Otomotiv ihracatının 3'te 2'si AB'ye

Otomotiv ihracatının 3'te 2'si AB'ye

Geçen yıl 180 ülkeye ihracat yapan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), ihracatının yüzde 75'ini AB ülkelerine gerçekleştiriyor

OİB'den alınan bilgiye göre, 2008'de 22,9 milyar dolar ihracatla rekor kıran OİB, 2009'da 14,5 ve geçen yıl 15,7 milyar dolar ihracat yaptı.

2011'de ise Temmuz itibarıyla 11,1 milyar dolara ulaşan OİB, ihracatının büyük bölümünü AB ülkelerine yapıyor. Ocak-Temmuz döneminde AB ülkelerine ihracatı yüzde 16 artışla 8 milyar 245 milyon dolara çıkan OİB'in, en fazla ürün gönderdiği ülke Almanya. Bu ülkeye yapılan ihracat 7 ayda yüzde 44 artış göstererek, 1 milyar 624 milyon dolara ulaştı.

OİB'in Rusya Federasyonu'na yaptığı ihracat yüzde 70 artışla 523 milyon dolar, Belçika'ya gerçekleştirilen yüzde 67 artışla 448 milyon dolar ve Birleşik Krallık'a yapılan ise yüzde 19 artışla 803 milyon dolara yükseldi.

Bu dönemde, Tunus'a ihracat yüzde 36, Yunanistan'a yüzde 35, Portekiz'e yüzde 23, Fransa'ya yüzde 9 ve İtalya'ya yüzde 2 azaldı.

Ülke geneli ihracata bakıldığında ise 7 aylık dönemde 12,2 milyar dolarlık rakam yakalanırken, yıl sonunda 20 milyar dolara ulaşılması bekleniyor.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, birlik olarak Rusya'ya yapılan ihracatın geçen yıllarda hızla düştüğünü ve şimdi aynı hızla arttığını söyledi.

Afrika ülkeleri ve Yunanistan'a olan ihracatın olumsuz etkilendiğini ifade eden Sabuncu, Fransa ve İtalya'nın da biraz düşüş trendinde olduğunu anlattı.

Ülke geneli otomotiv sektörü ihracatında hedefin 18 milyar dolar olduğunu ancak satışların iyi gitmesiyle beklentinin 20 milyar dolara çıktığını belirten Sabuncu, hedeflenen artışların üzerinde gidildiğini, bu durumun 2023 hedeflerine zamanında ulaşılacağını gösterdiğini kaydetti.

Sabuncu, OİB olarak AB ülkelerine yapılan ihracat payının yüzde 75 olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

''En büyük müşterimiz, AB ülkeleri. Oradaki tüm gelişmeler, bizi doğrudan etkiler. Türkiye otomotiv sektörü ihracatı 20 milyar dolara gidiyor. AB ülkelerinde problem yaşanırsa 20 milyar dolar hedefine ulaşmakta sıkıntı yaşayabiliriz. Bazı ülkelerdeki krizin Avrupa'ya yayılması, pazarı daraltır.

2009'da Avrupa pazarı bir önceki seneye göre büyümedi, 2010'da yine çok fazla büyüme göstermedi. 2011 yılının ilk 6 ayına bakılırsa binek araçta küçülme, ticari araçta artış var. Avrupa pazarında bir miktar iyileşme var.

Sektör olarak krize karşı herhangi bir B planımız yok. Çünkü bugünden yarına müşteri değişmiyor. Müşteri uzun süreli ihracat bağlantıları şeklinde oluyor. Alternatif pazarlara yönelik çalışmalarımız aralıksız sürüyor.''

Sabuncu, OİB olarak 2009'da 170, geçen yıl 180 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, bu yılı da en iyi rakamlarla kapatmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.