Ortadoğu’da sancılı bir süreç yaşanıyor

Ortadoğu’da sancılı bir süreç yaşanıyor

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Irak ve Suriye merkezli yaşanan gelişmelerin ABD senaryoları ile bölge halkı açısından sancılı ve zor geçeceğini söyledi

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Ortadoğu’da Irak ve Suriye halkları için ABD senaryoları yüzünden sancılı ve zor geçeceğini dile getirdi. Bugünkü askeri yığınağa bakıldığı zaman ilk defa görünen terör örgütlerinin bu kadar açık bir şekilde desteklendiğini açıklayan Beyatlı, “Bazı ülkelerin nükleer silah başlıklarını ortaya atması ve bununla da birbirlerini tehdit etmesini görüyoruz. Bunun dışında da Arap dünyasında özellikle İran’a karşı adeta bir İslam savaşının başlaması konusunda ilk emarelerin verilmesi ve bugün Arap aleminin bölünmesi Ortadoğu için çok sancılı geçeceğinin görüntüsüdür” dedi.

ABD, KUZEY IRAK’TA DENGELERİ BOZDU
Dr. Aydın Beyatlı, Amerika Birleşik Devleti’nin Kuzey Suriye’den silah güçlerini Kuzey Irak’a çekmesinin yalnız Suriye ve Irak’ta değil bölgede ciddi endişelere neden olduğunu ifade etti. Beyatlı, “Kuzey Suriye’den askeri güçlerinin Kuzey Irak’a gelmesi 16 Ekim’den sonra Kuzey Irak’taki dengeleri karıştırdığını ve bozduğunu açık bir şekilde görmekteyiz. 25 Eylül’de Referanduma giden Kuzey Irak Kürt Yönetimi, hem İran hem Türkiye’den ciddi bir karşıt görürken, ABD’den hayır yapmayın kelimesi gelmedi, bunu erteleyin denildi. Şimdi Irak’taki insanlar acaba bunun zamanı gelmedi dediği Trump’ın orada yerleşip zamanı tekrar olgunlaşsın diye mi uğraşılıyor diye düşünüyor” dedi.

DAEŞ TEHDİDİ DEVAM EDİYOR

Irak’ta DAEŞ varlığının halen etkisin göstermeye devam ettiğini kaydeden Beyatlı, şunları söyledi: “Irak'ta DAEŞ'in eskisi gibi pek varlığı kalmadı. DAEŞ'in geri kalan kısmı Suriye tarafına geçti. Artık Libya'ya mı gidecek, diğer Afrika ülkelerine mi gidecek zaman gösterecek. DAEŞ'in uyuyan hücreleri var. Biz bunlardan çok çekiniyoruz. Kerkük'te bombalı saldırılar devam ediyor. Türkmenlere yönelik suikastler sürüyor. Bu suikastler bizim haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yalnız Türkmenler için değil bütün Irak için barışı ve huzuru tesis etmek istiyoruz. 16 Ekim 2017’de samandan bir Kürt devleti kurdular. 1 saat içerisinde bitti. Nasılki Şeyh Mahmut 1918'de bir devlet kurdu. Bu devlet 3 ay ayakta durabildi. 100 yıl sonra yeniden aynısını denediler.Kürdistan diye bir devlet bölge ülkelerini tedirgin ediyordu. Artık böyle bir tehlike yok. Kürt illeri aydınlandı. Demokratik sürecin devam etmesi gerekiyor. Kürt ve Arap kardeşlerimizle daha farklı bir dönem gelecektir. ”

TÜRKMENLER IRAK’IN ÇİMENTOSUDUR

“Türkmenler, Irak'ın çimentosudur. Irak'ın demokratik ortamının ve kardeşliğinin emniyet sübobudur” diyen Beyatlı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Türkmen hiçbir zaman ne Kürde, ne Araba ne Sunni'ye bir tane tokat vurmamıştır. Hiç zarar vermemiştir. Bugün Şii'nin Şii'ye, Sunni'nin Sunni'ye, Kürd'ün Kürde, Kürdün Araba,  sevgisi ve saygısı kalmadı. Birbirlerine ne kadar büyük tecavüzler yaptıklarını görüyoruz. Türkmenlere yapılan haksızlıklar diz boyu.Türkmenler diğer gruplar gibi eline silah alıp Arabını, Kürdünü vurmak yerine bunu demokratik bir şekilde hukuki zeminde haklarını aramıştır. Bu ümit ederiz ki; bu Irak'ın tarihinde bir ilk olacaktır. Bu devam edecektir. Türkmenler haklarını bu şekilde alacaklardır.  Türkiye'nin yeni bir sürece girmesi ümit ederiz ki; Kuzey Suriye ve Irak için değil bölgenin tamamı için değişik ve farklı bir ortam yaratacaktır. Maalesef; bu bölgeler hala kaynıyor. Görüyoruz ki: Türkiye açıklamalarında biz Suriye'nin belli bölgelerine girdik. Suriyeliler oralara yerleştikten sonra biz çıkacağız ifadeleri kullanılıyor. Kuzey Irak artık eski  Kuzey Irak değil. Vuracağız, çıkacağız değil gerçekten Kandil'den kalmamız gerektiğini Kuzey Irak'ta yeni bir sistemin tesis edilmesi gerekiyor. Kürt-Türkmen kardeşliği yeniden tesis edilmeli. Kürt-Türkmen kardeşliğiyle Irak'ın geneline barış gelecektir. Bunu hep Kürtler hem Türkmenler bilmektedir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.