Önemli adımlar atıldı

Önemli adımlar atıldı

UEFA As Başkanı Şenes Erzik, Türk futbolunun gelişimi için önemli adımlara attıklarını söyledi. Erzik, yabancı hakem kelimelerini duymanın kendisini fazlasıyla rahatsız etiğinin altını çizdi

UEFA Asbaşkanı Şenez Erzik, son iki senede Türk futbolunun gelişimi ve daha ileri gitmesi için çok önemli adımların atıldığını söyledi. Futbolda 49. Uluslararası Hakem Semineri’nde konuşan Erzik, Türkiye’deki gibi dışarda hakemlerle uğraşılmadığını belirterek, “Dışarıda başka şeylerle uğraşıyoruz. Her yıl olduğu gibi değişik konularla uğraşıyoruz. Daha ziyade hakemlerin sağlıklı maç yönetmesi için gerekli bütün olanakları sunmak yolunda çeşitli adımlar atıyoruz. Bunlardan biri UEFA Hakem Konvansiyonu. Ne mutlu bana ki son iki senede Türk futbolunun gelişimi, bulunduğu yerden daha ileri gitmesi, daha bilimsel, daha çağdaş, daha sosyal sorumluluk içinde olması için çok önemli adımlar atıldı. 2 sene geç kalınmış bir zamandı. Ama mutlu sona ulaşmanın gururunu ve rahatlığını yaşıyorum. Tüm emeği geçenlere, tüm federasyonlara ve tüm kurullara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Dün pro-lisans töreni yapıldığını hatırlatan Şenes Erzik, “20 arkadaşımıza Avrupa’da üst düzeyde teknik direktörlük yapacak lisansı verdik. Ne mutlu bize” dedi. Bugün de ikinci önemli olayı yaşadıklarını kaydeden UEFA Asbaşkanı Erzik, şunları söyledi: “UEFA Hakem Konvansiyonu’nun çerçevelenmesinde, projelendirilmesinde emeği geçen biriyim. Mali destek olmadıkça 53 ülke federasyonunun bundan gereğince yararlanma olanakları kısıtlı kalacak yorumum olmuştu. Öncelikle bütçe çok önemli. 53 ülke federasyonu dediğiniz zaman minimum rakamlarla hareket ederseniz büyük rakamlara ulaşılıyor. Çok şükür başarıyla geliştirdiğimiz Avrupa şampiyonaları, Şampiyonlar Ligi ve bu sezondan itibaren yeni adıyla gerçekleştirilecek UEFA Avrupa Ligi bize ve federasyonlara mali olanaklar sağlıyor. Hele hele hakemlik konusunda çeşitli fırsatlar veriyor. Bizim Türkiye olarak üzüntümüz vardı. Çok geride kalınmış olmanın ezikliği olarak tabir ediyorduk. Maalesef gerek milli takım, gerek kulüpler düzeyinde hakemlerimizin paralel yönde hareket ederek UEFA Hakem Konvansiyonu sistemine dahil edilmediği dönemler yaşadık. Ama bu geç kalınma konusunu içimizde aramamız gerekiyordu.”
FUTBOL HAKEMLERLE İLERİ GİDER
Mutlu bir günün yaşandığını kaydeden Erzik, “Hakemlerin sorunları, hakemlerin müşterek beklentileri yerine getirilmedikçe hangi ülke olursa olsun futbolun ileriye gitmeyeceğini düşünenlerdenim” dedi. Futbolun her yerinde bulunduğunu, her şeyini yaptığını hatırlatan Şenez Erzik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek yapamayacağım iş hakemlikti. Onun da nedeni 90 dakika demiyorum. 90 artıda çok sonuç değiştiği için, özellikle o zamanlarda değiştiği için bu anlarda bir saniye olsun, salise olsun başka bir tarafa bakarken ya da başka bir şey düşünürken bir olay olur siz onu göremezsiniz. Dört dörtlük veya 86-87 puanlık yönettiğiniz maçta bir penaltı, bir gol kararıyla bütün emekleriniz boşa gider. Sizler aslında dokunulmazlığı olan insanlar olmalısınız. Yeter ki cesaretinizi ve özgüveninizi ortaya koyup bütün gereklikleri yerine getirmiş olarak maça çıkın” diye konuştu.
YABANCI HAKEM LAFI BENİ RAHATSIZ EDİYOR
Şu anda Türkiye’de yabancı hakem lafını duymanın kendisini fazlasıyla rahatsız ettiğini vurgulayan Erzik, “Her türlü eleştiri yapılabilir, yanıtı verilebilir. Hakem konvansiyonu buraya gelmişken bunu dillendirmek değil, anmak bile çok büyük bir yanlış. Böyle bir şeyi dillendirmek çok yanlış. UEFA ve biz böyle bir şeye hemen karşı çıktık. Bu uygulamanın pratik yanı yok. Ancak girişimler oldu. Saygı duyduk. Madem denenecek ‘Denensin’ dedik. Bazı yabancı federasyonlar başka ülkeden hakem istediler. Zannettiler ki diğer ülke iyi hakemlerini o ülkeye gönderecek. Peki kendi liginde ne olacak? Hangi ülke en iyi hakemini başka bir ülkeye gönderir. Bu konuda rahatsızım. Bunu irdeleyen arkadaşlarımız bugünden sonra böyle bir adres değişikliği yapmasınlar, uğraşmasınlar. Sizlere güvenimiz sonsuz. İleride daha fazla maç yönetip, daha az hata yaptıkça kendilerine verilen istikamette hareket ettikçe, fizik ve mental olarak güçlü oldukça hakemlerimizin dünyada ve Avrupa’da değerli sonuçlar almaları ve iyi yerlere gelmeleri her zaman mümkün. Kafanız rahat olsun. Sizin yanınızda federasyon var. Doğruları yaptıkça inanın ki kamuoyu var. Kamuoyu daima kendine güvenenlerin yanında oluyor. En güzel örneği benim. Halkın arasında dolaşmaktan gurur duyuyorum. Benim bu güveni sağlamam da sizlerin sayesinde oluyor” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.