. 
Duvarcı, taksici esnafının, kendisi için bir defaya mahsus çıkarılacak KDV ve ÖTV muafiyeti uygulamasının bir an önce hayata geçmesini beklediğini, bu imkanın tanınması durumunda otomobil sektörünün de daha fazla nefes alabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.